no tak to ja znów w tematach prawnych, ponieważ sprawy praw autorskich są mi dość bliskie.

Po pierwsze jeżeli chodzi o ustawę o ochronie praw autorskich - nie jest tam określone ani do jakiej kwoty można żądać odszkodowania ani na jakich zasadach się takie odszkodowanie ustala.
Po drugie - do sądu idziesz z powództwa cywilnego i możesz zażądać odszkodowania w jakiej kwocie ci się zamarzy ale:

-dobrze mieć coś na poparcie swojego żądania- np wiesz, że za podobne zdjęcie kolega otrzymał XXXX PLN i ty żądasz również takiej kwoty, lub w konkursie mogłeś wygrać nagrodę o wartości XXXX PLN a warunkach było że nie mogło być ono publikowane gdzie indziej i przez działanie labu straciłeś możliwość wzięcia udziału w konkursie.
Nie mniej są to tylko argumenty do których sąd może się przychylić ale nie musi, jeżeli sędzia będzie po twojej stronie to może zasądzić również większą sumę odszkodowania lub np sumę jaką lab będzie musiał wpłacić na rzecz spaf.

jeżeli do takiej argumentacji ustalisz ile będą wynosić koszty postępowania sądowego to suma XXXXPLN + koszty sądowe mogą być realną sumą żądań

w naszych realiach sąd ocenia jaką kwotę może wypłacić sprawca więc to może również mieć wpływ.

Jeżeli mogę coś radzić.... znajdź argument na wycenę tej fotki - np kwota nagrody głównej i udaj się z osobą która będzie twoim pełnomocnikiem (jeżeli masz jakiegoś młodego wygadanego prawnika nie koniecznie z uprawnieniami może to być on) do reprezentowania twoich spraw dopóki nie trafisz do sądu nie jest konieczny prawnik z uprawnieniami a idąc z kimś kto wygląda na prawnika będą podchodzić do tego poważniej jeżeli ci się nie uda dogadać to do adwokata i do sądu sprawę wygrasz ale kwoty odszkodowania nikt ci nie zagwarantuje.