Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Czy do zrobienia zdjęća wystarczy aparat ?

Mieszany widok

Domyślnie

Witam i dziękuję wszystkim za szybkie odpowiedzi , najbardziej koledze Scream , ta wypowiedz do mnie najbardziej przemówiła , z tym że nie będę sprzedawał 20D , tylko muszę się nauczyć obrabiać zdjęcia w jakimś programie , bo skoro wszyscy tak robią i tak ma być z tą ostrością i kolorkami , to przecież tak duża liczba użytkowników nie może się mylić . Co do szkieł jakie podpiąłem do aparatu to Canon 28-105 3,5-4,5 usm , zakupiłem specjalnie 50mm 1,8 ll , posiadam też inne szkła ale ich nie podpinałem , próby robiłem na tych co wymieniłem . Padły też pytania jak robię zdjęcia , no chyba normalnie jak każdy , jak robię jakieś widoczki to mała dziurka ,jak jakiś portrecik to duża z czasami też wiem o co chodzi , ogólnie nie mam problemu z kadrem, głębią z zamrażaniem ruchu , rozmyciem tła , problem jest z ostrością fotek , ale to już nie problem , bo podobno tak ma być . Fotek nie wrzucę na forum bo jeszcze nie bardzo wiem jak to zrobić , ja jeszcze do nie dawna, żeby wyłączyć komputer to wtyczkę z sieci wyciągałem .Myślę że sporo muszę się jeszcze nauczyć .Jeśli ktoś mógłby wstawić tutaj swoje zdjęcie takie bez obróbki i z takiego szkła jak ja to bym bardzo prosił , bym może sobie porównał tę ostrość , chociaż nie wiem czy to dobry pomysł (różne warunki , różne ustawienia przysłon i w ogóle ). Dziękuję i pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jack1 Zobacz posta
    muszę się nauczyć obrabiać zdjęcia w jakimś programie , bo skoro wszyscy tak robią i tak ma być z tą ostrością i kolorkami , to przecież tak duża liczba użytkowników nie może się mylić
    he, he, tak, tak - tu przychodzi mi kilka dowcipów na ten temat :wink:

a na poważnie, to przede wszystkim przestaw sobie w aparacie parametry JPEGów: ostrość, kontrast, nasycenie, kolorki itp. i to już powinno (na jakiś czas) wystarczyć.

Cytat Zamieszczone przez jack1 Zobacz posta
    Co do szkieł jakie podpiąłem do aparatu to Canon 28-105 3,5-4,5 usm , zakupiłem specjalnie 50mm 1,8 ll
    mam oba te szkła - też jako pozostałość po analogu.

i generalnie tak: z 28-105 zdjęcia ostre to wychodzą tak powyżej f/8, więc zasadniczo nadaje się on do robienia fotek na słonecznej plaży. za to ma świetny AF i trafia najczęściej w cel bez błędów.

natomiast 50 1.8 II dokładnie odwrotnie - robi bardzo ostre zdjęcia (nawet od f/2.2), ale najczęściej nie trafia z AF - więc nadaje się do focenia (bardzo) statycznych obiektów.

mając powyższe na uwadze - życzę powodzenia i w końcu zadowolenia z lusterka
    pozdro.,
    m.

Uprawnienia umieszczania postów