Strona 11 z 12 PierwszyPierwszy ... 9101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 115

Wątek: Jaka mysz do PSa?

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzbiet Zobacz posta
    Ja używam opcji Nr 2.
    jeszcze raz dzięki za odpowiedź.
    ciekawe, jaką wydajność baterii można wycisnąć na opcji nr 1.
    ale pewnie dużo lepiej nie jest.
    i pytanie - co wtedy nie działa? :wink:

ale nic to, myślę, że suma-summarum jest to dobra myszka i prędzej czy później będę zmuszony (?) ją kupić. no chyba, że wcześniej logitech wypuści jakąś inną mysz z taką liczbą przycisków...

konkurencyjne microsoft sidewinder x8 czy razer mamba raczej nie wchodzą w grę.

dzięki za rozwianie ostatnich wątpliwości.

acha, ale mam jeszcze jedno pytanie: kabel do ładowania od strony myszki to jest standardowe micro-USB?
    różnie piszą w testach, generalnie wygląda to jak micro-USB (np. od komórki), ale może być problem z fizycznym zmieszczeniem wtyczki w myszce.

opcja 4 enelopy z przerwą na ładowanie.
    teraz mam opcję 'dwa eneloopy z przerwą na ładowanie'. :wink:
    co ciekawe, przerwa się zdarza bardzo regularnie co 6 tygodni +/- 1-2 dni.
    pozdro.,
    m.

Bywalec Awatar grzbiet
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

mxw
    ciekawe, jaką wydajność baterii można wycisnąć na opcji nr 1.
    ale pewnie dużo lepiej nie jest.
    i pytanie - co wtedy nie działa?
    Właśnie sprawdzam, do preferowanych przeze mnie zastosowań różnicy w działaniu nie zauważyłem (ale specjalistą od testów nie jestem, być może jest jakaś wada takiego używania)

acha, ale mam jeszcze jedno pytanie: kabel do ładowania od strony myszki to jest standardowe micro-USB?
    różnie piszą w testach, generalnie wygląda to jak micro-USB (np. od komórki), ale może być problem z fizycznym zmieszczeniem wtyczki w myszce.
    Kabel do ładowania od strony myszki to standardowe micro-usb, np. ja przez ten kabel podłączam także swoją Nokię N900, należy pamiętać jednak, że obudowa wtyku micro-usb (nie wiem jak to fachowo nazwać) jest specjalnie wyprofilowana i ściśle przystosowana do gniazda w myszce...

A do PS (i nie tylko) polecam klawiaturę Logitech G11, to jest dopiero kombajn, całą masę skrótów i makr można do swoich preferencji stworzyć Pomaga bardzo...
    Ostatnio edytowane przez grzbiet ; 24-06-2011 o 20:16

Początki nałogu Awatar luc_october

Domyślnie

Ja mam zestaw bezprzewodowy Logitech LX 710 i polecam. Przydatne skróty na klawiaturze specjalnie pod foto (zoom). Na myszce dodatkowe przyciski programowalne. Ustawiłem sobie na myszce brush size i pędzluję foty.

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Właśnie sprawdzam
    w takim razie czekam na wynik

Kabel do ładowania od strony myszki to standardowe micro-usb, np. ja przez ten kabel podłączam także swoją Nokię N900
    ok, świetnie.
    ale rozumiem, że - z uwagi właśnie na tę wyprofilowaną wtyczkę - kabel od N900 nie da się wpiąć w G700?

chodzi mi po prostu o to, żeby nie nosić kilku kabli ze sobą, a kabel micro-usb 2.0 już ze sobą noszę (do komórki i do dysku z usb 3.0) - jest dość cienki, elastyczny i ma małą wtyczkę (dokupiony osobno za 5 zł). byłoby fajnie, gdyby przypasował też do myszy.

ale rozumiem, że trzeba by wtyczkę nieco "ostrugać" :wink:

A do PS (i nie tylko) polecam klawiaturę Logitech G11
    oj, no tak, tak
    tylko że na razie szukam myszki roboczej - czyli do laptopa, więc o drugiej klawiaturze nie ma mowy.

natomiast do stacjonarnego klocka to ta klawiatura może być fajna (też konkurencyjne microsoft X4, X6), ale IMHO wtedy myszka tylko na sznurku.
    pozdro.,
    m.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Krótka żywtoność baterii to standard w myszkach "dla graczy" jaką jest G700. Najnowsze myszki bezprzewodowe, "biurowe" Logitecha mają czas działania na baterii przekraczający dwa lata, więc technologie mają odpowiednią. Chodzi o to, że myszka "dla gracza" musi cały czas działać na 100% swoich możliwości, nie może usypiać podczas braku wykorzystywania (może akurat ktoś się czai jako snajper do strzału), raportuje 1000 razy na sekundę, zamiast standardowych 125 itd. Wszystko do kupy owocuje najwyższej klasy precyzją, ale pożera błyskawicznie baterie. Myszkom biurowym zdarza się przełączać w stan czuwania, że po chwili braku aktywności i ponownym wzięciu myszki do ręki, jest małe opóźnienie przy pierwszym poruszeniu kursorem, co w myszkach dla graczy jest nie do pomyślenia.

Podsumowując, nie ma nic nad zwyczajnego w krótkim życiu baterii w G700 i raczej ta sytuacja nie ulegnie zmianie w najbliższej przyszłości. A czy ktoś potrzebuje takiej precyzji przy wykorzystaniu myszki w PS, to już sprawa indywidualna.

Przyznam się, że do tej pory uznawałem tylko myszki najwyższej jakości (Logitech G9 i jej poprzedniczki), od jakiegoś czasu używam A4Tech za 50zł i nie widzę większej różnicy. Owszem jakość wykonania inna, ale precyzja i wygoda podobne. W tym A4Techu można nawet zapisywać makra do pamięci myszki i wykorzystywać na innych komputerach, bez instalacji specjalnego sterownika.

Tylko trzeba uważać co się kupuje, za 50zł A4Tech oferuje całe stado rożnych gryzoni, z czegoś większość przeciętna, albo do bani. Udane modele to pojedyncze przypadki, które można rozpoznać tylko po pełnej nazwie, co do literki (jest wiele myszek o identycznym wyglądzie, ale różnych sensorach).

Bywalec Awatar grzbiet
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

mxw
    ok, świetnie.
    ale rozumiem, że - z uwagi właśnie na tę wyprofilowaną wtyczkę - kabel od N900 nie da się wpiąć w G700?

chodzi mi po prostu o to, żeby nie nosić kilku kabli ze sobą, a kabel micro-usb 2.0 już ze sobą noszę (do komórki i do dysku z usb 3.0) - jest dość cienki, elastyczny i ma małą wtyczkę (dokupiony osobno za 5 zł). byłoby fajnie, gdyby przypasował też do myszy.

ale rozumiem, że trzeba by wtyczkę nieco "ostrugać"
    Ufff... ale mnie przegoniłeś

Kabel od N900 da się wpiąć w G700 - i wszystko działa...

Struganie raczej w drugą stronę - kabel od mychy może nie wszędzie dać się wpiąć i trzeba będzie "strugać"

w takim razie czekam na wynik
    Oby jak najdłużej - jak na razie od ok. 15 zostały jeszcze dwa trójkąciki z trzech (taki wskaźnik na myszce) a Setpoint mówi, że stan naładowania dobry

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ufff... ale mnie przegoniłeś
    you welcome :wink:

ale IMHO sprawa jest warta dyskusji - siedzę właśnie przy nieswoim PC i jest tu zwykła mysz (z 3 czy 4 klawiszami) - rany! jak można tym pracować?? nawet odpisywanie na ten post zajmie mi o kilka minut więcej, bo nawet Ctrl-C i Ctrl-V nie ma w tej myszy! masakra :wink:

Kabel od N900 da się wpiąć w G700 - i wszystko działa...
    no i miodzio, o to chodziło! :grin:
    czyli wszystkie recenzje o twardym, grubym i mało elastycznym kablu można włożyć między bajki.

Oby jak najdłużej - jak na razie od ok. 15 zostały jeszcze dwa trójkąciki z trzech
    trzymam kciuki i czekam na wynik :rolleyes:

a Setpoint mówi, że stan naładowania dobry
    u mnie zawsze mówi tylko "dobry, dobry, dobry...", a potem nagle "alarm! umieram! zmień baterie"
    pozdro.,
    m.

Bywalec Awatar grzbiet
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

mxw
    czyli wszystkie recenzje o twardym, grubym i mało elastycznym kablu można włożyć między bajki
    Fakt że jest grubszy od standardowego USB (np. od rzeczonego kabla Nokii o ok. 50%) ale odnoszę wrażenie że jest nawet bardziej elastyczny...

trzymam kciuki i czekam na wynik
    Nie pomogło i już świeci czerwone a to oznacza rezerwę na jakieś kilka godzin - więc na więcej niż 30 godzin pracy z tą myszką bym nie liczył, i jeżeli to Twój priorytet - powinieneś szukać czegoś innego.

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nie pomogło i już świeci czerwone a to oznacza rezerwę na jakieś kilka godzin - więc na więcej niż 30 godzin pracy z tą myszką bym nie liczył
    dzięki za test.
    wynik faktycznie nie jest imponujący.
    może kupię dla G700 nowe eneloopy XX 2500 mAh i może wtedy będzie dociągać choć do dwóch dni (48h) na pełnym ładowaniu...

jeżeli to Twój priorytet - powinieneś szukać czegoś innego.
    mój priorytet to sensowna wygoda pracy. z jednej strony te kilka(naście) programowanych przycisków bardzo zwiększa tę wygodę, ale jeżeli trzeba codziennie ładować baterie, to robi się faktycznie mały absurd.

tyle tylko, że nie ma konkurencji dla tego modelu, niestety.

a jak Ty sobie z tym radzisz w praktyce?
    cały czas pracujesz na kabelku?

myślałem, że będę miał jeszcze sporo czasu na zastanawianie się i analizę myszek, a faktycznie na czekanie na nowy model, który w końcu spełni oczekiwania, ale coś mi zaczął LPM właśnie fiksować w mojej MX i czas na podjęcie decyzji się raptownie skraca.

ech, pewnie znów po prostu naprawię ten LPM - ostatnie rozebranie i dogięcie mikroswitcha pomogło na 3 lata.
    pozdro.,
    m.

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

myślałem, że będę miał jeszcze sporo czasu na zastanawianie się i analizę myszek, a faktycznie na czekanie na nowy model, który w końcu spełni oczekiwania, ale coś mi zaczął LPM właśnie fiksować w mojej MX i czas na podjęcie decyzji się raptownie skraca
    Przegladales mozliwosci razera naga epic? Sporo konfigurowanych przyciskow (choc jeszcze ich nie zaczalem uzywac). Trzy rodzaje wymiennych bokow na rozny rodzaj dloni. Mozliwosc pracy na kablu gdy bateria pada. Stacja dokujaca na ktora w ciagu dnia mozesz odlozyc mysz. Bez ladowania pociagnie jakies 14h ciaglej pracy. Kabel od stacji dokujacej wyciagasz i wkladasz w mysz przy koniecznosci dalszej pracy, a braku czasu na ladowanie. Kabel jest b.dlugi i miekki. Przy wadze myszy kabel jest nieodczuwalny.

Strona 11 z 12 PierwszyPierwszy ... 9101112 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów