Strona 4 z 18 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 179

Wątek: 50-tka pod cyfrę ?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

http://www.dpreview.com/learn/?/Glos...tiplier_01.htm
    Po przeczytaniu powyższego doszedłem do wniosku że kavoo ma we wszystkim rację

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Sorki kavoo ale Twoj rysunek nie tlumaczy zadnej zasady. No chyb ze obiektyw umiescimy z lewej strony ale wtedy i tak ogniskowa musi byc w tym samym miejscu.
    Poza tym strasznie czepiasz sie semantyki. Jezeli przypinam/przykrecam/przylaczam do cyfrowki z matryca APS-C obiektyw o ogniskowej Ymm to MNOŻE ta ogniskowa razy 1.6 i uzyskuje taki obraz jak przez obiektyw 1.6xYmm.

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CYNIG
    piekny rysunek
    a mozesz jeszcze podac z czego wynika odlehlosc oznaczona "???" przy jej braku sytuacja nieco by sie zmienila
    jeszcze raz bo mam klopoty z obrazkiem

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Z tego co widze to masz klopot ze zrozumieniem a nie z obrazem. Po Ci ta odleglosc? zobacz gdzie jest umieszczona plaszczyzna fotoczula

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yarqman
    http://www.dpreview.com/learn/?/Glos...tiplier_01.htm
    Po przeczytaniu powyższego doszedłem do wniosku że kavoo ma we wszystkim rację
    Nie podawalem tego linka bo oczywistym wydawal mi sie fakt, ze ludzie zajmujacy sie fotografia cyfrowa znaja serwis Digital Photography Review na wskros. Widac na wyrost ;-)

Polecam spod tego linka zwlaszcza Case 1, ktory mowi dokladnie o tym co ja tutaj. A jak komus sie nie chce otwierac nowego okna/zakladki w przegladarce, to cytuje:
    The sensor with FLM of 1.5 captures only part of the information projected by the 200mm lens into the 35mm film area. This results in a "cropped field of view", equivalent to the field of view of a 200 x 1.5 = 300mm lens on a 35mm film camera. The absolute size of the moon is unchanged as the focal length is still 200mm.
    Jesli mimo cropa ogniskowa pozostaje bez zmian, to i kat widzenia obiektywu pozostaje bez zmian... cudow w optyce nie ma 8)

Dziekuje za uwage
    ;-)

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Kto pozna, które jest przy jakiej ogniskowej?
    1. 35mm
    2. 100mm
    3. 170mm
    ;-)
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
    Z tego co widze to masz klopot ze zrozumieniem a nie z obrazem. Po Ci ta odleglosc? zobacz gdzie jest umieszczona plaszczyzna fotoczula
    OK, ostatni raz (wiecej juz nie mam sily)

popatrz przeczytaj i dopiero wtedy znajdziemy plaszczyzne do dyskusji.

"Po Ci ta odleglosc" - a no po to ze w momencie gdy te wierzcholki sa w tym samym miejscu to juz te linie zielona i czarwona nie sa tak pieknie rownolegle a wiec i perspektywa odwzorowana na zdjeciu bedzie inna,

przepraszam ale nie rozumiem do czego odnosi sie miejsce "fotoczulej plaszczyzny"

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CYNIG
    a mozesz jeszcze podac z czego wynika odlehlosc oznaczona "???" przy jej braku sytuacja nieco by sie zmienila
    Wydlubales z rysunku akurat najmniej (o ile w ogole ;-) ) istotny detal

OK, jak wroce do domu to narysuje jeszcze raz ten schamecik, tym razem z uwzglednieniem rzeczywistych wymiarow i katow. Wiem jak to bardziej lopatologicznie narysowac, zeby nie bylo najmniejszych watpliwosci ;-)

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

CYNIG, nie mam ochoty z Toba dyskotowac poniewaz nie bardzo wiem co Ty chesz na sile udowodnic

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kavoo
    Jesli mimo cropa ogniskowa pozostaje bez zmian, to i kat widzenia obiektywu pozostaje bez zmian... cudow w optyce nie ma 8)
    Kavo podaj prosze co rozumiesz pod pojeciem "kat widzenia obiektywu"

coraz bardziej czuje ze wiekszosc mysli/mowi o tym samym tylko inaczej definiuje/nazywa pojecia i stad cale nieporozumienia

Strona 4 z 18 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów