Pokaż wyniki od 21 do 30 z 53

Wątek: 40D - AF - co za dużo to nie zdrowo?

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    EXIF: f/2.8, 1/1000, 50mm ISO800 (szkło T 17-50)
    Użycie f/2,8 do tego motywu, przy tym obiektywie, było po prostu często popełnianym błędem wynikającym z maniery, jakoby duży otwór względny był panaceum na wszystko i nadużywania go zupełnie niepotrzebnie, w zupełnie nieadekwatnych sytuacjach. GO może być mała, może być duża, ale nie może być byle jaka, a właśnie taka Ci wyszła. Ekspozycja f/2,8 przy 1/1000 s z obiektywem de facto 80 mm na statyczny motyw? Trzeba to było zrobić na f/8 albo podejść bliżej i zrezygnować z kamieniczek w tle, wtedy f/2,8 miałaby jakis sens. Nawet f/1,8 nie dałaby zadowalającego efektu przy tej proporcji odległości. Spróbuję policzyć zależności fizyczne na tym zdjęciu i przedstawić je. Pomijam na razie to, że na pierwszy rzut oka ostrośc została nastawiona trochę hiperfokalnie, bo poza pierwszym planem (chyba gdzieś na schody).
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    f/9, 1/40, 50mm, ISO800(celowane w ludzi)
    To też jeden z motywów, w których błąd nastawienia ostrości zależy bardziej od fotografa. Osoba na pierwszym planie jest praktycznie węższa od ramki czujnika AF i jest zupełnie prawdopodobne, że układ wybierze sobie coś w tle poza nią, o ile osoba nie wypełni jego ramki całkowicie. A wystarczy nieznaczny ruch, że układ AF zareaguje np. na jakiś prześwit pod pachą. Tak więc spokojnie, w twoim korpusie prawdopodobnie problem FF/BF jest tylko domniemaniem. Musisz zrobić sobie rzetelny test ostrząc na coś, co całkowicie przesłania pola AF- najlepiej wszystkie, i to ze statywu.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Zmierzyłem to i owo, i wyszło że:

pomnik był jakieś 19 m od Ciebie (założyłem wysokość figur ca 2 m), schody 44 m (założyłem wysokość stopnia 15 cm), kamieniczki z tyłu po lewej ca 97 m (założyłem wysokość kondygnacji w starym budownictwie 3,5 m). Ostrząc obiektywem 50 mm na kropie, czyli jako 80 mm, na odległość 19 m przy przesłonie 2,8 masz GO od 11,1 m do 65 m i tu się łapie w głębi ostrości ten budynek z kolumnadą, a te ceglane kamieniczki są już poza GO, ale krążek rozproszenia osiąga raptem 50-60% więcej, niż graniczny. Schody łapią się w GO i ostro wyglądają, bo mają mocno zarysowane linie.
    Przesłona 2,8 to nie jest szczyt możliwości tego Tamrona pod względem rozdzielczości- pełen otwór, a więc lekkie mydełko w płaszczyźnie ostrości

Gdybyś wyostrzył na schody, to GO by była od 16,7 m (czyli pomnik się i tak załapuje) do nieskończoności, ale tak nie jest, bo kamienice ostre nie są.

A więc: żadne BF ani FF nie są w stanie spieprzyć tego ujęcia bardziej , niż źle dobrana przesłona

Nie obrażaj się na mnie tylko, sam miewam podobne "sukcesy", bo nie nad wszystkim się zdąży pomyśleć, jak rodzina pogania
    Ostatnio edytowane przez atsf ; 10-02-2008 o 19:50 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów