Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: Czy do zrobienia zdjęća wystarczy aparat ?

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekk_ok Zobacz posta
    Moze byc roznie z mozliwoscia "wspolpracy" w labie. Nie zawsze wystarczy dobrze zagadac - niestety czasem lab nie pozwoli na taka "wspolprace".
    Dlatego najlepiej poszukac po kilku labach. Jak się mieszka w większym mieście to na pewno w jakimś się trafi ktoś miły ;-) Jak mieszkasz w Bydgoszczy to polecam lab - WERS design, ul. M. Konopnickiej 30. Mój znajomy pracujący przy labie do każdego zdjęcia podchodzi indywidualnie, nie wrzuca auto i idzie na kawkę ;-) W dodatku mają najlepszą cyfrową maszynę na rynku w dodatku stosunkowo nową(ok. roku ma) Naprawdę polecam wszystkim ludziom z Bydzi!!
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Początki nałogu
    Miasto
    3Miasto

Domyślnie

A najlepiej kup sobie doba malpe i rob zdjecia, bo z tego watku to tylko zawracanie gitary...

Domyślnie

Ostatnio bylem swiadkiem jak koles robil slub "rozbudowanym" kompaktem Fuji S5500.
    Podobno super foty byly, i na automacie.Moze by cos takiego?
    C-40D + C-BG E2N + C-EF50 f1.4 + C-EFS17-55 f2.8 IS USM + C-EF24-105 f4L IS USM + C-EF70-200 f2.8L IS USM + Speedlite 430EX+580EX + 2xSanDisk-III 4gb + Lowe Pro Mini Trekker Classic (w planie: EF 16-35 II f2.8L)

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Nie jeden uznany reporter lata z kompaktem...
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Domyślnie

Ciekaw jestem kto go uznaje, gdy strzela co piata klatke, w czasie gdy dslr pstryka 20?
    Chyba ze foci nature martwa i wypadki,w ktorych nic sie juz poruszyc niemoze.
    C-40D + C-BG E2N + C-EF50 f1.4 + C-EFS17-55 f2.8 IS USM + C-EF24-105 f4L IS USM + C-EF70-200 f2.8L IS USM + Speedlite 430EX+580EX + 2xSanDisk-III 4gb + Lowe Pro Mini Trekker Classic (w planie: EF 16-35 II f2.8L)

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Hmm... Mówi Ci coś nazwa Magnum?
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Domyślnie

Dziękuję wam , pojadę jutro do labu i zobaczę co z tego będzie , swoją drogą zastanawiam się dlaczego na tym monitorze zdjęcia z małpki żony są ostre a z 20tki już nie bardzo , zresztą jak oglądam Wasze foty to i kolory mi pasują i ostro jest tam gdzie powinno , to o co tu chodzi? wezmę odeślę aparat i poproszę o wysłanie innego i porównam . Do kolegi który proponował mi , żebym kupił sobie dobrą małpkę , zdradzę Ci pewną tajemnice to dwa różne aparaty , ja kocham trzepnięcie lustra .

Początki nałogu Awatar Scream
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jack1 Zobacz posta
    Dziękuję wam , pojadę jutro do labu i zobaczę co z tego będzie , swoją drogą zastanawiam się dlaczego na tym monitorze zdjęcia z małpki żony są ostre a z 20tki już nie bardzo , zresztą jak oglądam Wasze foty to i kolory mi pasują i ostro jest tam gdzie powinno , to o co tu chodzi? wezmę odeślę aparat i poproszę o wysłanie innego i porównam . Do kolegi który proponował mi , żebym kupił sobie dobrą małpkę , zdradzę Ci pewną tajemnice to dwa różne aparaty , ja kocham trzepnięcie lustra .
    Nie obrażając Ciebie sądze, że kupno lustrzanki cyfrowej w twoim przypadku było nieco na wyrost. Lustrzanka cyfrowa nie różni sie wiele od analogowej, i tu i tu podstawą do uzyskania zadowalających efektów jest spory nakład pracy włożonej w obóbke czy to negatywu przed wywołaniem, czy cyfrowych plików.

Cyfrowe kompakty mają to do siebie, że posiadają wbudowane procesory odpowiadające za szeroko pojętą "ładność" zdjęć. Tzn ,że już na etapie robienia zdjęcia kompakt je odpowienio obrabia. Czyli w gruncie rzeczy odwala za Ciebie obróbkę, którą Ty musiałbyś stosować później na kompie. Zmniejsza tym samym możliwość indywidualnego podejścia do zdjęć.

Natomiast cyfrowe lustro daje tak jakby surowe pliki. Oczywiście można ustawić w menu nasycenie, kontrast i ostrość tak żeby było w miarę ok, ale żeby bez obróbki uzyskać zadowalający efekt potrzeba do tego naprawdę wysokiej klasy obiektywu. I nawet mając taki zestaw, czyli lustrzanka cyfrowa plus dobry obiektyw coś tam trzeba w zdjęciach podłubać,żeby wyglądały "ładnie". Dzięki temu lustrzanka cyfrowa zostawia większe pole do popisu fotografowi, który z takiego "surowego" zdjęcia potrafi obrobić fotę w sposób przy których najlepsze procesory w kompaktach wymiękają. To jest właśnie zaleta cyfrowych luster.

Jeśli nie chcesz bawić się w obróbkę, to sprzedaj 20D i kup zaawansowanego kompakta lub hybrydę. Będziesz zdecydowanie bardziej zadowolony z gotowych rezultatów.

Ja ze swojej strony mogę dodać, że nie pokazuję nigdy zdjęć z lustrzanki przed stosowną obróbką. Nad praktycznie każdym zdjęciem trzeba posiedzieć indywidualnie, czy to w analogowy, tradycyjny sposób czy w cyfrowej ciemni.

pozdrawiam
    pucha i grucha

Początki nałogu
    Miasto
    3Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jack1 Zobacz posta
    Do kolegi który proponował mi , żebym kupił sobie dobrą małpkę , zdradzę Ci pewną tajemnice to dwa różne aparaty , ja kocham trzepnięcie lustra .
    *To ja Ci zdradze pewna tajemnice, sa takie zaawansowane aparaciki, ktore wydaja dzwiek identyczny do klepniecia lustra czy tez otwieranej migawki.
    Jak nie cchesz obrobki na kompie, to nie widze dla Ciebie miejsca z cyfrowa lustrzanka. I tyle w tym temacie.
    Do 20D to kup sobie np min. 85/1,8 czy 50/1,4 i wtedy bedziemy mogli pisac o ostrosci i tym czy Ci odpowiada lustro cyfrowe. Bo aktualnie to mowa trawa i przelewanie wody (nawet nie napisales jakie szkla podpinales pod tego dwudziestaka, jak stare 'analogowe' ze slabym swiatlem to nie dziwi mnie ze nieostre). Moze podaj jakies zdjecie, to cos wiecej Ci ktos podpowie.
    Ludzie nie smieccie na forum.

Zdrowko

Początki nałogu Awatar Juriko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    ... Wiem to ponieważ robie odbitki w zaprzyjaźnionym labie ...
    Można wiedzieć w jakim, bom ja też z Bydgoszczy.
    edycja:
    Doczytałem wątek do końca i już wiem. Osobiście jestem zadowolony z labu przy Twardzickiego FujiFilm. To co u mnie na ekranie to i na papierze. Monitor skalibrowany tylko pod próbki z labu.
    Z tym , że ja obrabiam, że ho ho .
    Ostatnio edytowane przez Juriko ; 13-02-2008 o 21:03

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów