Chcę kupić jakąś lornetkę do obserwacji ptaków, ale jako że się totalnie nie znam na lornetkach, to proszę o pomoc.
Czym się kierować w wyborze ?
PS.
Myślałem o jakiejś lornetce, firmy "której nazwy nie wymawiamy" na tym forum.![]()
Chcę kupić jakąś lornetkę do obserwacji ptaków, ale jako że się totalnie nie znam na lornetkach, to proszę o pomoc.
Czym się kierować w wyborze ?
PS.
Myślałem o jakiejś lornetce, firmy "której nazwy nie wymawiamy" na tym forum.![]()
zajrzyj na http://www.optyczne.pl![]()
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Hej,
Gorąco polecam produkty Delta Optical z serii tytanium
http://deltaoptical.pl/deltasklep/sh...PHPSESSID=2801.
Wszystko to produkty bardzo dobrej jakości.
Mam lunetę 4-16x42 i teraz przymierzam się do lornetki tej samej firmy.
pozdrawiam,
Krzysiek
Ostatnio edytowane przez krzysiekw ; 13-02-2008 o 15:18
17-40/4, 24-70/4, 70-200/4
35/2, 50/1,4, 85/1,8
Z tego co mi wiadomo, na podstawie doświadczeń z celownikami optycznymi (strzelam trochę), Delta to chińszczyzna. Podobno nie taka ostatnia, ale jednak chinol. W cenie ok 1 tys zł i przyrodniczą, moim zdaniem można poszukać Vixena z drugiej ręki, np na forach astronomicznych. Sprzęt kapitalny. Z lornetkami na N miałem tyle do czynienia, że co mi trafiła w ręce to podróba.
Prywatnie jak jadę na wycieczkę w teren biorę "ruskiego" Kronosa 20x60. Tani, przyzwoity jak na swoją cenę i nie szkoda jak się gdzieś obije.
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Szanowny Kolego,Z tego co mi wiadomo, na podstawie doświadczeń z celownikami optycznymi (strzelam trochę), Delta to chińszczyzna. Podobno nie taka ostatnia, ale jednak chinol.
Nic bardziej mylnego. DOT 4-16x42 to nic innego jak Weaver V16 (delta zamawia je u weawera i sprzedaje pod swoją marką tytanium bez pośredników). Optyka na bardzo dobrym poziomie, rodowity japończykOczywiscie troche mu brakuje do Leupolda czy Zeissa ale za te pieniądze nic lepszego się nie znajdzie na rynku.
Z lornetkami jest analogicznie. Mam porównanie: porównójąc Ecotone LD-II 8x56 i deltę tytanium 8x56 delta po prostu wymiata i kładzie na łopatki tą pierwszą pod względem jasności, kontrastu i ostrości.
Pozdrawiam,
Krzysiek
17-40/4, 24-70/4, 70-200/4
35/2, 50/1,4, 85/1,8
Nie kupuj Delty. Dostałem jedną na gwiazdkę - od razu pojechała do serwisu na kolimację. A serwis delty ma najwyraźniej tyle wiedzy o kolimacji co serwis canona o kalibracji AF. Lornetka wróciła do mnie z notką że jest wyregulowana na ławie optycznej, a moim zdaniem jest g..wno a nie skolimowana. Kupiłem sobie w Lidlu Meade 10x50 za 89 zł i jest niebo lepsza (musiałem trochę poprzebierać).
Nie kupuj lornetki z zoomem.
Uwagę swoją skieruj na lornetki 7x50 lub 10x50. Polecałbym tu Minoltę Activę (niestety cięzko ją dostać) lub jakiegoś Nikona WR (albo inne, nie są drogie). Możesz brać pod uwagę lornetki o powiększeniu 16 lub 20, ale miej świadomość trochę gorszej ostrości niż w/w no i ciężko utrzymać stabilny obraz (mnie się ledno udało ruską 20x opierając w dodatku ręce o balkon).
Ostatnio edytowane przez Cichy ; 13-02-2008 o 16:04
O obiektywach wiem prawie wszystko
Polecam Celestron Sky Master 20x80 (~825zł). Co prawda kupiłem ją do oglądania nieba, ale do małych ptaszków z odległości kilkudziesięciu metrów nada się doskonale. Powiększenie x20 jest zarówno zaletą jak i wadą, ale jest mocowanie statywowe.
Jest jeszcze tańsza opcja 15x70 za coś koło 430zł.
Tylko Canon. Po 30 latach uzbierało się tego sporo