Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 40

Wątek: Jaki szeroki kąt do analoga ?

Początki nałogu Awatar an_zak
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Tyle że sample zrobione cyfranką z cropowana matrycą nie pokazują podstawowej wad tego szkiełka: dystorsji i spadku jakości w rogach kadru.
    Każdy zoom w tym zakresie, w sensownym przedziale cenowym będzie miał sporą dystorsję. Pozostają stałki. 24/2,8 jest oczywiście świetnym szkłem, o ile 24mm autorowi wątku wystarczy.
    jeśli budżet pozwala warto pomyśleć o trochę droższym rozwiązaniu, np o stałce 24/2.8 lub ewentualnie o Tamronie 20-40/2.7-3.5.
    Racja, tyle, że jak dobrze inwestować pieniądze, to chyba mimo wszystko - lepiej w stałkę

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez an_zak Zobacz posta
    Racja, tyle, że jak dobrze inwestować pieniądze, to chyba mimo wszystko - lepiej w stałkę
    W przypadku hobbystycznego i niekomercyjnego fotografowania kupno szkła, które jakie by nie było starci na wartości, ciężko zaliczyć do kategorii "inwestycje".... no chyba że to jakaś nowa ekonomia, której ja nie rozumiem
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu Awatar an_zak
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    W przypadku hobbystycznego i niekomercyjnego fotografowania kupno szkła, które jakie by nie było starci na wartości, ciężko zaliczyć do kategorii "inwestycje".... no chyba że to jakaś nowa ekonomia, której ja nie rozumiem
    Używana 10-letnia stałka raczej już nie może stracić na wartości, bez znaczącej obróbki papierem ściernym

Poza tym zapominasz o bezcennej, nie podlegającej pomiarowi emocjonalnej wartości wykonanego fotogramu (ok, czasem wyrażanej w PLN)

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Używana 10-letnia stałka raczej już nie może stracić na wartości, bez znaczącej obróbki papierem ściernym
    Ależ może, jak to sie stało po ostatnim spadku wartości dolara i znaczącym obniżeniu cen nowych szkiełek.

Poza tym zapominasz o bezcennej, nie podlegającej pomiarowi emocjonalnej wartości wykonanego fotogramu (ok, czasem wyrażanej w PLN)
    Cytat Zamieszczone przez Wikipedia
    Inwestycja to nakład gospodarczy na tworzenie lub zwiększanie majątku trwałego.

Inwestycja
    to wydatki przedsiębiorstw na dobra, które mogą być użyte do produkcji innych dóbr i usług. Jest to tzw. "efekt korzyści odroczonych w czasie".
    Kontynuując zatem: inwestycją może być okazyjny zakup szkiełka, które później da się drożej spylić :-)
    Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 14-02-2008 o 14:06
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Coś już napisał

Domyślnie Obiektyw szerokokątny

Witam.
    W związku z tym, że EF50/1.8 troszkę jest za wąski do zdjęć w mieszkaniu, przyszedł czas na coś szerszego. W tej chwili używam EOSA 30V.
    Dylemat:
    - albo EF28-135 - jakość optyki wystarczająca jak na moje potrzeby
    - albo EF17-40L - jw. + rewelacyjna praca pod światło i mniejsza dystorsja

Mam dylemata, bo jak skończą się filmy i będzie trzeba przejść na APS-C to 28-135 będzie na pewno za wąski a 17-40 w sam raz. Kuszą mnie możliwości 17-40 na analogu, chodzi oczywiście o szeroki kąt z małą dystorsją.

Z góry oświadczam, że 24-70L albo 24-105L nie wchodzą w grę - cena.
    Stałoogniskowe 24 lub 28mm raczej też odpadają, chcę mieć choć trochę zooma w obiektywie (a nie w nogach jak teraz).

No i co tu robić?
    Aha, jest zgoda małżonki na inwestycję - jeden problem mniej

Proszę o Wasze opinie, szczególnie użytkowników 17-40L na FF.

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

17-40, bo:
    - juz teraz zauwazysz jego mozliwości
    - przy przesiadce na cropa dalej (chociaz wężej) będzie to właśnie szeroki kąt - 28 na cropie to niestety za wąsko.

Ja robie analogiem i cyfrą i chyba 90% tym szkłem :-)
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Polecam 17-40. I nie chodzi tu wcale o "L" w nazwie. Jakość optyczna i wykonanie jest dobra i-lub bardzo dobra.
    Jeszcze przed zakupem 17-40 czytałem wiele opinii, że jest to znakomite szkło do analogów.
    U mnie sprawdzało się to szkło i na cropie i na FF. Jedynie ta jasność-ciemność :/ . I to, że nie przepadam za zoomami zdecydowało, że sprzedaję 17-40.
    Życzę Ci, zanim skończą się negatywy, przesiadkę na FF cyfrowe .

Pozdrawiam.
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Być może nie mam racji, ale na uwagę zasługuje również Tamron 17-35/2.8-4 SP AF Aspherical (pełna nazwa jest o wiele dłuższa). Na FF trochę słabsza ostrość na brzegach, na cropie OK. Można było go dostać poniżej 1000 zł, po ostatnich zawirowaniach walutowych chyba nieco drożej. Pozdrawiam!
    Canon EOS 30D, Canon EOS 400D, EOS 5D; EOS T1i, EOS T2i; EF 17-40/4L, EF 100-300/5.6L, EFS 60/2.8 macro, EF 200/2.8 L II, EF 100-400/4.5-5.6L IS USM, EF 70-200/4 IS L, EF 70-300/4-5.6 IS USM, EF 300/4 L; EF 1.4 Extender, EF 2x Extender, Speedlite 420EX, Speedlite 580EX; "IS is for us old farts with too much shake"(NINAS)

Coś już napisał

Domyślnie

dziękuję za sugestie

Stanęło na używanym 28-135 (obiektyw na kryzys).

Obiektyw sam się rozsuwa(ł) - został oklejony czerwoną taśmą izolacyjną i z daleka przypomina elke.

Zdjęcia jeszcze nie wywołane tak więc nie mogę ocenić optyki.

pozdrawiam

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów