Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 53

Wątek: 40D - AF - co za dużo to nie zdrowo?

Uzależniony Awatar Przemek Białek
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Raczej Sigmy.
    Jak miałem 10D i później 20D to jakiej Sigmy bym nie podpiął to miałem mniej lub bardziej widoczny FF lub BF (np 18-50 3.5-5.6, dwie wersje 70-300, 175-500, 20 1.8).
    prawda, prawda SIGMY miały jakiś niedowład wrodzony :P, miałem 24-70 2,8 DG to na szerokim FF miała prawie 2 cm !!! i jak tu focić
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kmleon Zobacz posta
    Witam!

Nakręcony wątkiem: 5D i walka z FF zacząłem testy mojego 40D. Co się okazało - o ile punk AF środkowy jest OK jeśli chodzi o FF/BF, to już z pozostałymi nie jest za dobrze. Właściwie górny i dolny punkt są jeszcze w miarę akceptowalne, natomiast reszta ma permanentny FF i to taki, że właściwie nie da się ich używać z canon 50 f1.4. Lepiej - znacznie lepiej jest korzystać ze środkowego i przekadrowywać... Dzieje się tak na wszystkich moich obiektwach...
    Czy to normalne? Czy każdy punkt AF można oddzielnie korygować?

Pozdrawiam,
    kmleon
    dokładnie to samo kilka dni temu odkryłem. no ale cóż, musze jakoś z tym żyć.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez kmleon Zobacz posta
    Witam!

Nakręcony wątkiem: 5D i walka z FF zacząłem testy mojego 40D. Co się okazało - o ile punk AF środkowy jest OK jeśli chodzi o FF/BF, to już z pozostałymi nie jest za dobrze. Właściwie górny i dolny punkt są jeszcze w miarę akceptowalne, natomiast reszta ma permanentny FF i to taki, że właściwie nie da się ich używać z canon 50 f1.4. Lepiej - znacznie lepiej jest korzystać ze środkowego i przekadrowywać... Dzieje się tak na wszystkich moich obiektwach...
    Czy to normalne? Czy każdy punkt AF można oddzielnie korygować?

Pozdrawiam,
    kmleon
    dokładnie to samo kilka dni temu odkryłem. no ale cóż, musze jakoś z tym żyć.
    Ostatnio edytowane przez amroz ; 27-02-2008 o 18:59 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

A ja odkryłem za to kilka innych rzeczy - 50-tka na 1.8 to po prostu nieporozumienie, rozdzielczośc do bani i dlatego miałem wrażenie, że źle ostrzy. Dodatkowo tamron na szerokim końcu ma FFa ale poszukałem i się okazuje, że to normalna jego cecha - no cóż coś za coś :-P Popadłem chyba wcześniej w jakiś obłęd no ale cóz kilka fajnych wniosków z tego wyciągnąłem i się naumiałem korzystac z posiadanego sprzętu to chyba tyle...

A tak trochę OT - bo poczytałem i ludzie mówią żeby w tym tamronie ustawiac ostrośc na 50mm i zjeżdżac na 17... Tak się zastanawiam czy to ma sens? W końcu obiektyw przy ogniskowaniu się wydłuża czyli zmienai się odległośc od przedniej soczewki i w ogóle ustawienie soczewek względem siebie więc czy taki zabieg nie jest bez sensu?
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No ponoć w 17-50 tak działa, że działa, ale ja ci tego nie udowodnię. Spróbuj sam, ew. poczekaj jak jakiś Tomasz Body zrobi wykład.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Moim zdaniem - kwestia szkieł. Zwykle pracuje na 40D z obiektywem 20mm F.2.8 i nie ma takiego problemu ale jak podpinam 28-105 USM już na bocznych punktach jest gorzej.

Coś już napisał Awatar logger

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek Białek Zobacz posta
    prawda, prawda SIGMY miały jakiś niedowład wrodzony :P, miałem 24-70 2,8 DG to na szerokim FF miała prawie 2 cm !!! i jak tu focić
    Co zrobiliście ze swoimi Sigmami? Ja ma swoją na gwarancji i serwisant SIGMY powiedział żebym przysłał body z obiektywem to mi go dopasują do body. Byłem wczoraj na Żytniej i technik po sprawdzeniu stwierdził że z moim 40D jest wszystko dobrze (no raczej powiedział że na upartego można by było coś tam dotknąć ale to dosłownie milimetr). Co o tym sądzicie??? Dodam że aparat mam z US więc regulacja na gwarancji odpada. Zdziwiłem się że nie chcieli zarobić i powiedzieć że coś tam poprawili
    Canon 40D | Sigma 18-50/f2.8 EX DC | C50 f1.8 | 430EX | Statyw | dużo chęci

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez logger Zobacz posta
    Byłem wczoraj na Żytniej i ...... Zdziwiłem się że nie chcieli zarobić i powiedzieć że coś tam poprawili
    Czyzby Zytnia sie poprawiala?
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Coś już napisał Awatar logger

Domyślnie

No raczej nie! Osoby, które siedzą i przyjmują sprzęt są tak zadufane w sobie i nie przyjmują żadnych argumentów. Na moje szczęście wyszedł technik z którym udało mi się porozmawiać jak zawodowiec z zawodowcem Po sprawdzeniu body ze wzorcem podpioł do testów nawet moją Sigme, co w/g tej czernej babki nie jest możliwe bo przecież to jest serwis CANON a nie SIGMA i nie mają programy komputerowego do Sigmy
    Canon 40D | Sigma 18-50/f2.8 EX DC | C50 f1.8 | 430EX | Statyw | dużo chęci

Początki nałogu
    Miasto
    Nowy Sacz

Domyślnie

Jak kupiłem 40d od razu zacząłem tresować i okazało się ze mam FF jakieś 4-5mm na teście z 50mm 1,8 podobnie wychodził ff na 700-200/2,8 ale ponieważ nie mogłem sie rozstać z aparatem bo miałem robotę zrobiłem jakieś 2000 zdjęć ze świadomością że mogą być lekko do przodu.
    Gdy po tym czasie zrobiłem znowu testy okazało sie że wszystko jest w punkt.
    Nawet statystyczny błąd AF nie chce wyjść.
    Może te typy tak maja i muszą jak dobry samochód sie trochę dotrzeć.
    Zobaczymy co będzie jak zrobię 10000.
    Mam nadzieje że sie nic nie zmieni.
    PS
    W tych zdjęciach co zrobiłem rzadko mi sie zdarzyło dojrzeć FF a zleceniodawcy go nie widzieli wcale
    Czy my od puszek nie chcemy dokładności laserowych mierników?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Czasami wolę nie czytać takich wątków, bo chyba jestem nienormalny . Jak to możliwe, że mając już 5-ty a może 6-ty korpus (szkieł nie liczę), nigdy nie miałem a ni BF ani FF? Co gorsza korpusów nigdy nie przebieram, tylko biorę pierwsze z brzegu (teoretycznie mółbym sprawdzać ze szkłami, które posiadam).

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów