Strona 16 z 57 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 639

Wątek: Prawa autorskie

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Przykład samochodowy- jak komuś podprowadzą autko to zarówno Policja jak i ubezpieczyciel żąda kompletu kluczyków. Jak nie masz to lipa i bez mała traktowany jesteś jak przynajmniej ten co pomagał złodziejom a z ubezpieczenia nici. Kiedy dostaniesz zniżki na ubezpieczenie? Jak założysz alarm, będziesz trzymał autko na parkingu strzeżonym czy jak będziesz zostawiał otwarte z kluczykami w stacyjce?
    Ubezpieczyciel - Tak. Policja - Nie. Zresztą nawet, jak zostawisz kluczyki w stacyjce i ktoś to wykorzysta a następnie jakimś cudem zostanie złapany, to podlega pod ten sam paragraf. A tu właśnie mamy taką sytuację. Zdjęcie nie było zabezpieczone, zostało skradzione a sprawca złapany.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez My Nick Zobacz posta
    Janusz, teraz to się chyba tylko droczysz ale co mi tam.
    Nie, dlaczego. Przeczytaj co piszą w wikipedii na temat programów komputerowych - kwalifikacja jest jasna - kradzież a nie "nieuprawnione wykorzystanie". Zdjęcie na www czy program komputerowy są identycznie wirtualne. Mają identyczną ochronę praw autorskich itp. itd.

Liczą się, po mojemu intencje sprawcy. Jeśli było to nieumyślne wykorzystanie, co baaaaaardzo teoretycznie może mieć miejsce to jedno a jeśli "w celu osiągnięcia korzyści" to już może być nieco inaczej. To niekoniecznie muszą być korzyści materialne.

Cytat Zamieszczone przez My Nick Zobacz posta
    ....
    Co do wszelkich odszkodowań to podoba mi się prawo w USA mówiące o tym że sprawca wypłaca poszkodowanemu do 300% (jeśli dobrze pamiętam) kwoty jaką zarobił wykorzystując coś bez zgody autora.
    Hmmmmmm... chyba też nie. Wysokość odszkodowania jest ustalana prawie dowolnie jeśli poszkodowany udowodni uszczerbek na zdrowiu a to się da zrobić. Np. ...Pochorowałem się jak zobaczyłem w jaki sposób wykorzystano moją pracę. Musiałem korzystać z pomocy psychoanalityka i byłem niezdolny do zarabiana pieniedzy przez pół roku. Poza tym można brać pod uwagę korzyści jakie mógł by osiągnąć prawowity właściciel gdyby jego dzieło nie zostało sprofanowane. Tyle, że to wszystko z powództwa cywilnego. Kradzież jest scigana z KK choć potrzebne jest doniesienie.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Bywalec Awatar My Nick
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

http://pl.wikipedia.org/wiki/Piractwo_komputerowe

No poczytałem i tak: mowa jest o uzyskaniu takowego programu a nie o pracowaniu na nim. Mogę pobrać z sieci np PS i mieć go na płycie, i to jest raczej kradzież, ale na nim nie pracuje więc nie korzystam z czyjegoś dorobku intelektualnego. Dobre nie.
    I jeszcze to do poczytania: http://www.oeiizk.edu.pl/informa/jazdzewska/prawa.html
    Canon EOS 400D Canon 17-55 f2,8 IS USM Canon 70-200 f2,8

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

Nie będę zakładał nowego wątku, tak więc odświeżam.

Ok. miesiąc temu moja dziewczyna powiedziała mi że na stronie MDK Żary(młodzieżowy dom kultury w Żarach) widnieją w galerii moje zdjęcia któe robiłem dla siebie podczas kilku imprez organizowanych przez MDK.
    Zdjęcia są niepodpisane i umieszczone w galerii strony. Zostały one przekazane prywatnie jednej z choreografów pracujących dla MDK (prywatnie moja znajoma, instruktorka i przyjaciółka mojej dziewczyny), ona natomiast (bez mojej wiedzy i zgody) przekazała je dyrektorstwu MDK z wyraźnym zaznaczeniem kto jest ich autorem. Zdjęcia są sprzed ponad roku + 1 sprzed kilku miesięcy, zrobiłem już zrzuty ekranu, wydrukowałem ustawę o prawach autorskich oraz zabezpieczyłem sobie oryginalne pliki RAW zdjęć wraz z danymi XMP obróbki w Camera RAW. Nie mam zamiaru żądać jakichś pieniędzy w ramach odszkodowanie, jedyne co chcę to wyraźne zaznaczenie kto jest autorem zdjęć (inaczej mówiąc każde zdjęcie ma zostać podpisane imieniem i nazwiskiem oraz adresem strony autora).
    Czy sprawa nie jest z góry przesądzona przez to że w sumie sam przekazałem zdjęcia jednemu z pracowników MDK ?? (prywatnie - nie było mowy o publikowaniu ich gdziekolwiek). Rozmawiałem już z ojcem mojego kolegi który jest prawnikiem i wg. niego powinienem walczyć o swoje i nie ma co do tego wątpliwości. A co wy myślicie o tej sytuacji ??? Czy można to w ogóle nazwać kradzieżą ?
    Ostatnio edytowane przez gadget_zary ; 12-07-2009 o 12:33

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gadget_zary Zobacz posta
    Czy sprawa nie jest z góry przesądzona przez to że w sumie sam przekazałem zdjęcia jednemu z pracowników MDK ?? (prywatnie - nie było mowy o publikowaniu ich gdziekolwiek). Rozmawiałem już z ojcem mojego kolegi który jest prawnikiem i wg. niego powinienem walczyć o swoje i nie ma co do tego wątpliwości. A co wy myślicie o tej sytuacji ??? Czy można to w ogóle nazwać kradzieżą ?
    1. Prawnik ma rację "o swoje trzeba walczyć"
    2. Jeżeli zależy Ci tylko na wyegzekwowaniu praw autorskich prywatnych (podanie autorstwa zdjęć) to wróżę szybki sukces. Jeżeli pragniesz satysfakcji w sprawach majątkowych (honorarium / tantiemy), to:
    a) licz się ze skorzystaniem z porady prawnika
    b) licz, że sprawa może wylądować w Sądzie
    c) licz, że w ramach "regresji" należnego Tobie świadczenia (któe koniec końców MDK wypłaci) będą nękać Twoją znajomą...
    3. Wszyscy mnie zaraz zakrzyczą, ale ja bym tego kradzieżą nie nazwał - naruszono "tylko" Twoje prawa autorskie - przywatne i majątkowe
    zdravki!
    Fotograf platoniczny

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Bardzo dobry pomysł. Chciałbym zobaczyć miny np. klientów firmy Kurczę ale toż to australia
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Domyślnie

Haha ;]= Jeszcze żeby to wrzucili do siebie na serwa
    5DmkII 5D C15/2.8 C35L/1.4 C50/1.4 C85/1.8 C70-200L/4IS 580EXII 430EXII SB-28 EIZO/S2433W Dell/E1705

Dopiero zaczyna

Domyślnie Prawa autorskie?

Witam.
    Chcialem sie poradzic odnosnie praw autorskich. Sprawa wyglada tak:
    mianowicie tydzien temu robilismy chrzciny naszej coreczki, robilismy sesje fotograficzna (taka pamiatkowa) u fotografa w ich studiu.Bylo to 6 pozycji z chrzestnymi, rodzicami itp.
    Dzis poszlismy oderbac fotki ktore byly juz standardowo ulozone w takim mini albumiku.
    Cala akcja kosztowaal 400zl. Zapytalem sie czy pani moze mi dac te fotki na nosniku cyfrowym, wiadomo kiedys jakies odbitki itp. U nich odbitka kosztuje 10 zl gdzi eu innego fotografa 2 zl. pani ta powiedziala mi ze mi nie da takich zdjec i zaczela sie zaslaniac prawami autorskimi. ja jednak ni epodpisywalem zadnego papiera na ktorym by pisalo ze nie moge wziac swoich zdjec na plycie cd. Teraz mam wlasnie pytanie jak to jest. przeciez ja zaplacilem za ta usluge i chcialem miec takze fotki na plycie (plyte przynioslem ja swoja).
    Oni robili fotki ale przecie zmozna powiedziec ze ja im zlecilem pewna usluge za ktora sporo zaplacime, bo 400 zl to dla mnie duza suma.
    Chcialem sie tutaj wlasnie zwrocic z zapytaniem, co teraz robic. Mi sie wydaje ze na 100% chodzi o to aby w razie czego przyjsc do nich i robic odbitki po ich strasznie wygorowanych cenach - jak pisalem 10 zl za odbitke jednej fotki.
    Chcialem tutaj zasiegnac jakiejs opini zebym mial argumenty jak na dniach znow sie do nich wybiore aby jednak mi nagrali te zdjecia na cd.
    Bede bardzo bardzo wdzieczny wraz z zona za porade.
    pozdrawiam
    Paweł.
    ...::Canon S1 IS::...

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Prawa autorskie tu nic do rzeczy nie mają. Umówiłeś się z nimi na sesję za 400zł to trzeba było się dokładnie umówić, jak dostarczą wyniki sesji.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Prawa autorskie tu nic do rzeczy nie mają.
    Nieprawda, maja.

Zgodnie z UoPAiPP "oryginaly zdjec pozostaja wlasnoscia autora, chyba, ze umowa stanowi inaczej".

Strona 16 z 57 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów