Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: [bebop] Łazienki spacerowo popełnione...

Mieszany widok

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebop
    plik Flashowy, który ciągnie tą całą pożal_się_boże galeryjkę ma 12KB, więc gdzie te fajerwerki co zapychają łącza?
    12KB zajmuje cala galeria? Lacznie ze zdjeciami? Dobrze sie zastanow zanim odpowiesz na to pytanie, i przy okazji pamietaj o tym, ze ta super hiper wyczes zajawkowa ;-) galeria zawsze laduje _wszystkie_ zdjecia...

Tak wiec jesli tych zdjec napakujesz na serwer 200MB, to przegladajacy bedzie musial sciagnac 200MB towaru. To jest wlasnie niczym nie uzasadnione wymuszanie ruchu na laczu. W _normalnej_ htmlowej galerii przegladajacy ma mozliwosc wyboru tego, co chce ogladac, bo oprocz kilku KB kodu ciagnie male thumbnaile zdjec. Tutaj zeby nawet spojrzec na wszystkie thumby, i po nich zdecydowac ktore zdjecie go interesuje a ktore nie - musi pobrac _wszystkie_ zdjecia, poniewaz thumb pojawia sie dopiero po pobraniu odpowiadajacego mu zdjecia.

Proponuje wiec chwile refleksji w celu znalezienia odpowiedzi na dwa pytania:
    1. czy na pewno przesadzam?
    2. kto z nas dwoch nie ma pojecia o czym mowi?

Tyle ode mnie 8)

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kavoo
    12KB zajmuje cala galeria? Lacznie ze zdjeciami? Dobrze sie zastanow zanim odpowiesz na to pytanie, i przy okazji pamietaj o tym, ze ta super hiper wyczes zajawkowa ;-) galeria zawsze laduje _wszystkie_ zdjecia...
    wiem, napisalem o tym przedtem. znam ta wade SimpleViewer'a. ma niestety taka zalete (dla mnie), ze zdjecia mozna przegladac z klawiatury przewijajac strzalkami lewo-prawo. mozna tez zachowac pewna ciaglosc przy ogladaniu, co w rozwiazaniu html'owym jest ciezkie do zrealizowania.

Tak wiec jesli tych zdjec napakujesz na serwer 200MB, to przegladajacy bedzie musial sciagnac 200MB towaru.
    Dopóki nie będzie to w jednej galerii SimpleViewera to nie.

To jest wlasnie niczym nie uzasadnione wymuszanie ruchu na laczu. W _normalnej_ htmlowej galerii przegladajacy ma mozliwosc wyboru tego, co chce ogladac, bo oprocz kilku KB kodu ciagnie male thumbnaile zdjec. Tutaj zeby nawet spojrzec na wszystkie thumby, i po nich zdecydowac ktore zdjecie go interesuje a ktore nie - musi pobrac _wszystkie_ zdjecia, poniewaz thumb pojawia sie dopiero po pobraniu odpowiadajacego mu zdjecia.
    to prawda i jest to ciężka do przeskoczenia wada SimpleViewer'a.

Proponuje wiec chwile refleksji w celu znalezienia odpowiedzi na dwa pytania:
    1. czy na pewno przesadzam?
    zdecydowanie. spinasz poślady w temacie zupełnie tego nie wartym. fotki przekompresowałem, chociaż z tego co patrzyłem to Ty jeszcze bardziej pakujesz :-)

2. kto z nas dwoch nie ma pojecia o czym mowi?
    proponuje dokładnie czytać i zdecydowanie mniej napuszonym tonem się popisywać. precyzja wypowiedzi nie jest Twoją mocną stroną, także ponawiam: pozostań w temacie, który jest Ci lepiej znany.

Tyle ode mnie 8)
    tzn. mieć nadzieję... :cool: nadal pozdrawiam i życzę więcej luzu.

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

a u mnie po kliknieciu na jakas fotke pojawia sie tylko bialy kwadracik. Na IE i na FF jest tak samo

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tpop
    a u mnie po kliknieciu na jakas fotke pojawia sie tylko bialy kwadracik. Na IE i na FF jest tak samo
    juz powinno dzialac. o ile taka forma okreslenia jest dopuszczalna.

simpleviewer ma niestety dwie dosc powazne wady: po pierwsze wczytuje wszystkie obrazki w galerii. co oznacza w wczytanie w ciagu x2 obrazkow (liczac miniaturki). druga wada (dla mnie) to troche slabe wyswietlanie jpegow. no, ale jak zaznaczylem to tylko tymczasowa forma, szukam caly czas czegos malo absorbujacego czas i dosc szybkiego (przyznaje ze ladowanie calej galerii gdy sie chce na szybko spojrzec co tam siedzi w srodku nie jest fajne, szczegolnie jak ktos ma slabe lacze...). pozdrawiam :cool:
    Ostatnio edytowane przez bebop ; 03-05-2005 o 22:42

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów