A specyfikacje podaje sie dla klatki filmu maloobrazkowego...Zamieszczone przez tpop
O! Znowu Tomek mnie ubiegl :-D
A specyfikacje podaje sie dla klatki filmu maloobrazkowego...Zamieszczone przez tpop
O! Znowu Tomek mnie ubiegl :-D
wedlug mnie kat widzenia obiektywu zmienia sie tylko i wylacznie poprzez zmiane ogniskowej.
tearz juz zupelnie Cie nie rozumiem. Nie wiem o czym mowisz.Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Ale co to jest kat widzenia SAMEGO obiektywu? Wez obiektyw, biala kartke i zrzutuj obraz zza okna na kartke tak zeby byl ostry. Obraz jest okragly i przy zblizaniu do brzegu coraz mniej ostry i jasny, czyli w ktorym punkcie chcialbys mierzyc kat skoro w sposob ciagly zmienia sie on od srodka.Zamieszczone przez tpop
ale jaki wplyw na kat widzenia ma rozmiar tej bialej kartki. Czy to bedzie A4 czy A5 to efekt bedzie taki sam.
Kat widzenia obiektywu(maloobrazkowego) podaje sie dla klatki 36x24mm poniewaz dla tekiej klatki zostal stworzony. A to ze Matryca APS-C widzi mniej niz obiektyw to juz inna historia. Szklo rzuca nadal tyle samo swiatla i pod takim samym katam jak w analogu (IMO oczywiscie).Kąt widzenia obiektywu - kąt na płaszczyźnie, na której leży oś optyczna obiektywu, utworzony przez dwie proste przecinające się w przednim punkcie węzłowym obiektywu i przechodzące przez skrajne części pola przedmiotu odwzorowanego przez obiektyw w płaszczyźnie obrazu optycznego.
Ostatnio edytowane przez DoMiNiQuE ; 04-05-2005 o 17:53
taki sam jak sposob jej trzymania ;-)Zamieszczone przez tpop
Tak ale juz przy FF, a APS-C roznica bedzie kolosalna.Zamieszczone przez tpop
Obiektyw zostal stworzony z mysla o pewnym konkretnym rozmiarze klatki. Co nie znaczy ze nie moze pracowac z troche wieksza jak i duzo mniejsza.
Ja to rozumiem tak:Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
Obiektyw przekazuje do wnętrza body jakiś obraz. W ustalonym, niezmiennym miejscu od soczewek znajduje się płaszczyzna światłoczuła. W przypadku filmu i pełnej klatki rejestruje sobie obraz. Natomiast matryca APS-C także rejestruje ten sam obraz z tą różnicą, że nie rejestruje całego obrazu, gdyż jest za mała i część promieni które przeszły przez obiektyw naświetla obudowę body.
Coś jeszcze powinienem zrozumieć![]()