Strona 15 z 64 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 639

Wątek: Prawa autorskie

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

pawka: moim zdaniem nie masz się o co bić.
    zamawiałeś usługę - wykonanie odbitek. Jesli fotograf nie wspominał dodatkowo o płycie cd - to sorry, ale nie masz czego żądać.
    Jak Ci się uda wydrzeć mu tą płytę, to powinieneś mu gorąco podziękować - bo to znaczy że dał Ci ją z własnej nieprzymuszonej woli.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Dopiero zaczyna

Domyślnie

sprawa zostala zaltwiona!
    bylem z ustawa w rece i zapytalem sie tych ludkow aby mi pokazali gdzie sa takowe zapisy.
    Jak zobaczyli cala ustawe to ich wrylo i nie wiedzieli co maja mowic i co pokazywac. widac ze byli laikami i zerowali tylko i wylacznie na niewiedzy klineta. Spotkala ich niemila niespodzianka w postaci douczonego i oczytanego klienta, wiec juz nawet nic sie nie odzywali tylko poprosili mnie o plyte i zgrali az iskry szly tak sie uwijali!
    Niestety w zyciu tak trzeba ostro i konkretnie rozmawiac, bo inaczej cie zjedza i zakrzycza.
    Po mojej wizycie chyba juz beda z kazdym podpisywac osobne umowy hehe
    Dzis mieli tak niesamowicie laickie miny ze az mi sie smiac z nich chcialo.
    Co to goracego dziekowania to bez przesadyzmu, zaplacilem to moje i juz, wychodzac podziekowalem norlamnie - kulturka "dziekuje, dowidzenia".
    zaraz pedze do innego fotografa porobic dla rodziny odbitki po 2 zl !
    hehe
    pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez PAWKA ; 22-08-2006 o 11:17
    ...::Canon S1 IS::...

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Tak więc dopiąłeś swego, choć gdyby fotograf znał tę Ustawę to dalej by dyskutował i miałby do tego podstawy. Na przyszłość będziesz Ty i pewnie inni czytający ten wątek dokładnie umawiał się przynajmniej na postać dzieła, jesli nie na potwierdzone jakimś kwitem przekazanie praw majątkowych.

Ja będąc profesjonalistą, nie stawałbym okoniem w takiej sytuacji, tylko wyraźnie ująłbym w cenniku, że to kosztuje tyle a tamto tyle. Bez spisywania specjalnych umów klient wie czego i za ile się może spodziewać. A tak za w sumie ekstra usługę fotograf nie wziął ani grosza bo się wystraszył paru kartek.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PAWKA
    sprawa zostala zaltwiona!
    bylem z ustawa w rece i zapytalem sie tych ludkow aby mi pokazali gdzie sa takowe zapisy.
    Jak zobaczyli cala ustawe to ich wrylo i nie wiedzieli co maja mowic i co pokazywac. widac ze byli laikami i zerowali tylko i wylacznie na niewiedzy klineta. Spotkala ich niemila niespodzianka w postaci douczonego i oczytanego klienta, wiec juz nawet nic sie nie odzywali tylko poprosili mnie o plyte i zgrali az iskry szly tak sie uwijali!
    No to widac ze niestety nie znali prawa, a ty mimo posiadania ustawy rowniez jej nie zrozumiales... ale po co? w koncu masz o co walczyles...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

ja tam nie znam i znac nie musze ale jak na moja ocene to wstyd ze oni nie znaja.

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Za to wywalczyłeś to, co Ci się nie należało. Cóż, też jakiś powód do dumy.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Dopiero zaczyna

Domyślnie

dzieki wszystkim za porady i pozdrawiam !
    paweł.

Coś już napisał Awatar merciful
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

PAWKA, mnie tam się wydaje , że jak się już na Ustawę powoływać to warto by ją było znać...Więc nie pisz że nie musisz. Tak w ogóle to sytuacja mocno żenująca. Jakby to na mnie trafiło i przyszedł by ktoś do mnie z takimi żądaniami jak Twoje to zwłokami o ścianę...

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Publikacja bez zgody!

Witam,

Pewna znana wszystkim i dosyc intensywnie reklamująca swoją marke siec handlowa umiescila w dziale "FOTO" jedno z moich zdjec (ktore notabene mialem wyslac na konkurs National Geographic) w gablocie. Wszystko byłoby OK gdyby poprosili mnie o zgodę. Kiedys wywoływałem w tym sklepie zdjecia (gdyz swiadczą taką usługę) i widocznie którys z uprzejmych panow zachowal to zdjecie w celu pozniejszego wykorzystania ich w gablocie bez mojej wiedzy.
    Przeczytalem Ustawe o prawach autorskich i prawach pokrewnych i wiem ze są mi winni wynagrodzenie majątkowe lub sprawa może trafic do sądu cywilnego.
    Mój dylemat polega na tym, ile za to zdjecie mogę dostac? Czy ktos mial podobną sytuacje?
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

zawołaj 1000PLN. Jeśli się nie zgodzą, to powiedz, że idziesz do sądu w sprawie złamania przez nich prawa (odszkodowanie plus koszty sądowe będą wyższe). I od razu do lokalnej gazety lub dwóch. I najlepiej powiedz, że znasz naczelnego. Jak kradną, niech teraz płacą z nawiązką.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Strona 15 z 64 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów