Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Kit - problemy z ostroscia

Coś już napisał

Domyślnie Kit - problemy z ostroscia

Witam,
    Narazie fotografuje niezawodnym sprzetem kitem canona. :grin: ...
    Problem polega na tym ze zdjecia sa malo ostre. Nie jest to zalezne czy przyslona mala czy duza i tak sa malo ostre. Wszystkie fotki robie ze statywu przy czasach okolo 1/200 więc nie ma mowy o poruszeniu.
    No, ale co dalej? Co robie zle, a moze to juz taki urok tego sprzetu?
    O to moj nowy sprzecik ...
    Canon EOS400D + Sigma 70-300 APO MACRO+ Canon 50mm F1.8 + Kit + duzo checi

Początki nałogu
    Miasto
    Nowy Sacz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robootb Zobacz posta
    Witam,
    Narazie fotografuje niezawodnym sprzetem kitem canona. :grin: ...
    Problem polega na tym ze zdjecia sa malo ostre. Nie jest to zalezne czy przyslona mala czy duza i tak sa malo ostre. Wszystkie fotki robie ze statywu przy czasach okolo 1/200 więc nie ma mowy o poruszeniu.
    No, ale co dalej? Co robie zle, a moze to juz taki urok tego sprzetu?
    Ustaw wyostrzenie na 4 i sprawdź czy na ostrzeniu ręcznym jest dobrze może to af. Zdejmij Uv i sprawdź

Początki nałogu
    Miasto
    Pomorze Środkowe

Domyślnie

Miałem to samo. Dopiero po obróbce w programie komputerowym (ostrość, kontrast) zdjęcia były akceptowalne.
    pozdrawiam

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Temat wałkowany tyle razy aż głowa boli... ale że też jestem leniwy i mi się szukać nie chce to odpisze.
    Kit daje obraz raczej mocno średnio ostry w porównaniu do porządnych szkieł, a ściślej nie tyle nawet nie ostry (bo po przymknięciu do f8 jest względnie akceptowalnie) co siakiś taki dodatkowo rozmyty wadami optycznymi.
    Ale i tu ważna kwestia jak oglądasz ów obraz ewentualnie w jakich rozdzielczościach. Jeśli na ekranie w 1:1 to nie ma się co dziwić, iż masz nieostro. Tyle że ta nieostrość nie przekłada się na nieostrość odbitek bo te i tak wykonywane są w mniejszych rozdzielczościach niż daje aparat i po stosownej obróbce.
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Bywalec

Domyślnie

Korzystałem kiedyś z kita (18-55). Jedyna rada to przysłona 8-11 i wtedy z ostrością jako tako. Nie unikniesz obróbki. Niestety, taki urok darmowego szkła. Względnie ostro jest dopiero >700PLN.
    Tylko Canon. Po 30 latach uzbierało się tego sporo

Bywalec
    Miasto
    Deep Space 9

Domyślnie

Nie wiem dlaczego ale mój kit jest ostry już od f3,5...zdjęcia oglądane 1:1 też sa ok....może to potwierdzać duży rozrzut jakościowy w produkcji kitów....
    Czysta pieńdziesiątka + siakieś szkiełka..... + LowePro Nova 1AW + Velbon DF50 + całkowity brak czasu + coś tam jeszcze

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Kity trafiają się różne. Mój. MkI USM, był całkiem akceptowalny, choć oczywiście po kupieniu Tokiny 12-24 widziałem różnicę.
    Inna sprawa to AF, który zbyt precyzyjny to nie jest (ważne jest też jasność 5.6 na @55, przy której nawet eLki nie zawsze trafiają, np. 70-200/4 L + TC1.4).
    Jeśli masz możliwość porównaj go sobie z jakimś innym KIT-em.
    Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 08-02-2008 o 13:04
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uprawnienia umieszczania postów