Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Pomiar swiatla a Flash'e studyjne

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar werek
    Miasto
    warszawa

Domyślnie Pomiar swiatla a Flash'e studyjne

hej

problem ktory nie zostal poruszany na tym forum a mysle ze sie przyda.

zastanawiam sie czy ktos ma wiedze jaki jest workflow pomiaru swiatla i poprawnej ekspozycji w konfiguracji z lampami blyskowymi z zarowkami modelujacymi.

to czego nie rozumiem to jak zmierzyc taka ekspozycje (bo przeciez wiekszosc lamp studyjnych ma tylko kabel synchro badz fotocele) aby w manualu blysk zostal dobrany idealnie (zarowki modelujace nie dadza takiego swiatla jak flash).

czyli w skrocie jak korzystac z lamp blyskowych w studiu 8)

z gory dzieki z informacje.
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Domyślnie

Jesli dobrze Cie zrozumialem to cala sprawe rozwiazujesz za pomoca swiatlomierza.

Bywalec Awatar duperel
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

werek chyba pyta o automatykę siły błysku.

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Hmm w zestawie ELFO na jakim mam przyjemnośc pracowac ustawia się moc bezpośrednio na lampie i nie ma opcji auto... Trzeba dobrac parametry do błysku. Myślę, że najlepiej ustawic Av/Tv i FEL(wciskasz gwiazdkę, aparat wyzwala lampy i mierzy ekspozycję) Jeżeli chcesz robic na manualu to i tak ustawiasz moc lamp najpierw i mierzysz światłomierzem.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Domyślnie

Pewnie nie dokladnie zrozumialem ale swiatlomierz moze zmierzyc procentowy udzial blysku/zastanego i tym mozemy sie wspomagac.

Miasto
    warszawa

Domyślnie

no wlasnie, problem jest ciut wiekszy. mam sobie lampeczke 430ex ktora ma ettl2 i wszystko gra, czy to Av/Tv czy M. ale swiatlomierz mierzy w danym momencie swiatlo(odstepy chyba 0,5s) wiec nie wiem jakby mial uchwycic blysk do pomiaru?

FEL o ile dobrze pamietam tez dzialal w taki sposob zeby wypelnic kadr wystarczajaca iloscia swiatla a nie dostosowywac ustawien przeslona/czas.

mam duzo watpliwosci bo nie wiem jakbym sie mial takimi lampami posluzyc (a mam wielka ochote na zabawe z flashami bo dotychczas radzilem sobie ze stalym).

czekam dalej na odpowiedz
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Domyślnie

Odpowiedni światlomierz zewnetrzny zmierzy zarówno światło zastane jak i światło błyskowe. A na początek to mozna i na czuja bawić sie lampami i posługiwać sie histogramem.

Miasto
    warszawa

Domyślnie

a juz myslalem ze uda sie bez wiekszych zakupow :/

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez werek Zobacz posta
    a juz myslalem ze uda sie bez wiekszych zakupow :/
    oj niestety, takie światłomierze (do swiatla błyskowego) to nieźle kosztuja
    a aparat (niestety) nie jest w stanie zmierzyc swiatlo blyskowego nie pochodzącego z lamp EX...

Ale faktycznie jest tak jak pisze Goomis, w dobie cyfry użytkowanie swiatlomierza nie ma takiego sensu jak przy analogu...
    I wydaje mi sie nawet, że korygowanie mocy lamp na podstawie zdjec jest bardziej praktyczne - widzisz caly czas jak dana korekta mocy swiatla wplywa na zdjecie...
    No ale zapewne fachowcy, tacy przez duże F, wiedzą co sie stanie ze zdjeciem na podstawie samego pomiaru (drogim:wink: ) swiatlomierzem.
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MaciekH Zobacz posta
    ...w dobie cyfry użytkowanie swiatlomierza nie ma takiego sensu jak przy analogu...
    I wydaje mi sie nawet, że korygowanie mocy lamp na podstawie zdjec jest bardziej praktyczne - widzisz caly czas jak dana korekta mocy swiatla wplywa na zdjecie...
    Pod warunkiem, że masz jedną, max dwie lampy i cierpliwego modela. Ani histogram, ani wyświetlacz, nie pokażą Ci np. czy 2 lampy równo na tło świecą..

No ale zapewne fachowcy, tacy przez duże F, wiedzą co sie stanie ze zdjeciem na podstawie samego pomiaru (drogim:wink: ) swiatlomierzem.
    Nie koniecznie przez duże "F", ale wiedzą jak ułatwić sobie pracę i nie marnować czasu na niepotrzebne czynności
    Front Side Studio

www.fs-studio.pl

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów