Odradzam pochopne ciecia. Sam cialem ostatnio UV HOYA... i po pierwsze to bardzo delikatna operacja-na koncu trzeba wylamac czesc filtra z gwintem, a mimo ze to aluminium, trzyma mocno i istnieje mozliwosc uszkodzenia gwintu obiektywu. Po drugie-oslonic obiektyw! Ja nie zrobilem tego starannie i widze kilka opilkow w srodku obudowy. Na szczescie od przedniej soczewki ...ale jak znam zycie, skonczy sie kiedys przez taki pylek, zatarciem mechanizmu. Martwe jest zlosliwe.
Ostatnio edytowane przez Obiektyw ; 10-03-2008 o 14:40
║ 50D i 30D + graty ║
Może ten sposób się przyda. Do deseczki przykleiłem kawałek (15x15cm) dermy. Stawiam obiektyw filtrem na dermie, mocno dociskam i jednoczeście obracam. Oczywiście deseczka musi być unieruchomiona. Mi kilka razy zadziałało.
Tylko Canon. Po 30 latach uzbierało się tego sporo
...młotkiem go!...młoootkiem!![]()
Bieda przeczy matematyce; gdy się ją podzieli na więcej ludzi, nie staje się mniejsza. » Gabriel Laub
z tego co pamietam w Hamach filtr jest mocowany w oprawce za pomoca wkrecanego zacisku - takiego metalowego pierscionka, ktory przykrecany jest po wewnetrznej stronie oprawki.
ten pierscionek powinien miec naciecie, za ktore mozna go wykrecic przy pomocy np. plaskiego wkretaka. i ja bym od tego zaczal. jesli wyjdzie pierscien to da sie wyjac szkielko, a z pozostawiona oprawka to juz mozna robic cuda-wianki przy pomocy obceg (ot, chocby przekroic).
najwazniejsze, zeby pozbyc sie ewentualnego szkla. a o ile nie jest to polowka, to prawdopodobnie bedzie to szklo - zapewne najbardziej g... okienne, bo to w koncu Hama, ale jednak szklo, ktore moze popekac i pocharatac przednia soczewke...
no nie mogę ... megalolale się uśmiałem! do "słoika" otwieracz do słoików
grunt to proste rozwiązania!!!
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ale migomatem za diabła bym się nie odważył walnąć....
Ostatnio edytowane przez Mellan ; 15-03-2008 o 19:19 Powód: Automerged Doublepost
C-F-K - forever
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
W imieniu kolegi szukam porady jak odkręcić zapieczony filt, który w żaden sposób nie chce drgnąć. Kolega ma jakąś hybryde panasonica fz-8
Znacie jakiś sposób oprócz "na chama"??
Ostatnio edytowane przez sergi ; 12-08-2008 o 22:21
5DmkII, Canon 24-70 f/2.8, Canon 85 f/1.8, Canon 70-200 f/4, 430 EX
:: Banki Zdjęć - sprzedaż zdjęć w agencjach microstock
:: Motywy wordpress
ja bym spróbował w imadło i delikatnie psiknąć czymś w stylu wd-40