Witam.
Chcialem sie poradzic odnosnie praw autorskich. Sprawa wyglada tak:
mianowicie tydzien temu robilismy chrzciny naszej coreczki, robilismy sesje fotograficzna (taka pamiatkowa) u fotografa w ich studiu.Bylo to 6 pozycji z chrzestnymi, rodzicami itp.
Dzis poszlismy oderbac fotki ktore byly juz standardowo ulozone w takim mini albumiku.
Cala akcja kosztowaal 400zl. Zapytalem sie czy pani moze mi dac te fotki na nosniku cyfrowym, wiadomo kiedys jakies odbitki itp. U nich odbitka kosztuje 10 zl gdzi eu innego fotografa 2 zl. pani ta powiedziala mi ze mi nie da takich zdjec i zaczela sie zaslaniac prawami autorskimi. ja jednak ni epodpisywalem zadnego papiera na ktorym by pisalo ze nie moge wziac swoich zdjec na plycie cd. Teraz mam wlasnie pytanie jak to jest. przeciez ja zaplacilem za ta usluge i chcialem miec takze fotki na plycie (plyte przynioslem ja swoja).
Oni robili fotki ale przecie zmozna powiedziec ze ja im zlecilem pewna usluge za ktora sporo zaplacime, bo 400 zl to dla mnie duza suma.
Chcialem sie tutaj wlasnie zwrocic z zapytaniem, co teraz robic. Mi sie wydaje ze na 100% chodzi o to aby w razie czego przyjsc do nich i robic odbitki po ich strasznie wygorowanych cenach - jak pisalem 10 zl za odbitke jednej fotki.
Chcialem tutaj zasiegnac jakiejs opini zebym mial argumenty jak na dniach znow sie do nich wybiore aby jednak mi nagrali te zdjecia na cd.
Bede bardzo bardzo wdzieczny wraz z zona za porade.
pozdrawiam
Paweł.