Strona 20 z 64 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 639

Wątek: Prawa autorskie

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Vresviik - Ciezko, poprostu to jest na zasadzie 3 rzeczy skladowe w to wchodza i stratą moralną traktuje to ze fotka nie bedzie mogla byc wyslana na konkurs (na konkursie nagrodą był sprzet za ~3000PLN wiec do strat moralnych zaliczam 50%*3000PLN) zostaje Ci 900 PLN za kradzien fotki. Moze i wyssane z palca, ale coz. 1000PLN to troche smieszna cena za kradziez. Jak bedziemy pozwalali na takie smieszne sumy w przypadku tego typu kradziezy to niedlugo kazdy bedzie kradl.
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Początki nałogu

Domyślnie

rozumiem,powodzenia życzę.

Domyślnie

@Olszewski: to nie z nami masz się kłócić i nie nam masz udowadniać, a pani dyrektor lub sędziemu, swoja droga ostatnio filharmonia gdanska uzyla zdjecia znajomego do plakatu promujacego koncert G. Turnaua - kolega napisal im, iż chce 10 tys za fotke lub sprawe kieruje na droge prawna, gdzie bedzie rzadal znacznie wyzszej kwoty - sprawa w toku - ciekawe co z niej wyniknie.

Olszewski ty rowniez mozesz napisac jak rzecz sie potoczyła.

Początki nałogu Awatar Błajo
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Priest Zobacz posta
    To rozumiem, że będzie Ci też miło jak ja wezmę sobie Twoje fotki i wykorzystam do celów reklamowych?
    Ale to nie jest reklama tylko pokazanie zdjecia w gablotce...

Nadal nie kumam czemu publikacja fotki w gablotce tej firmy nie pozwala Ci dac fotki na konkurs...
    Sprzęt: Canon + wymienne obiektywy + zewnętrzna lampa błyskowa

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

bo zdjęcie zostało pokazane publicznie. Jest to również reklama labu:"Popatrz jak wyglądają zdjęcia od nas"
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Błajo - mattnick Ci wyjasnil czemu. Gdyz zdjecie zostalo juz pokazane. Po to konkursy wprowadzily takie zastrzezenie aby uniknac plagiatow (między innymi).

sender_pl - Oczywiscie jak tylko dostane odpowiedz w tej sprawie od zarządu firmy przekaze to na forum

A tak swoja droga gdzie moglbym wykonac w Warszawie eskpertyze czy zdjecie ktore znajdowalo sie w gablocie jest moim zdjeciem w oparciu o dostarczyną do biegłego odbitke lub oryginal?
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Początki nałogu
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

w USA za niezbity dowód że zdjęcie nie jest montażem uznaje się zdjęcia wykonane zapisane w RAWie, inaczej może być różnie - argumentem może być korespondencja z dyrekcją labu w której podważają twoje żądania a nie to, że to twoje zdjęcie wisiało w gablocie - jeszcze raz ówię zgłoś siędo prawnika bo jest wiele rzeczy które możesz spieprzyć sam i stracić jakąkolwiek szansę na odszkodowanie.

Początki nałogu Awatar Calliactis
    Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie

Sorry - może trochę wrednie podchodzę do tematu - ale jeśli twierdzisz, że takie zdjęcie (niestety nie widziałem go - digiart usunięty - zawsze możesz mi jeszcze podesłać link do niego na PW) mogłoby wygrać konkurs to należało je wysłać. Zasadność odszkodowania byłaby logiczna kiedy to zdjecie wygrałoby i/lub zostałoby zdyskwalifikowane za 'publikacje która nastąpiła wcześniej' - wtedy mógłbyś rządać od nich 'naprawy szkody'.

Twoje roszczenia są w tym momencie bezzasadne w tej kwestii. Również mogłbyś napisać, że chciałeś je wysłać na wystawę World Press Photo i możesz chcieć za nie np 15 000USD
    Ja bym na Twoim miejscu poprzestał na 500zł które ujmuje cennik ZPAF i taką kwotę masz szansę realnie uzyskać - nawet już na poziomie ugody a nie sprawy sądowej (wtedy podpiszesz z nimi umowę na sprzedaż zdjecia i jego prezentację / publikację w zadanej formie i ilości). Straty moralne możesz ponieść jeśli ktoś to zdjecie i jego autora w jakiś sposób obrazi, będzie szydził, lub tez wyśmieje Cię, że w takim labie robisz (swoją drogą - zdjeć które oddaje się na konkurs - nie wykonuje się w byle labie w markecie)

Szukasz łatwych pieniędzy a bezsadnie. Postaw się w sytuacji, że często na taką gablotę lądują zdjecia nieodebrane przez klientów, nieopłacone, lub też takie gdzie którąś kopia nie odpowiadała jakości którą oddaje się użytkownikowi. Na tej zasadzie osoba która robi zdjecia egitymacyjne i pokazuje jakieś do wglądu (które sama wykonała, ale przedstawiają osoby trzecie) - powinna im wypłacać honorarium za użyciue wizerunku w celu reklamowym - a wiesz jak jest.

Kurcze - chciałbym zobaczyć to zdjecie - może faktycznie jest takie dobre na ile je wyceniasz?... wrzuć gdzieś małego JPEG'a na imageshack.us - jestem po prostu ciekaw...

Fakt tego co zrobili w labie kwalifikuje pracowników do tego - aby to oni pokryli koszty z własnej kieszeni i przeprosili ... no - ba! - jeszcze mogliby do tego przeprosić publicznie - w tej samej gablocie duży napis w widocznym miejscu... Pomijam pewne zasady etyki zawodowej bo tego nie ma co już komentować - goście po prostu spaprali sprawę.

. . .

A tak prawdę mówiąc - to jest moje prywatne zdanie jakie odczuwam po Twoich wypowiedziach - może po prostu za bardzo zależy Ci na pieniądzach?
    Naprawdę ta fotka jest warta 3000zł 'za wywieszenie jej w miejscu publicznym' w formacie - nawet 20x30cm?
    5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
    rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

Początki nałogu Awatar Calliactis
    Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie

P.S. Aby nie wyszlo, że jakaś świnia ze mnie - ja naprawdę Ci nie żałuję pieniędzy ani nie zazdroszczę tego zdjęcie - po prostu patrzę realnie na sprawę i na 'szkodliwość tego co się stało'... Tyle.
    Sam pracowałem w labie - ale akurat w takim gdzie etyka pracy była wyższa - mimo to wiem jak o takich przypadkach opowiadali koledzy którzy wcześniej robili dla fotojokera czy agfy. Czasami lepiej zadowolić się mniejszą a pewną kwotą niż przegraną sprawę i startami w postaci pokrycia kosztów sądowych. (tzn. może nie przegraną, ale jestem bliski 100% pewności, że nie uzyskasz pełnej kwoty o którą zabiegasz... ba może nawet w ogóle pieniedzy a jedynie przeprosiny i zdjecie fotografii z gabloty, lub wywieszenie jej z podpisem autora).

Chcesz się babrać w takie sprawy - to już Twoja decyzja

Ja życzę powodzenia! i trzymam kciuki!

///mimo mojego pesymizmu źle nikomu nie życzę a wręcz przeciwnie!
    5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
    rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

Zablokowany

Domyślnie

Kiedyś moje zdjęcie bez zgody wydrukowała pewna lokalna gazeta. Foty robiłem na zlecenie - znajomemu, który potrzebował je dla innego tytułu. Robiłem to dla niego gratis, przysługa. Dziwnym trafem fota poszła w druku w lokalnej gazecie. Anonimowa, bez wyceny. Początkowo też chciałem szaleć. ZPAF podał stawki, kumpel fotorep podsunął stawkę, nie pamiętam, chyba 2k. Ostatecznie żarłem się z naczelnym i wydawcą i nie chcąc iść do sądu (to już ekstremum) zadowoliłem się chyba stówką o ile pamiętam. Ważniejsze dla mnie wtedy było, że dla tej gazety i tak był to wydatek - kara. Swoim pstrykom płacili - uwaga 5-9 złotych za zdjęcie. Dla zasady się szarpałem, nie dla kasy. Pomyśl o tym. Warto.

Strona 20 z 64 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów