Witam,
Wiem, że nie lubicie tego typu tematów, szczerze mówiąc to sam bym go nie zakładał gdyby nie konkretna opcja zakupu która mi się pojawiła, no ale ad rem:
po dwuletniej zabawie kompaktem stwierdziłem, że czas najwyższy przesiąść się na lustro, budżet którym dysponuję to 2500zł, wiem ze to niewiele ale przy obecnych cenach można już sobie coś zakupić, moje opcje to:
1. 400D + KIT + Sandisk 2 lub 4 gb + torba -> cena ok 2300
tutaj nie mam większych problemów z wyborem, wiem mniej więcej co ten aparacik potrafi, jak leży w dłoni itp. [ewentualnie jakby ktoś z Was miał fotki z tego aparatu robione na max ISO 1600, byłbym wdzięczny]
2. 30D + KIT -> cena 2300 [z kartą i torbą zmieściłbym się w moim budżecie, lub nieznacznie go przekroczył]
Z tym zestawem jest taki myk, że jest to sprzęcik sprzedawany przez studio, obsługują wesela itp. generalnie masę fotek robią. Aparat o którym mowa ma przebieg 42000, jest to informacja z serwisu na Żytniej, niedawno był wymieniany spust, również w serwisie, na ten spust jest 6mies gwarancji, serwis również stwierdził brak wad ukrytych, generalnie sprzęt w 100% sprawny. Z tym że nie mam pojęcia jak to jest z żywotnością tych aparatów, spust może i jest nowy, ale czy po takiej ilości zdjęć za niedługo nie wyjdzie coś z matrycą, migawką, czy innymi mechanicznymi elementami. Z tego co wiem to wytrzymałość tych aparatów określana jest na ok 100000 fotek, ale jakby ktoś z Was mógł napisać jak to widzi od strony praktycznej będę wdzięczny.
3. 30D + KIT sprowadzony z USA -> 2400zł
Nówka sztuka, z tym że sprowadzanie ze stanów powoduje brak gwarancji, ewentualne użeranie sie z urzędem celnym itp.
No i takie moje pytanie, czy warto kupować używany sprzęt i bądź co bądź martwić sie, ze coś tam może w każdym momencie się skopać. Czy warto kupować sprzęt za ponad 2000zł i nie mieć na niego gwarancji, a przecież wszystko zepsuć się może, nawet aparat tak uznanej marki jak Canon. Czy jako amator, osoba, która prędzej z lustrami nie miała nic wspólnego, lepiej kupić sobie nowiutki 400D, z gwarancją itp. nauczyć się go obsługiwać, i potem ewentualnie zdecydować czy potrzebny mi wyższy model czy też nie. Z tego co się orientuję to główne różnice między 30D i 400D pomijając wielkość, wagę czy materiał z którego jest obudowato: szybkość, punktowy pomiar światła w 30D, górny wyświetlacz, wygodniejsza, bardziej intuicyjna obsługa i lepsza ergonomia w 30D. Jeśli jest coś jeszcze, na co mógłbym zwrócić uwagę, bardzo proszę o informacje.
dzięki z góry za uwagę i pomoc