Strona 14 z 18 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 179

Wątek: 50-tka pod cyfrę ?

gmoszkow
    Guest

Domyślnie

No nie.

Obiektyw + aparat - tylko o czymś takim możemy powiedzieć że ma jakis kąt widzenia.

Kavoo - z filozoficznego punktu widzenia "Obiektyw" zawsze ma taki sam kąt widzenia, tylko co z tego skoro aparat "wybiera" środkową część kadru, w związku z tym traktuje go jako obiektyw o ogniszkowej wydłużonej x CROP.

1. Obiektyw 18 - 50 DC (czyli skorygowany do APS-C) podłączony do aparatu FF nadal będzie produkował 18-50 bo te wartości są podawane dla FF. Dodatkowo obraz będzie miał kształ kolisty i nie wiem czy wypełni całą klatkę (szczerze wątpię).

2. A co z obiektywami które mają 220 stopni. to już chyba w kategorii cudów powinniśmy traktować.

Podstwawowa kwestia jest taka:

Obiektyw może przenieść np 80 stopni, klatka FF wykorzystuje z tego 75 stopni (bo trzeba pamietać, że ff też nie wykorzystuje całego - powtarzam CAŁEGO dostępnego kąta), a cyfra 75/crop.

Kavoo: Uwierz a jeśli nie możesz to się przekonaj, że dwa zdjęcia wykonane z tego samego miejsca jedno na cyfrze z klatką APS-C i obiektywem 50 mm a drugie na aparacie FF z obiektywem 80 (przy cropie 1,6) będą (poza kwestią GO i pomijalnych różnic wynikających z minimalnych różnic odległości od fotografowanych przedmiotów) będą identyczne.

A jak już pisałem wcześniej perspektywa zupełnie, ale to zupełnie nie zależy od ogniskowej a jedynie od względnych odległości.

Pozdro Grzegorz
    Ostatnio edytowane przez gmoszkow ; 05-05-2005 o 16:23

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gonzo44
    Co to wogole za pojecie kat widzenia obiektywu!? To tak jakby mowic o predkosci samego silnika spalinowego, bez calej reszty jest to pojecie bez sensu. Przeciez samym obiektywem nie zrobisz zdjecia. Mozna mowic jedynie o kacie widzenia ale tandemu obiektyw+wielkosc elementu swiatloczulego.
    Swietne porownanie...

Jesli do kogos nie dociera to... ech...
    ...

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gmoszkow
    Kavoo: Uwierz a jeśli nie możesz to się przekonaj, że dwa zdjęcia wykonane z tego samego miejsca jedno na cyfrze z klatką APS-C i obiektywem 50 mm a drugie na aparacie FF z obiektywem 80 (przy cropie 1,6) będą (poza kwestią GO i pomijalnych różnic wynikających z minimalnych różnic odległości od fotografowanych przedmiotów) będą identyczne.
    Tu nie ma nic do wierzenia. Przykłady załączyłem wyżej, ale Kavoo widzi różnicę... Lepiej niż Dosia
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ulżę waszej niedoli braku możliwości porozumienia - zmiana wielkości elementu rejestrującego zmienia kąt widzenia obiektywu.
    Specyfikacja obiektywu 50mm dla cropa x2.0 (olympus)
    http://www.adorama.com/IOM502.html
    Specyfikacja obiektywu 50mm dla 35mm
    http://www.adorama.com/CA5018AF.html
    Porównać wartość "Angle of view"

I może jeszcze definicja:
    http://www.e-cyfrowe.pl/aparaty/slow...itera=K&id=211
    Pentax K-5 II, Leica M9

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

A wklejalem sigme... wkejalem...
    ...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Tu nie ma nic do wierzenia. Przykłady załączyłem wyżej, ale Kavoo widzi różnicę... Lepiej niż Dosia
    nie czytalem calego watku, wiec nie wiem czy bylo to podnoszone, ale jedna drobna uwaga:

porownujac 3 obiektywy o roznych ogniskowych na jednym motywie IMO powinno sie dolaczyc obiekt na drugim planie, ktory dawalby pojecie o zmianach stosunku rozmiarow obiektu pierwszego i drugiego.
    Ostatnio edytowane przez zic ; 05-05-2005 o 18:01

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Racja. Dołączyłem więc zdjęcia GWojen. Są trzy obiekty w różnych odległościach. O to chodziło?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

FoFot.pl
    Canon IRC

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Nie do konca..chodzi mi o zmiane persperktywy... a konkretnie o zmiane proporcji obiektow na 1-ym i 2-gim planie... przy szerokim kacie obiekt blizej obiektywu jest znacznie powiekszony, a obiekt dalej pomniejszony - skrajnym przypadkiem jest rybie oko dlatego wlasnie do portretow uzywamy dlugich obiektywow, przy malym kacie twarze sa zniekszatalcone....wraz ze wzrostem kata zjawisko zanika...sorry, podejrzewam ze dla wiekszosci to podstawy, ale tak na wszelki sluczaj wspominam.

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

zic, wlasnie od tego zaczela sie ta calo dyskusja ...a konkretniej czy piecdziesiatka w cyfrze rysuje tak samo ja osiemdziesiatka w analogu.
    wiem co odpowie zaraz Tomek

Miasto
    Białystok

Domyślnie

zic, masz zdjęcia obiektu przypominającego twarz - Garfield. Masz zdjęcia obiektów umieszczonych w różnych odległościach, więc są plany. Co byś jeszcze chciał? Wyobraz sobie jak kolosalne roznice bylyby w tych zdjiach, gdybym zamiast kropowac, podszedl blizej.

Dlatego powtórzę:
    Przerysowania, perspektywa, skrócenie planu, zniekształcenia są zależne tylko i wyłącznie od odległości od obiektu. Ani ogniskowa, ani crop ani przesłona, ani kolor body nie mają na to żadnego wpływu.

Wniosek: w 300d 50mm nadaje się na obiektyw portretowy.

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 14 z 18 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów