Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: Filtr polaryzacyjny a winieta (10-22mm)

sesjusz
    Guest

Domyślnie Filtr polaryzacyjny a winieta (10-22mm)

Jest obiektyw szerokokatny canon 10-22 wkrecony na 300D (crop 1.6).
    Jest tez zamiar zakupu filtra polaryzacyjnego. Powiedzmy ze zakupie

- HOYA super HMC (pro1) 77mm nakrecany na obiektyw (450zl),

ewentualnie:

- B+W MRC 77mm MRC SLIM (500zl)

Poniewaz jest to troche kasy, a nie ma mozliwosci przetestowania, czy na obiektywie ustawonym na 10mm bedzie winetowac ? Sam nie wymyslilem tego z wineta, wyczytalem w necie ze moze winetowac taki zestaw, tak wiec pytam :] Znaczenie zapewne ma to "SLIM", tak wiec czy HOYA bedzie winetowac a B+W nie bedzie ?

Wpierw decyzja padła na polara cokin p:

- Cokin P / 164 (260zl)

Generalnie sam nie wiem czy brac w systemie cokin p czy nakrecany na obiektyw (robie krajobrazy). Nie wiem czy w przypadku polara jest jakas zaleta z korzystania w cokin p, mam 2 polowkowe hitech z miekkim przejsciem, cokin daje tu rade, ale czy polar ? Zalezy mi głownie na jakosci. Z uwagi ze jest to troche kasy a pojecie mam dosc blade chcialbym uslyszec opinie doswiadczonych kolegow z forum

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sesjusz Zobacz posta
    Poniewaz jest to troche kasy, a nie ma mozliwosci przetestowania, czy na obiektywie ustawonym na 10mm bedzie winetowac ? Sam nie wymyslilem tego z wineta, wyczytalem w necie ze moze winetowac taki zestaw, tak wiec pytam :] Znaczenie zapewne ma to "SLIM", tak wiec czy HOYA bedzie winetowac a B+W nie bedzie ?
    ja mam Marumi DHG SLIM i na 10mm nie ma winiety. a do tego jest tańszy od wymienionej Hoyi i B+W, bo za ok. 350zł. posiada 2 gwinty, więc można zakładać normalnie dekiel na obiektyw.
    inną sprawą jest zasadność używania CPL na takich ogniskowych. czasami lepiej filtr zdjąć :

tak więc weź pod uwagę Cokin. albo Marumi.

Uprawnienia umieszczania postów