Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: Czy do zrobienia zdjęća wystarczy aparat ?

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

imo koledzy maja racje:

niestety

cyfrowe lustro = obróbka w komputerze

99% zdieć które ogladasz na tym forum sa obrabiane przynajmiej kontrast i ostrość

inna sprawa ja jak miałem zoomy sromy (nie L bynajmiej tylko mega sigmy) także nie bylem zadowolony z ostrosci kontrastu i kolorów, dopiero stałki dały mi radośc z focenia .... inna sprawa może sie zdziwisz klisza bardziej wybacza błędy, a zdiec nie ogladasz w takich powiększeniach jak na monitorze tylko mozna powiedzieć w miniaturkach na papierze .... zastanów się czy to wiele nie wyjaśnia.
    Ostatnio edytowane przez popmart ; 13-02-2008 o 22:08

Początki nałogu Awatar djcargo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Tak jak koledzy napisali - wrzuć jakieś przykładowe fotki i napisz jakie słoiki podpinasz.

Ja z moich zdjęć, nawet niezretuszowanych bywam zadowolony. Jeśli nie - zwalam to na moje braki umiejętności, ale nie na sprzęt.
    Regulamin pkt 8.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

20D z kitem albo C50/1,8 w rękach osoby wychowanej na lustrzance analogowej daje od razu dobre rezultaty. Bez przetwarzania w szczególny sposób na komputerze wymagane jest pratycznie stosowne do upodobań ustawienie parametrów Jpega (rozumiem ze RAW jeszcze nie teraz). Jeżeli ktoś nie koncentruje się na ogłupianiu autofokusa a sprzęt jest sprawny to przy popularnych tematach muszą być dobre rezultaty. Cała finezja potrzebna jest na wyższym stopniu wtajemniczenia.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ernest_DLRS Zobacz posta
    Hmm... Mówi Ci coś nazwa Magnum?
    Nie mieszaj ludziom w głowach. Magnum zawiązano zanim powstał pierwszy pecet. I "prawdziwe" aparaty mają sie tam całkiem dobrze. To, że ktoś z tej renomowanej skądinąd agencji czy ktokolwiek inny zrobił dobre/wybitne zdjęcie kompaktem nie znaczy że "latają z kompaktami". Zdarza się, ale to nie reguła!

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Nie odwracaj kota ogonem i nie przekręcaj moich słów. Pozdrawiam
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jack1 Zobacz posta
    ... wezmę odeślę aparat i poproszę o wysłanie innego i porównam .... .
    Nie jestem pewien czy to jest rozwiazanie Twojego problemu. Z informacji ktore podales chyba nie mozna wnioskowac od razu ze winne jest body.
    Napisz jak focisz, czym oraz daj przyklady fot.
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Domyślnie

Witam i dziękuję wszystkim za szybkie odpowiedzi , najbardziej koledze Scream , ta wypowiedz do mnie najbardziej przemówiła , z tym że nie będę sprzedawał 20D , tylko muszę się nauczyć obrabiać zdjęcia w jakimś programie , bo skoro wszyscy tak robią i tak ma być z tą ostrością i kolorkami , to przecież tak duża liczba użytkowników nie może się mylić . Co do szkieł jakie podpiąłem do aparatu to Canon 28-105 3,5-4,5 usm , zakupiłem specjalnie 50mm 1,8 ll , posiadam też inne szkła ale ich nie podpinałem , próby robiłem na tych co wymieniłem . Padły też pytania jak robię zdjęcia , no chyba normalnie jak każdy , jak robię jakieś widoczki to mała dziurka ,jak jakiś portrecik to duża z czasami też wiem o co chodzi , ogólnie nie mam problemu z kadrem, głębią z zamrażaniem ruchu , rozmyciem tła , problem jest z ostrością fotek , ale to już nie problem , bo podobno tak ma być . Fotek nie wrzucę na forum bo jeszcze nie bardzo wiem jak to zrobić , ja jeszcze do nie dawna, żeby wyłączyć komputer to wtyczkę z sieci wyciągałem .Myślę że sporo muszę się jeszcze nauczyć .Jeśli ktoś mógłby wstawić tutaj swoje zdjęcie takie bez obróbki i z takiego szkła jak ja to bym bardzo prosił , bym może sobie porównał tę ostrość , chociaż nie wiem czy to dobry pomysł (różne warunki , różne ustawienia przysłon i w ogóle ). Dziękuję i pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

A jak masz ustawione punkty AF ? Może masz aktywne wszystkie punkty i się ostrość gubi. Najlepiej daj na środkowy. Szkoda, że nie potrafisz dołączyć zdjęcia wtedy byśmy sprawdzili o co biega. Nie przejmuj się gadkami o kompaktach i zawiłych obróbkach. Lustro robi dobre zdjęcia bez żadnych cudów. Postprocesing stosuje się w celu uzyskania zaawansowanych efektów. Ostrość możesz podciągnąć w samym sofcie aparatu. Nie wykluczona jest także wada body bo jak rozumiem nie jest to nówka.

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

muszę się nauczyć obrabiać zdjęcia w jakimś programie , bo skoro wszyscy tak robią i tak ma być z tą ostrością i kolorkami , to przecież tak duża liczba użytkowników nie może się mylić
    he, he, tak, tak - tu przychodzi mi kilka dowcipów na ten temat :wink:

a na poważnie, to przede wszystkim przestaw sobie w aparacie parametry JPEGów: ostrość, kontrast, nasycenie, kolorki itp. i to już powinno (na jakiś czas) wystarczyć.

Co do szkieł jakie podpiąłem do aparatu to Canon 28-105 3,5-4,5 usm , zakupiłem specjalnie 50mm 1,8 ll
    mam oba te szkła - też jako pozostałość po analogu.

i generalnie tak: z 28-105 zdjęcia ostre to wychodzą tak powyżej f/8, więc zasadniczo nadaje się on do robienia fotek na słonecznej plaży. za to ma świetny AF i trafia najczęściej w cel bez błędów.

natomiast 50 1.8 II dokładnie odwrotnie - robi bardzo ostre zdjęcia (nawet od f/2.2), ale najczęściej nie trafia z AF - więc nadaje się do focenia (bardzo) statycznych obiektów.

mając powyższe na uwadze - życzę powodzenia i w końcu zadowolenia z lusterka
    pozdro.,
    m.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów