Strona 23 z 64 PierwszyPierwszy ... 13212223242533 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 639

Wątek: Prawa autorskie

Awatar wolakus
    Miasto
    Elbląg

Domyślnie

wg mnie gość ma racje, że chce złodziei podać do sądu. jakby chcieli kupić zamiast ukraść to zdjęcie to możnaby sie wtedy odnieść do stawek zpafu, ale w przypadku oszacowania wysokości odszkodowania to te stawki nie mają chyba największego znaczenia. najlepiej zorientować sie jak były rozstrzygane podobne sprawy i na tej podstawie ustalić wysokość odszkodowania. jak ja kiedyś pisałem wniosek o odszkodowanie (ale w zupełnie innej sprawie) to wnosiłem o 5000 pln, otrzymałem nawiązkę 2000 pln. sugeruje zrobić podobnie - wnieść o wyższą kwotę niż oczekujesz. ze złodziejami trzeba krótko ;] powodzenia i daj znać jak sie sprawa toczy.

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wolakus Zobacz posta
    powodzenia i daj znać jak sie sprawa toczy.

No to trza wątek dodać do ulubionych bo tak ze 2 latka to strzeli jeśli sie o sad oprze

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ja tylko powtórzę to co pisałem wcześniej :

Wydaje mi się że potrzebujesz adwokata.
    Ta sprawa jest niezmiernie poważna.
    Żeby otrzymać odszkodowanie powiedzmy 1.000 musisz żądać 10x tyle
    Musisz mieć zdjęcie i dwóch nie spokrewnionych świadków.

PS.
    Nie wiem dlaczego, ale mam wrażenie że chodzi tutaj o firmę "nie dla idiotów"....
    Zenit TTL :-D

Początki nałogu Awatar Calliactis
    Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie

No trochę czasu już mineło - ciekawy jestem jak się sprawa potoczyła?
    Drogi Olszewski - masz już może jakieś ciekawe informacje?...

W zasadzie mamy już nowy rok i prawie 2 miesiace od ostatniej wypowiedzi - na mój gust, to jakieś - jakiekolwiek kroki zostały poczyniony - chyba, że się mylę?
    5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
    rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

No to ciekawe co ja mam zrobić, skoro port lotniczy w Łodzi wykorzystał moje zdjęcie do.... reklam na plakatach, kalendarzach, banerach (takich na ogrodzeniu czy stojącym przy drodze wielkości kilka na kilka metrów). Foto jest przerobione przez grafika, pozbawione części kolorów (by nie pokazywało samolotu kojarzonego z jednym tylko przewoźnikiem). Rzecznik portu początkowo udawał, że nie wie o co chodzi, potem spokojnie przyznał, że.... to moje foto. Czasami im coś wysyłam by to wsadzili na swoją stronkę netową. Jestem spotterem i współpracujemy z portem. Odpłatnie zrobiłem im fotki do folderu, ale to foto pochodzi z dużo wcześniejszego okresu (mam RAW-a). Nie chcę robić wielkiego dymu bo blisko z sobą współpracujemy (mamy stowarzyszenie entuzjastów lotnictwa), ale to moim zdanie lekkie przegięcie jak się swoje zdjęcie (w naprawdę dużym wymiarze) na płocie lotniskowym nagle zobaczy nic nie wiedząc wcześniej o takim jego wykorzystaniu. Głupiego telefonu nawet nie było (a mają numer do mnie!), listu na skrzynkę (też mają!). Wołać kasę adekwatną czy (ze względu na bliską współpracę) inną formę "wdzięczności"? Np. wymusić na nich, że te foldery to im cały czas będę robił Bo do sądu to raczej nie pójdę, to by było w tym konkretnym przypadku przegięcie (znowu ta współpraca). Może tylko zażądać post factum zwykłej stawki za takie "banerowe" zdjęcie i ostrzec na przyszłość? Nie chcę wyciągać wielkich pieniędzy na siłę, nie jestem taki znowu pazerny.
    FOTOINKWIZYTOR

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Ty to jesteś w ogóle w dość śliskiej sytuacji O ile dobrze kojarzę "układ" jaki macie w Łodzi, to chyba najbardziej opłaci się siedzieć cicho...

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

No to mnie pocieszyłeś.... Z natury nie odpuszczam swojego i taki "argument" w ręku bardzo mi się przyda w wielu negocjacjach, niemniej dobry zwyczaj został złamany. Do lokalnej gazety też sobie "wzieli" zdjęcie na pierwszą stronkę i też się o tym dowiedziałem jak gazetę mi kolega pokazał. Łaskawie foto było podpisane. To takie są teraz zwyczaje, że się nawet o zgodę na publikację nie trzeba pytać? W sumie to jestem dumny, że to akurat moje foto wybrali z zalewu innych, niemniej...niesmak zostaje i na pewno tak tego nie zostawię.
    FOTOINKWIZYTOR

Awatar Słonko
    Miasto
    Kielce

Domyślnie Użycie zdjęcia bez zezwolenia..

Witam..
    Mam małe pytanko..
    Ostatnio dowiedziałam się że jedno z moich zdjęć zostało bez mojej zgody wykorzystane w kalendarzu. (kradzież zdjęcia??). Zdjęcie jest o wymiarach kwalifikujących się do najniższej stawki ZPAFu, na stronie kalendarza jest jeszcze parę zdjęć.. Kalendarz jest z psami rasowymi, wypuszczony przez producenta kalendarzy który specjalizuje się w takich kalendarzach (na allegoro czy ebay ma kalendarze z ponad 20toma rasami).. Znajoma kupiła kalendarz na wystawie w Poznaniu i okazało się że jest tam zdjęcie jej psa zrobione przezemnie.. Zdjęcie jest na 100% moje bo ze zdjęcia nawet nie usunięto podpisu umieszczonego na zdjęciu (imię i nazwisko przeźroczytością 50% w rogu zdjęcia - ponoć doskonale czytelne). Zdjęcia prawdopodobnie uzyskali od hodowcy psów - zdjęcia robiłam psu koleżanki "po znajomości", płytę ze zdjęciami (oznaczonymi podpisem) dostała także hodowczyni - żeby sobie oglądnęła. I stąd prawdopodobnie wydawca uzyskał zdjęcie - w kalendarzach są podane nazwy hodowli z których pochodzą psy (i to można podciągnąć pod reklamę) - wrzuca się zdjęcia do kalendarza przez stronę www. Ale nie było na taką publikację żadnej zgody z mojej strony(ani ustnej ani tym bardziej wymaganej przez prawo autorskie pisemnej).Ale w zasadzie to mnie nie interesuje skąd wydawca miał zdjęcia.. istotne że ja nie wyraziłam zgody na wykorzystanie ich w kalendarzu na którym ktoś zarabia.
    Zabezpieczone zostały strony z aukcjami na allegro i ebay gdzie są pomniejszone zdjęcia, a jutro dostanę w swoje ręce wydrukowany kalendarz. Czy coś jeszcze trzeba zabezpieczyć przed przystąpieniem do ewentualnych "negocjacji" z wydawnictwem?
    Jak będę mieć w ręku kalendarz to mam wszystkie dowody...
    Wkurza mnie to że jakoś cwaniaczek żeruje na naiwności ludzi którzy myślą, że zdjęcia to się samo robi a sprzęt to spada z nieba..
    Tłumaczeń że się nie wiedziało albo nie znało autora bo ktoś wrzucił je przez stronę też nie jest wiarygodne bo jest podpis z imieniem i nazwiskiem ale także jest nazwa hodowli z której pies pochodzi - i da się "po nitce do kłębka zwłaszcza, że tych elementów "po nitce" jest pomiędzy wydawcą a mną maksymalnie 2 (wydawca>hodowla>koleżanka>ja). Oczywiście wydawca może siętłumaczyć że to hodowca wysłał zdjęcie ale to na nim ciąży obowiązek sprawdzenia praw autorskich, poza tym hodowca tez poniekąd zarabia bo reklamuje się w kalendarzu poprzez umieszczenie nazwy swojej hodowli w kalendarzu..
    I teraz pytanko.. zdjęcie jest wielkości około 11x14 cm więc kwalifikuje się na najniższą stawkę ZPAFu dla kalendarzy bo nie podejrzewam żeby nakład był wyższy niż 2000 egz. (jedna konkretna rasa - mimo że popularna) - stawka wynosi 214 zł.
    Teraz kolej na list polecony do wydawcy kalendarza - i pytanie - ile zarządać wynagrodzenia za wykorzystanie zdjęcia? I czy jeszcze coś możnecie poradzić na ten temat?

Pozdrawiam
    Kasia

P.S. Pozdrowienia dla zlotowiczów z Krakowa i Sandomierza (zwłaszcza Janmara ) - siedziałam cicho bo mąż się głownie tu udziela ale czasem mi się zdarza, czytuję za to regularnie..

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Z tego co wiem możesz wystapić o odszkodowanie do sądu, kwestia do udowodnienia jesli masz zdjęcię w raw-ie.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotrfoto Zobacz posta
    Z tego co wiem możesz wystapić o odszkodowanie do sądu, kwestia do udowodnienia jesli masz zdjęcię w raw-ie.
    Odpowiem za żonę bo już śpi
    Na zdjęciu w kalendarzu jest wydrukowane "(C) by Kasia Starz" czy jakoś tak więc raczej nic nie trzeba więcej udowadniać bo im się nawet tego nie chciało wyciąć
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Strona 23 z 64 PierwszyPierwszy ... 13212223242533 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów