Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Czy przydadzą mi się dwie stałki 50mm i 85mm?

Dopiero zaczyna Awatar rzukov

Domyślnie Czy przydadzą mi się dwie stałki 50mm i 85mm?

Witam wszystkich!

Małe pytanko... znajomy wybiera się do Hameryki i ma możliwośc sprowadzenia mi obiektywu. Mój problem polega na tym...nie wiem na jaki się zdecydować. Tzn potencjalne obiektywy które biorę pod uwage to:

Canon 50mm 1.4
    Canon 85mm 1.8
    Canon 70-200 f/4 IS

całe to żelastwo bedzie podpinane pod 400D.
    Co do L-ki to jestem na 99% przekonany...natomiast nie jestem pewien co do stałek...chciałbym postrzelać jakieś portrety i nie wiem jaki obiektyw będzie lepszy.
    Wiem było juz sporo pisane o tych dwoch obiektywach i sporo tez zdjęć...ale prawda jest taka ze im wiecej o nich czytam tym bardziej nie wiem na jakiego sie zdecydowac...a coraz czesciej mysle o tym zeby kupic po prostu oba...

Czy jest ktos kto posiada oba obiektywy i moze cos doradzic?

Z góry dzięki za pomoc!!

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Weź jakiegoś zooma i sprawdź która z ogniskowych bardziej Ci odpowiada, ewentualnie czy przydadzą Ci się obie.
    Co do samych wymienionych stałek: są dobre i warte swojej ceny.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Bywalec Awatar checiu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ja mam oba (tego zooma tez) i nie narzekam. Bierz i sie nie zastanawiaj :P

pozdr

Początki nałogu Awatar Soul_Man
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

rzukov: Niestety nikt nie odpowie za Ciebie na to pytanie, sam musisz wiedzieć jakiego obiektywu potrzebujesz (w zależności od tego jakie zdjęcia robisz). Jeżeli nie jesteś pewien, zrób tak jak mówił MacGyver.
    Każdy kilogram obywatela z wyższym wykształceniem szczególnym dobrem narodu!

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Ja podpowiem Ci w inny sposób - weż wszystkie trzy i jak juz bedziesz mieć u siebie to przetestuj, które najlepiej ci lezy . Wszystkie ci spasują to je zostawisz a jak jakieś bedzie zbędne to na allegro ludzie biją sie o np 85 1,8 za 900zł - czyli jeszce zarobisz

Dopiero zaczyna Awatar rzukov

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    Ja podpowiem Ci w inny sposób - weż wszystkie trzy i jak juz bedziesz mieć u siebie to przetestuj, które najlepiej ci lezy . Wszystkie ci spasują to je zostawisz a jak jakieś bedzie zbędne to na allegro ludzie biją sie o np 85 1,8 za 900zł - czyli jeszce zarobisz
    To jest dobry plan w sumie...

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rzukov Zobacz posta
    To jest dobry plan w sumie...
    Jeśli masz budżet żeby bez wypruwania się kupić wszystkie trzy na raz to wręcz bardzo dobry :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uzależniony Awatar Lulu1988
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

A ja mam pytanie troszkę filozoficzne Czy dla własnej satysfakcji 85/1.8 jest warte wyłożenia 300euro (jak widać w stopce posiadam 50/1.8) ? Czy może lepiej najpierw zainwestować w makro, a 85tkę dokupić później? Zresztą...pewnie i tak znjadzie się ona kiedyś w moich rękach
    Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lulu1988 Zobacz posta
    A ja mam pytanie troszkę filozoficzne Czy dla własnej satysfakcji 85/1.8 jest warte wyłożenia 300euro (jak widać w stopce posiadam 50/1.8) ? Czy może lepiej najpierw zainwestować w makro, a 85tkę dokupić później? Zresztą...pewnie i tak znjadzie się ona kiedyś w moich rękach
    Dla własnej satysfakcji to 300 euro można zupełnie inaczej wydać . A tak swoja droga zasatnawailes sie może kto ma na to pytanie odpowiedzić ?? Przeciez jak sam nie wiesz co chcesz fotografować to my ci nie podpowiemy - chcesz makro kupuj makro chcesz portrety kupuj 85 1,8. Nie pytaj sie w co najpierw zainwestowac tylko myśl co chcesz za pomocą tych szkieł osiagnąc -odpowiedź znajdzie się sama

Uzależniony Awatar Lulu1988
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

mogłem się spodziewać takiej odpowiedzi Załóżmy, że nie ma połowy mojego ostatniego postu Pozostaje pytanie: czy warto do 50/1.8 dokupić w przyszłości 85/1.8 fotografując jedynie amatorsko?
    Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów