Strona 35 z 57 PierwszyPierwszy ... 25333435363745 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 341 do 350 z 639

Wątek: Prawa autorskie

Mieszany widok

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yacenty Zobacz posta
    spadłeś mi z tym z nieba,
    bowiem pewna firma umiesciła w wizualizacjach swoich projektów fragmenty zdjęć zamieszczonych w mojej galerii internetowej bez zgody mojej jako właściciela galerii, ani bez zgody autorów.
    Firma się przyznała, projekty poprawiła usuwając z nich nasze zdjęcia jednak stwierdziła ze 1000zl od zdjęcia to stanowczo za dużo i powiedziała ze mogą umieścić link do mojej strony jako wynagrodzenie przesyłam tylko informacje do właścicieli tych zdjęć aby wystosowali odpowiednie pisemko

pozwolisz ze podlinkuje do tego posta?
    Pozwalam, po to napisałem, aby służył innym.

Krótko, Tabele Minimalnych Wynagrodzeń ZPAF dostępne na ich stronie, cena za wykupienie zdjęcia pomnożona przez 3. Jest tutaj pewien haczyk. Mamy rok 2009 (co prawda kryzys), ale ceny zupełnie inne niż w tabeli ZPAFu. Przyczyna prosta. Posłowie z ul. Wiejskiej w Warszawie pozwolili ZPAFowi na odpowiednie manipulowanie tabelami, jednak wkrótce te prawo odebrali, tabele pozostały z 2001 roku chyba i ZPAF do dziś walczy o prawo do zmian tych tabel, ale cóż... sejm pracuje jak sejm.

Otóż link do strony Twojej w chwili obecnej, mogą sobie wsadzić w buty za przeproszeniem. Dokonali już naruszenia, czas ponieść konsekwencje.
    Twoją dobrą wolą byłoby zrezygnować z honorarium-zadośćuczynienia z tytułu naruszenia osobistych praw autorskich (niepodpisanie zdjęć), ale nie musisz tego robić. No i tutaj wchodzi odpowiednia stawka za naruszenie autorskich praw majątkowych (czyli wykorzystanie Twojego zdjęcia bez Twojej zgody i wiedzy).

Mógłbyś opisać jak dokładnie ta firma wykorzystała Twoje zdjęcie? Zakres, obszar (Polska, Świat), wielokrotnie, komercyjnie, non-profit? Itd. Oraz w czym konkretnie te zdjęcia były?

Cytat Zamieszczone przez ixi Zobacz posta
    a ja wiem - MM
    ;-))

GRATULUJĘ!!!
    Dziękuje, sprawa oficjalnie nie jest zakończona dopóki nie będzie pieniędzy na moim koncie, ale ugoda już poszła, więc lada tydzień.
    Osobiście ciesze się, że udało mi się ją doprowadzić do końca - dla własnej satysfakcji.
    Ty To napisałeś/aś, nie ja. Nie mam zielonego pojęcia o jakiej firmie mówisz Pozbyłem się wszelkich roszczeń z tego tytułu.
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Bywalec Awatar yacenty
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

firma robi projekty budynków - tyle wystarczy zeby nie było ze komuś coś naruszam,
    na ich stronie www każdy projekt ma wizualizacje - jakis renderek budynku i każdego budynku dostawiali traktor lub inną maszynę rolniczą wyciętą z "moich użytkowników" zdjęć.
    Oczywiście nie było żadnej notki kto jest autorem zdjęcia traktora ani, że zdjęcie pochodzi z mojej galerii. Skontaktowałem się ze wszystkimi właścicielami czy uzgodnili takie publikacje - nikt nie potwierdził.
    Napisałem więc do firmy o co chodzi, prezes stwierdził ze to nie możliwe, bo on robi projekty i to są rendery, jednak po napisaniu maila z linkami po 3 dniach przysłał wyjaśnienia w których się przyznał do tego ze były takie fragmenty zdjęć wykorzystane, nie mniej po 2 dniach poprawili rendery - teraz już sa tylko budynki, nie mniej mam kopie ich zdjęć i odpowiedniego excela które zdjęcie było wykorzystane do wizualizacji którego projektu.
    Na koniec dyskusji jak zaproponowałem kwote 1000zl od zdjęcia to gość mi napisał ze to próba wyłudzenia, ze wogole jakim prawem domagam się czegokolwiek skoro to zdjęcia użytkowników serwisu a nie moje
    Powered by C7D MK II, C6D, 24-105/4L, 50/1.4, 580ExII, PW
    www.agrofoto.pl

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yacenty Zobacz posta
    firma robi projekty budynków - tyle wystarczy zeby nie było ze komuś coś naruszam,
    na ich stronie www każdy projekt ma wizualizacje - jakis renderek budynku i każdego budynku dostawiali traktor lub inną maszynę rolniczą wyciętą z "moich użytkowników" zdjęć.
    Oczywiście nie było żadnej notki kto jest autorem zdjęcia traktora ani, że zdjęcie pochodzi z mojej galerii. Skontaktowałem się ze wszystkimi właścicielami czy uzgodnili takie publikacje - nikt nie potwierdził.
    Napisałem więc do firmy o co chodzi, prezes stwierdził ze to nie możliwe, bo on robi projekty i to są rendery, jednak po napisaniu maila z linkami po 3 dniach przysłał wyjaśnienia w których się przyznał do tego ze były takie fragmenty zdjęć wykorzystane, nie mniej po 2 dniach poprawili rendery - teraz już sa tylko budynki, nie mniej mam kopie ich zdjęć i odpowiedniego excela które zdjęcie było wykorzystane do wizualizacji którego projektu.
    Na koniec dyskusji jak zaproponowałem kwote 1000zl od zdjęcia to gość mi napisał ze to próba wyłudzenia, ze wogole jakim prawem domagam się czegokolwiek skoro to zdjęcia użytkowników serwisu a nie moje
    Zbierz wszystkie dowody i przedstaw żądanie (jak wyżej prezentowałem) nie jest to żadna próba wyłudzenia, dopóki masz dowody!
    Według tabeli ZPAF, ja bym podciągnął to pod "Komunikacja społeczna (public relation), działania marketingowe (użycie do prezentacji DEMO)", a więc tym samym stanowiłoby to trzykrotność kwoty 427zł, za naruszenie majątkowych praw autorskich oraz (tutaj lepiej powiedzieć 2/3, żeby móc zejść do 1/3 całej kwoty) za naruszenie osobistych praw autorskich (niepodpisanie autora).

1280zł (naruszenie praw majątkowych) + 420zł (naruszenie osobistych praw autorskich).
    Dawałoby to łącznie 1700zł za sztukę wykorzystanej fotografii, czyli jeśli wykorzystała firma 3 Twoje fotografia w tym celu to kwota 1700zł razy 3.
    Jest to kwota, którą dojdziesz w każdym sądzie mając na to niezbite dowody. Możesz to uwzględnić w żądaniu, zastrzegając, że w drodze obustronnej ugody, aby uniknąć skierowania sprawy na drogę postępowania sądowego wnosisz o wypłatę kwoty np. 1200zł zrzekając się wszelkich dalszych roszczeń z tego tytułu, jednakże, nie zezwalając na dalsze rozpowszechnianie fotografii przez firmę.

Cytat Zamieszczone przez lux Zobacz posta
    jaką ZPAF bierze prowizję?
    20% od kwoty wypłaconej przez Naruszyciela. Wszystko jest zawarte na stronie ZPAFu chyba. A jeśli nie to w umowie powierniczej, którą w takiej sytuacji trzeba podpisać.
    Z faktu, iż jest to sprawa cywilna, bla bla bla... nie płacisz od tego podatku.

Cytat Zamieszczone przez glasseye Zobacz posta
    no to faktycznie nie dla idiotów :P
    Nie wiem dalej o czym Panowie piszecie.
    Ostatnio edytowane przez Olszewski ; 29-01-2009 o 23:55
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Początki nałogu
    Miasto
    Jarosław

Domyślnie

jaką ZPAF bierze prowizję?

Bywalec Awatar yacenty
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

pytanie formalne - mam to zrobić ja, jako właściciel galerii internetowej czy każdy z użytkowników których zdjęcie zostało użyte?