Ciekawe ile kosztują...![]()
Możesz kupić otwieracz do słoików. Najpierw spróbuj z kawałkiem gumy zwiększającej tarcie. Ważne jest żebyś za mocno nie naciskał bo sprawiasz, że filtr przestanie być okrągły (nacisk nie jest w każdym miejscu taki sam) co uniemożliwia jego odkręcenie. Chwyć delikatnie i próbuj.
Możesz jeszcze odwrócić swoją podkładkę pod mysz przycisnąć do niej obiektyw i kręcić.
Kiedyś czytałem ciekawą teorię, żeby na początku kręcić w drugą stronę (czy coś w tym stylu). Nie pamiętam o co dokładnie chodziło. Jak sobie przypomnę to dam znać.
Jeśli nic nie pomoże to zanurz sam filtr w gorącej wodzie na pewien czas. Spowoduje to poluźnienie filtra i będziesz mógł go wyjąć (zakładając, że gwint obiektywu nie jest z podobnego metalu - obiektywy canona albo są plastikowe albo ze stopu magnezu więc powinno być ok). Sytuacja wygląda gorzej, jeżeli filtr jest z tworzywa.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Już pamiętam o co chodziło w teorii - kręcenie w drugą stronę to zupełnie niezwiązana z tym sprawa.
Spróbuj drugą ręką - brzmi śmiesznie, ale powinno pomóc.
Ostatnio edytowane przez asdfasfd ; 13-08-2008 o 01:01 Powód: Automerged Doublepost
Bardzo ciekawe rozwiązanie tyle tylko iż metale wykazują rozszerzalność temperaturową. W przypadku podanego przez Ciebie rozwiązania podgrzanie filtra (którego obręcz wykonana jest z metalu) spowoduje jego rozszerzenie i w efekcie filtr "zakleszczy" się jeszcze bardziej. Schłodzenie natomiast spowoduje iż obręcz filtra pod wpływem niskiej temperatury zmniejszy swoją objętość i jego odkręcenie powinno być łatwiejsze.
EOS + Speedlite
Nie, nigdy nie miałem problemu z filtrami, ale jak kiedyś nie będziesz mógł zdjąć to zanim włożysz obiektyw do zamrażarki spróbuj zanurzyć filtr w gorącej wodzie :P Podejrzewam, że sztuczka polega na tym, że czasami nie można zdjąć filtra bo jest wygięty i przestał być okrągły. Włożenie filtra do gorącej wody spowoduje powiększenie ramki filtra i dopasuje się ona idealnie do gwintu w obiektywie i znów będzie okrągła.
Ostatnio edytowane przez asdfasfd ; 13-08-2008 o 15:55
Tutaj jest też sporo różnych pomysłów:
http://canon-board.info/showthread.php?t=30556
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner