Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: Może to dobry a może zły wybór?

Dopiero zaczyna Awatar cineo
    Miasto
    Civitas Kielcensis

Question Może to dobry a może zły wybór?

Po pierwsze witam serdecznie - to moja pierwsza wypowiedź na forum. Pierwsza wypowiedź a już czegoś chcę a właściwie oczekuję - opinii.
    Otóż zamierzam zakupić dwa takie obiektywy:
    Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 IS oraz SIGMA 55-200/F4-5.6 DC pod EOSa 400D.

Jak sądzicie czy to dobry wybór? Czy można w tych pieniądzach tj. body ze szkłami około 3100-3300 kupić coś lepszego, optymalniejszego, innego?

Potrzebuję szkieł głównie na spacery po leśnych szlakach, trochę architektury, jakiś krajobraz czasem .... itp. hehe i makro też by się przydało

Pozdrawiam.

Początki nałogu Awatar czajna
    Miasto
    Rybnik

Domyślnie

Ja bym kupił najpierw body i np. Tamron 17-50/2.8 i już zamykasz się w kwocie podanej przez Ciebie. Z czasem dokupisz np. Sigme 70-300 APO i masz całkiem kulturalny komplet... Lepiej kupić coś lepszego a nie bawić się w półśrodki chyba, że komuś to pasuje...
    30D+BG-E2; T12-24/4; T28-75/2,8; C70-200/4L; C430EX II; GP324C + M488RC2; Computrekker AW i kilka GB na kartach

Początki nałogu Awatar Hellfire
    Miasto
    Koniaków

Domyślnie

Zamiast Sigmy, trochę bym dołożył i wziąłbym Canona EF-S 55-250 IS. Masz duży zakres, masz stabilizacje, a i optyka podobno też nie jest najgorsza.

Miasto
    Civitas Kielcensis

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czajna Zobacz posta
    Ja bym kupił najpierw body i np. Tamron 17-50/2.8 i już zamykasz się w kwocie podanej przez Ciebie. Z czasem dokupisz np. Sigme 70-300 APO i masz całkiem kulturalny komplet... Lepiej kupić coś lepszego a nie bawić się w półśrodki chyba, że komuś to pasuje...
    Dzięki za odpowiedź Czajna. Tamron jaśniutki, dobry i drogi (jak dla mnie). Ale chyba nie o to w tym chodzi aby pójść w ilość lecz jakość (przynajmniej z tej średniej półki). Przyznam szczerze, że w którymś momencie nawet mi sie przewinął po liście "obiektów" pożądanych . Przemyślę, bo czuję, że to dobra propozycja.
    Co do tej sigmy to czytam różne opinie. A to, że fajny sprzęt ale w zakresie tylko do 200, a to, że co egzemplarz to inne "efekty". Sam nie wiem.
    Dzięki wielkie za info.
    Cokolwiek robisz, staraj się mieć powód. Forrest Gump

Miasto
    Civitas Kielcensis

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hellfire Zobacz posta
    Zamiast Sigmy, trochę bym dołożył i wziąłbym Canona EF-S 55-250 IS. Masz duży zakres, masz stabilizacje, a i optyka podobno też nie jest najgorsza.
    Tę opcję również wezmę pod uwagę. Już się dokształcam
    Dzięki - pozdrawiam.:-D

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Mam oba wymienione przez Ciebie obiektywy Kit jaki jest to kazdy wie, natomiast Sigma...od kita jest na pewno lepiej wykonana i troche ostrzejsza, ale nie polecam jej od 135mm wzwyz Canon 55-250 IS chyba bylby tutaj lepszym wyborem
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Początki nałogu Awatar an_zak
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Jeśli zaczynasz przygodę z fotografią, proponuje zostać przy 18-55/3,5-5,6. Jest prawie za darmo, możesz sprzedać bez straty, sporo sie nauczysz, zobaczysz, czego chcesz, będzie też możliwość wykonania całkiem dobrych zdjęć i zakupu tanich filtrów - możliwe, że kit nawet zostanie z Tobą na jakiś czas. Zamiast sigmy - może tamron w podobnym zakresie i świetle ?

Miasto
    Civitas Kielcensis

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez an_zak Zobacz posta
    Jeśli zaczynasz przygodę z fotografią, proponuje zostać przy 18-55/3,5-5,6. Jest prawie za darmo, możesz sprzedać bez straty, sporo sie nauczysz, zobaczysz, czego chcesz, będzie też możliwość wykonania całkiem dobrych zdjęć i zakupu tanich filtrów - możliwe, że kit nawet zostanie z Tobą na jakiś czas. Zamiast sigmy - może tamron w podobnym zakresie i świetle ?
    Powiedzmy, że jakieś niewielkie doświadczenie w fotografii mam, ale nie w lustrze. Do tej pory kodak P880, więc sami rozumiecie. Ten canon to EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 IS i kosztuje coś około 600 Peelenów.
    Filtrów mam od groma ale wszystkie na 52 mm - i tak się kiedyś przydadzą. No ale pod 58 też trzeba będzie kupić.:-D
    Dzięki wielkie

Początki nałogu Awatar an_zak
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cineo Zobacz posta
    Filtrów mam od groma ale wszystkie na 52 mm - i tak się kiedyś przydadzą. No ale pod 58 też trzeba będzie kupić.:-D
    Pod 52mm w systemie EOS nie ma sensownych zoomów, za to jest kilka bardzo przyjemnych obiektywów stałoogniskowych, stosunkowo tanich. Możesz zostawić filtry, bo a nuż po pewnym czasie kupisz jakieś szkło fi/52

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

Nie wiem jak się spisuje ta kitowska wersja z ISem. Pewnie optyka ta sama, tylko dodany chwyt marketingowy czyli IS! Moim zdaniem lepiej zostać przy kicie tak jak tu kolega już pisał. 600 stów to zdecydowanie za dużo. W zamian tego można dokupić 50tke ze światłem 1.8(Zawsze będzie można kogoś portretować) i jakiś tani polar do kita (świetnie będzie się sprawdzało na tych przechadzkach) Co do tele nic Ci nie doradzę. Nie wiem jak się spisują poszczególne.
    Canon 400D + Kit - 2 tys
    50/1.8 - 300zł
    filtry - 100zł
    Teleobiektyw - 700zł
    4Gb Sandisk - 130zł
    No i super się mieścisz w przedziale ! Za reszte możesz sobie kupić jakiś śmieszny statyw czy pójść na piwo, ale to już sam byś zadecydował..
    Dla początkującego to zestaw idealny !! Ja osobiście 6 miesięcy działałem samym kitem i mam w swojej galerii wiele dobrych zdjęć

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów