To nie ma znaczenia jak wygląda zdjęcie. Złamali prawo i jak będą fikać, poproś o pomoc SPAF, zawsze pomagają radą.
Sądzę, że nie będą się stawiać, bo w sądzie wygrasz w cuglach.
A objerzeć zdjęcie można z czystej ludzkiej ciekawości...![]()
To nie ma znaczenia jak wygląda zdjęcie. Złamali prawo i jak będą fikać, poproś o pomoc SPAF, zawsze pomagają radą.
Sądzę, że nie będą się stawiać, bo w sądzie wygrasz w cuglach.
A objerzeć zdjęcie można z czystej ludzkiej ciekawości...![]()
watpie abys za wywieszenie zdjecia w gablocie labu uzyskal 5000 pln, czy nawet 1000pln, nie sadze tez, ze w uzyskaniu odszkodowania w takiej sprawie pomoze ci zpaf, wiem z doswiadczenia, ze za bezprawna publikacje zdjecia w formacie pol strony a4 w gazecie o nakladzie 200 tys. egzemplarzy przysluguje autorowi gratyfikacja w wysokosci trzykrotnej stawki za zdjecie, czyli 3x300pln
himi - chcesz zobaczyc zdjecie ktore trafilo do gabloty?
Wiem ze ZPAF w takich sytuacjach pomaga.
romanchch - myslisz sie. Złamali prawo i tutaj autor (poszkodowany) w cudzymsłowie dyktuje im warunki. Moge isc do sadu z pozwem o publikacje bez z mojej zgody i z żadaniem 5000PLN i tak jak napisalem himi sprawę wygram w cyglach, gdyż mam oryginal zdjecia (czyli mam dowód iz jestem autorem tego zdjecia) i mam zdjecie gabloty w ktorej zostalo umieszczone
Co do trzykrotnej stawki za zdjecie (dzieło) to przeczytaj ustawe o prawach autorskich i prawach pokrewnych i jak zrozumiesz co jest napisane to zobaczysz ze to jest trzykrotna stawka ktora oni mogli zarobic korzystając z publikacji mojego zdjecia (niby nie do oszacowania), ale w mojej sprawie akurat ten Art. sie nie dotyczy.
40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
Ktoś naruszył Twoje prawa?
w sądzie sprawa bedzie sie ciagneła latami. Jakies 2 latka, moze póltora roku, jak znam nasze sądy, a znam dobrze (od strony sądu, nie petenta) . Sprawe mozesz spokojnie wnosic, wygra ją dla Ciebie kazdy najmarniejszy adwokat , o ile masz dowód , że zdjęcie jest twoje i nie podpisałes drobnym drukiem (np przy wywoływaniu) ze zgadzasz się na publikacje itd.
pozdr.
olszewski - nie spędza mi to snu z powiek, jeśli o to pytasz![]()
http://www.digart.pl/zoom/331340/__.html - prosze.
Moze nie kazdemu sie podoba, ale dla mnie owszem stanowi wartosc.
no tak to ja znów w tematach prawnych, ponieważ sprawy praw autorskich są mi dość bliskie.
Po pierwsze jeżeli chodzi o ustawę o ochronie praw autorskich - nie jest tam określone ani do jakiej kwoty można żądać odszkodowania ani na jakich zasadach się takie odszkodowanie ustala.
Po drugie - do sądu idziesz z powództwa cywilnego i możesz zażądać odszkodowania w jakiej kwocie ci się zamarzy ale:
-dobrze mieć coś na poparcie swojego żądania- np wiesz, że za podobne zdjęcie kolega otrzymał XXXX PLN i ty żądasz również takiej kwoty, lub w konkursie mogłeś wygrać nagrodę o wartości XXXX PLN a warunkach było że nie mogło być ono publikowane gdzie indziej i przez działanie labu straciłeś możliwość wzięcia udziału w konkursie.
Nie mniej są to tylko argumenty do których sąd może się przychylić ale nie musi, jeżeli sędzia będzie po twojej stronie to może zasądzić również większą sumę odszkodowania lub np sumę jaką lab będzie musiał wpłacić na rzecz spaf.
jeżeli do takiej argumentacji ustalisz ile będą wynosić koszty postępowania sądowego to suma XXXXPLN + koszty sądowe mogą być realną sumą żądań
w naszych realiach sąd ocenia jaką kwotę może wypłacić sprawca więc to może również mieć wpływ.
Jeżeli mogę coś radzić.... znajdź argument na wycenę tej fotki - np kwota nagrody głównej i udaj się z osobą która będzie twoim pełnomocnikiem (jeżeli masz jakiegoś młodego wygadanego prawnika nie koniecznie z uprawnieniami może to być on) do reprezentowania twoich spraw dopóki nie trafisz do sądu nie jest konieczny prawnik z uprawnieniami a idąc z kimś kto wygląda na prawnika będą podchodzić do tego poważniej jeżeli ci się nie uda dogadać to do adwokata i do sądu sprawę wygrasz ale kwoty odszkodowania nikt ci nie zagwarantuje.