Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Czy do zrobienia zdjęća wystarczy aparat ?

Domyślnie Czy do zrobienia zdjęća wystarczy aparat ?

Witam wszystkich na tym forum . Trochę czytałem na tym forum , głównie o tym jaki aparat kupić , no i kupiłem canon 20 D, bo nie chciałem się pakować w koszty , tak dla sprawdzenia czy aparat cyfrowy jest dla mnie . Foty robię od bardzo dawna na analogowych aparatach a efekty są niezłe (mnie się podobają ) , no ale to co zobaczyłem z cyfry na monitorze to mnie w żaden sposób nie zadawala , foty są nie ostre takie jakieś zimne , wiem że szkła starszych typów nie lubią się z cyfrą, no ale żeby foty żony z cyfrowego aparaciku (3,1 mpx) były bardziej przyswajalne dla oka ! W związku z takimi marnymi efektami mam pytanie , czy można tak ustawić aparat żeby nie trzeba było nic poprawiać w różnych programach i można było by z karty w labie robić odbitki w miarę dobrej jakości , nie chcę używać programów bo się na tym w ogóle nie znam , komputer dla mnie wciąż jest zagadką . Nie chciał bym pochopnie zrezygnować z robienia zdjęć za pomocą cyfrowego aparatu , bo widziałem tu na forum fajne fotki i widze że można ! Więc jeszcze raz pytam czy można bez komputera robić dobre foty , dobre w sensie technicznym ?

Uzależniony

Domyślnie

To co sie widzi na ekranie monitora (ktory nie jest skalibrowany) moze czasem "wystraszyc" szczegolnie w zakresie odzwierciedlenia kolorów.
    Chyba jest dzisiaj tak iz bez komputera i cyfrowego wywolywania jest trudno uzyskac idealne wyniki - ale moze sie myle?
    Dodatkowa sprawa to jakie szkła uzywasz - to tez ma wplyw na wyniki.
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Dokładnie, po pierwsze - skalibruj monitor, pewnie jest zbyt ciemny albo w ogóle kolorystyka jest do bani, po drugie może to jakieś stare urządzenie?
    Nastepnie jakie obiektywy podczepiłeś do swojej 20tki? Zapewniam Cię, że 20D to naprawde dobra amatorska lustrzanka! Chyba że ma jakąś ukrytą wadę, o której nie wiesz...
    Pozdrawiam
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Początki nałogu Awatar Juriko

Domyślnie

Jeśli nie chcesz obrabiać zdjęć na kompie, to może za bardzo się nie przejmuj co widać na monitorze i od razu zanieś kartę do jakiegoś przyzwoitego labu.
    Do niewywołanego filmu też kiedyś nie zaglądałeś , a jak piszesz efekty były niezłe.

Bywalec Awatar delaa
    Miasto
    EPPO

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ernest_DLRS Zobacz posta
    Dokładnie, po pierwsze - skalibruj monitor, pewnie jest zbyt ciemny albo w ogóle kolorystyka jest do bani, po drugie może to jakieś stare urządzenie?
    Hi !
    Czasami to nie jest tak "pierdnąć w kij i parasol" nie każdy ma szczęście mieć kogoś z Makbethem pod ręką - jednak zwykle do "amatorszczyzny" wystarczy zgrubnie prawidłowe ustawienie jasności i kontrastu - a to da się zrobić korzystając z opisów w sieci których wiele widziałem.

Np to na początek:
    http://www.obiektywni.pl/czytelnia/artykul-204-2.php

Pozdrawiam!
    KIEV 60 NIKON N80 CANON 40D i szkieł kilka dobrych do zdjęć wilka...
    No Art Just FUN ! http://www.delaa.pl

Uzależniony

Domyślnie

[QUOTE=Juriko;428214]Jeśli nie chcesz obrabiać zdjęć na kompie, to może za bardzo się nie przejmuj co widać na monitorze i od razu zanieś kartę do jakiegoś przyzwoitego labu.QUOTE]

Dokladnie - czasem siedzi tam ktos z obslugi labu i co nie co poprawia, inna rzecz ze raz gorzej raz lepiej mu idzie...
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Mówienie o kalibracji monitora to raczej nie bardzo dla kogoś kto podkreśla, że się nie zna na kompach jak dla mnie... Myślę, że lepszym rozwiązaniem będzie dla Ciebie znaleźc jakiś dobry fotolab i pogadac z laborantem czy mógłbyś podejśc do maszyny i zobaczy jak wyglądaja foty na skalibrowanym monitorze. W dodatku na samym labie można zmienic z lepszym skutkiem to co w PSie czyli balans kolorów, nasycenie, jasnośc, nawet odszumianie jest lepsze niż jakiekolwiek dostępne z oprogramowania do domu. Wiem to ponieważ robie odbitki w zaprzyjaźnionym labie i nie martwię się w ogóle kalibracją monitora bo jak oddaje foty to wszystkie są ustawiane przy mnie i widząc mówię co chce. Myślę, że tak będzie dla Ciebie najlepiej. A jak dobrze zagadasz to chyba nic się im nie stanie jak podejdziesz do stanowiska, zobaczysz i poprosisz o konkretne poprawki a potem sobie spokojnie ocenisz na podstawie odbitki :-)
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Bywalec Awatar delaa
    Miasto
    EPPO

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jack1 Zobacz posta
    , nie chcę używać programów bo się na tym w ogóle nie znam , komputer dla mnie wciąż jest zagadką

Dobrze - ale czytać umiesz, pisać też, potrafisz obsłużyć forum - może to po prostu zwykłe lenistwo ???
    KIEV 60 NIKON N80 CANON 40D i szkieł kilka dobrych do zdjęć wilka...
    No Art Just FUN ! http://www.delaa.pl

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Juriko Zobacz posta
    Jeśli nie chcesz obrabiać zdjęć na kompie, to może za bardzo się nie przejmuj co widać na monitorze i od razu zanieś kartę do jakiegoś przyzwoitego labu.
    Do niewywołanego filmu też kiedyś nie zaglądałeś , a jak piszesz efekty były niezłe.
    To były czasy - zafarby i źle dobrane warunki ekspozycji można było na laborantów zwalić, nawet nieraz brak ostrości... Się nieraz człowiek naopieprzał (laboludków), a teraz sam się musi męczyć i jak coś nie wyjdzie nie ma na kim się wyżyć...

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Mówienie o kalibracji monitora to raczej nie bardzo dla kogoś kto podkreśla, że się nie zna na kompach jak dla mnie... Myślę, że lepszym rozwiązaniem będzie dla Ciebie znaleźc jakiś dobry fotolab i pogadac z laborantem czy mógłbyś podejśc do maszyny i zobaczy jak wyglądaja foty na skalibrowanym monitorze. W dodatku na samym labie można zmienic z lepszym skutkiem to co w PSie czyli balans kolorów, nasycenie, jasnośc, nawet odszumianie jest lepsze niż jakiekolwiek dostępne z oprogramowania do domu. Wiem to ponieważ robie odbitki w zaprzyjaźnionym labie i nie martwię się w ogóle kalibracją monitora bo jak oddaje foty to wszystkie są ustawiane przy mnie i widząc mówię co chce. Myślę, że tak będzie dla Ciebie najlepiej. A jak dobrze zagadasz to chyba nic się im nie stanie jak podejdziesz do stanowiska, zobaczysz i poprosisz o konkretne poprawki a potem sobie spokojnie ocenisz na podstawie odbitki :-)
    Moze byc roznie z mozliwoscia "wspolpracy" w labie. Nie zawsze wystarczy dobrze zagadac - niestety czasem lab nie pozwoli na taka "wspolprace".

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów