Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Olympus E-510+2obiektywy czy 400D?

Coś już napisał
    Miasto
    Słupsk

Domyślnie Olympus E-510+2obiektywy czy 400D?

Witam ponownie!
    Mam pytanko jak w temacie, który aparat będzie lepszym wyborem?

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Dla kogo i do jakiej fotografii?

Coś już napisał
    Miasto
    Słupsk

Domyślnie

Więc dla osoby, która zaczyna przygode z bardziej zaawansowaną fotografią.
    Lubię focić krajobrazy, ludzie (portrety) oraz z zcasem jeszcze bym chciał dokupić coś do macro. Dodam jeszcze że do 400D na początek byłby KIT oraz 50/1.8

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Kit w Canonie nada się do krajobrazów, choć lepszym szkłem jest jego nowa wersja ze stabilizacją. 50/1.8 w zupełności wystarczy na początek do portretów.
    Do makro można go też użyć z pierścieniami pośrednimi. Ew. wybierać w mnóstwie obiektywów makro do Canona.
    A na koniec dość przykra pointa: miałem ostatnio okazję oglądać zdjęcia z E-510. Od ISO 400 zaczyna się horror (szumy) w cieniach lub gdzie indziej jeśli zdarzy Ci się niedoświetlić. Jak dla mnie 400d daje dużo przyjemniejsze obrazy. Ale to moja subiektywna opinia.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

A moja subiektywna opinia jest taka: skoro posiadacze aparatów z matrycą pełnoklatkową zachwycają się plastyką zdjęć i szczegółami faktur to dlaczego iść w przeciwną stronę i kupować aparat z jeszcze mniejszą matrycą?
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Np. żeby mieć lżejszy zestaw korpus + obiektywy. Albo dłuższe tele.
    Ale to wszystko teoria. Próbowałem złożyć dla siebie zestaw w E-systemie wykorzystujący te zalety i nie udało się...

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ryjoslaw Zobacz posta
    Witam ponownie!
    Miałem Olka, mam Canona, więc temat mam z lekka "obcykany".
    Moja rada jest jasna i krótka: jeśli jesteś "on the budget", to kupuj Olka, a jeśli masz szanse wydać trochę kasy na lepszy sprzęt, to wchodź w system Canona.

To jest decyzja dość ważna: wejście w konkretny system, bo na tych pierwszych zakupach przecież się nie skończy.
    Zmiana systemu zwykle dość drogo kosztuje, bo trzeba wyprzedać zabawki z duża stratą.
    Wiem. że w ostatnich czasach sporo ludzi zmieniło system Olka na Canona, jak wiele osób dokonało zmiany w odwrotnym kierunku - nie wiem.
    Pozdrówka i dobrego wyboru systemu.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Kit w Canonie nada się do krajobrazów, choć lepszym szkłem jest jego nowa wersja ze stabilizacją. 50/1.8 w zupełności wystarczy na początek do portretów.
    Do makro można go też użyć z pierścieniami pośrednimi. Ew. wybierać w mnóstwie obiektywów makro do Canona.
    A na koniec dość przykra pointa: miałem ostatnio okazję oglądać zdjęcia z E-510. Od ISO 400 zaczyna się horror (szumy) w cieniach lub gdzie indziej jeśli zdarzy Ci się niedoświetlić. Jak dla mnie 400d daje dużo przyjemniejsze obrazy. Ale to moja subiektywna opinia.

Do krajobrazów to chyba i kit Olka się nada, a ma tę zaletę, że kosztuje mniej, niż tylko sam szerokokątny obiektyw Canona EFS 10-20.
    No i można go kupić na raty 0%.
    Robiłem krajobrazy Olkiem E500 i szło nieźle.
    Gorzej było w przypadku zdjęć w pomieszczeniach.
    Pozdrówka

P.S.
    Moje doświadczenia z Olkiem dotyczą szkła 14-45, które było jednym z najlepszych szkieł kitowych na rynku.
    Obecnie sprzedawany, nowszy wariant - 14-42 - nawiązuje do jakości typu szkieł kitowych Canona.
    m.
    Ostatnio edytowane przez m_o_b_y ; 10-02-2008 o 20:40 Powód: Automerged Doublepost
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ryjoslaw Zobacz posta
    Witam ponownie!
    Ryjoslawie drogi na tak zadane pytanie odpowiedź nasuwa mi się tylko jedna - zdecydowanie olek . Dlaczego zapytasz! Otóż - już śpieszę odpowiedzieć - dlatego, że aparat bez obiektywu nawet najlepszy jest nic nie wart .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 11-02-2008 o 01:30
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Zablokowany
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie

A kolega raczej określił jaki obiektyw.

Dodam jeszcze że do 400D na początek byłby KIT oraz 50/1.8
    W takim przypadku wybierz Canona.

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

ten E510 wydaje się całkiem przyjemny, no i ten LiveView + IS w matrycy... Do tego jakościowo bez wątpienia lepiej wykonany od 400D. Jednak nie miałem okazji przestrzelać więc o jakości zdjęć wypowiadać się nie mogę. Aczkolwiek tester z portalu fotopolis zachwalał bardzo znikome szumy w wysokich ISO czyli 800/1600. Pozdrawiam
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów