Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Problem z 430EX

Mieszany widok

Miasto
    Łódź

Domyślnie Problem z 430EX

Witam wszystkich.
    Zakupiłem lampę 430EX, po przeczytaniu instrukcji, załozeniu jej na mojego EOSa 350D i włączeniu lampy okazało się, że:
    - na wyświetlaczu pokazuje się napis ETTL i miga napis "Zoom --mm",
    - lampa się ładuje (słychać), błyska gdy naciśnie się spust aparatu, przycisk Pilot na lampie i * w aparacie,
    - jednakże po naciśnięciu reszty przycisków na lampie nie dzieje się nic oprócz tego co opisałem 2 punkty wyżej,
    I teraz pytanie podstawowe: Czy to jest dobry egzemplarz lampy, czy natychmiast reklamować?
    Nie miałem w rękach nigdy aparatu z lampą dedykowaną i nie wiem jak to powinno się zachowywać ale to że nie można wejść w żadne inne ustawienia lampy chyba nie jest normalne?
    Proszę bardzo o pomoc.
    Dziękuję.
    Pozdrawiam
    Arturro69

Domyślnie

odpowiem jak Kwaśniewski w stanie wskazującym do dziennikarza:
    "Ale.....w czym problem.... ?"

a jaki masz obiektyw podpięty do canona ?

Miasto
    Łódź

Domyślnie

>>a jaki masz obiektyw podpięty do canona ?

Sprawdzałem na 2 obiektywach: Canon EF 50mm 1.8 II i na Sigmie DC 17-70mm i na obu było tak samo.
    Dodam, że czerwone światło wpomagające jest widoczne w trakcie naciskania spustu do połowy.

>>"Ale.....w czym problem.... ?"

chciałem się dowiedzieć czy takie objawy jak opisałem tyczą się chorej sztuki 430EX czy to że naciskając na lampie przyciski C.fn, mode, zoom powinno się coś na wyświetlaczy zmieniać czy tylko to migające "Zoom --mm"

Bywalec Awatar qwerty1237
    Miasto
    nad morzem

Domyślnie

1.To bardzo dobrze ze na wyswietlaczu pokazuje sie ETTL.
    2. Jezeli palnik bedziesz mial skierowany do gory (nie pod katem 90 stopni) to na wyswietlaczu bedzie migal napis Zoom. Oznacza to ze lampa nie bedzie skupiala blysku w zaleznosci od ogniskowej szkla.
    3. To bardzo dobrze tez ze czerwone swiatlo wspomagania AF pojawia sie jak wciskasz spust migawki do polowy. Tak ma byc.
    4. RTFM jeszcze raz...
    D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Dziękuję za podpowiedzi.
    Co do punktu 2. to chcialem dodać, że napis "Zoom -- mm" miga w każdej pozycji palnika, także pod kątem 90 stopni.
    Natomiast,po naciśnięciu przycisków: Cfn, Mode, Synchronizacji, Zoom, oraz Sel/Set i wartości nastaw nie dzieje się nic opisanego w instrukcji i to chyba wskazuje, że coś jest nie tak z lampą lub aparatem. Stąd moje pytania.
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arturro69 Zobacz posta
    Dziękuję za podpowiedzi.
    Co do punktu 2. to chcialem dodać, że napis "Zoom -- mm" miga w każdej pozycji palnika, także pod kątem 90 stopni.
    .
    Poczytaj dokładnie instrukcję, najlepiej po polsku. Wszystko miga bo masz wyciągniętą płytkę rozpraszającą. To taki wizualny komunikat, że masz rozproszenie błysku na maksa.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ale pierniczycie. Czy ktoś z Was przeczytał tę instrukcję czy tylko się wyżywacie?
    Zoom --mm nie miga z płytką, z płytką pokazuje się 14mm.
    Zoom --mm świeci się przy palniku obróconym gdzie indziej niż na wprost ale nie miga.
    Niezależnie od zooma przyciski mode, synchronizacji, podświetlenia/cf działają normalnie.
    Cały napiz Zoom cośtam miga gdy zoom jest zmieniany. +/- nic nie zmienia?
    W przypadku, gdy lampa uzna, że kąt rozsyłu światła jest mniejszy od kąta widzenia obiektywu to wtedy mruga tylko wartość zooma, napis "zoom" świeci się ciągle.
    Moim zdaniem uszkodzona lampa. Takie zachowanie uzyskałem trzymając ciągle wciśnięty przycisk zoom na lampie. Może się zaciął/jest uszkodzony?
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Bywalec Awatar qwerty1237
    Miasto
    nad morzem

Domyślnie

Sprobuj przeczyscic styki na stopce aparatu i lampy. Moze cos nie kontaktuje.
    D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Zoom --mm nie miga z płytką, z płytką pokazuje się 14mm.
    Zoom --mm świeci się przy palniku obróconym gdzie indziej niż na wprost ale nie miga.
    W instrukcji polskiej na stronie 31 jest napisane, że cały wyświetlacz migocze, - jeśli płytka rozpraszająca jest wysunięta, - gdy reflektor lampy jest obrócony lub odchylony.
    Ja mam akurat 580 II i też nie wiedziałem co się dzieje jak mi zaczęło migać. Okazało się, że niedokładnie wsunąłem płytkę rozpraszającą. Myślę, że w tym przypadku jest analogicznie.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

W tym przypadku miga tylko napis ogniskowej 14mm. No i wszystkie guziki działają jak należy
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów