Strona 9 z 9 PierwszyPierwszy ... 789
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 90

Wątek: Obiektyw do ptaków

Bywalec Awatar piotrgr
    Miasto
    Elbląg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Przepraszam... ale moglbys to przetlumaczyc na jezyk polski?
    (system Newtona, koma)
    Najprosciej system Newtona teleskop z lustrem parabolicznym - brak aberacji , ale posiada kome - czyli jest ostry tylko w srodkowej czesci i to wiazki rownoleglej do osi parabolidy

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Zakopane

Domyślnie

No i wszystko jasne .
    To bardzo prosta konstrukcja ( wymyslona zresztą przez sir I. Newtona) z lustrem parabolicznym lub sferycznym i płaskim lusterkiem pod katem 45 stopni.
    Dlatego patrzymy z boku tubusa .
    To tak łopatologicznie.

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pazurek
    Jezeli oczekujesz jakosci jak igły, to tylko stałka.

Dla fanow L-ek: http://www.luminous-landscape.com/re...tten-400.shtml
    Canon 100-400mm f/3.5-f/5.6L zoom @ f/5.6
    Canon 400mm f/5.6L @ f/5.6
    Ja dla odmiany znalazlem TAKIE porownanie.

Troche inaczej to wyglada, tylko komu bardziej wierzyc? LL juz raz wtope z trefnym egzemplarzem uzytym w tescie (jakas szeroka Sigma, nie pamietam dokladnie) zaliczyl... ja szczerze mowiac - po przewertowaniu tony sampli na pBase ;-) - bardziej sklanialbym sie ku stwierdzeniu, ze blizsze prawdy jest przytoczone przeze mnie porownanie ;-)

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

MTF na canonusa.com mowia ze 400 'lepsia jest'

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kavoo
    Ja dla odmiany znalazlem TAKIE porownanie.

Troche inaczej to wyglada(...)
    no fakt, troche inaczej, co nie zmienia jednak faktu, że 400L wygląda lepiej, a w rogach wygląda zdecydowanie lepiej. Czyli generalnie konkluzja LL jest poprawna
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    no fakt, troche inaczej, co nie zmienia jednak faktu, że 400L wygląda lepiej, a w rogach wygląda zdecydowanie lepiej. Czyli generalnie konkluzja LL jest poprawna
    1. 400L wyglada lepiej, bo - jako obiektyw staloogniskowy - po prostu Łaski ;-) nie robi :-)
    2. Nie stanowi dla mnie zaskoczenia, ze konkluzja LL jest generalnie poprawna, bo to naturalna sprawa przy porownaniu zooma ze stalka (porownujac oczywiscie sprzet z tej samej polki cenowej).

I nie o podwazanie powyzszych konkluzji mi chodzilo, a jedynie o zwrocenie uwagi na fakt, ze roznica ostrosci miedzy 100-400L a 400L jest z pewnoscia duzo mniejsza niz LL to wykazalo Predzej bym uwierzyl, ze w porownaniu LL to mydlo z etykietka 100-400L jest w rzeczywistosci efektem uzycia tandemu 70-200L IS + TCx2 ;-)

Dopiero zaczyna Awatar Falco
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    no fakt, troche inaczej, co nie zmienia jednak faktu, że 400L wygląda lepiej, a w rogach wygląda zdecydowanie lepiej. Czyli generalnie konkluzja LL jest poprawna...
    dla tego co chce kupić 400/5,6 to tak, ale ten drugi może się przerazić. Z testem od LL napewno jest coś nie tak, ten drugi jest OK, oddaje prawidlową różnicę między zoomem a stałką.

----------
    Canon EOS

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Słupsk

Domyślnie

Witam po raz pierwszy wszystkich nieznajomych, a także kolegów z forów astronomicznych :wink: .
    Siedzę i czytam forum już blisko 3 godziny, niestety nie na wszystkie pytania znalazłem odpowiedź, a że mnie łeb zaczyna boleć od tego gapienia się w monitor i tracę cierpliwość do szukania, zadam pytanie w temacie ptaszków i nie tylko :grin: .
    Z różnych względów muszę na razie kupić zooma, zastanawiam się jednak po tej lekturze, jakiego. Wiem już, że szkoda pieniędzy na Canona 75-300 IS, czy bez IS, lepiej w tym przedziale cenowym Sigmę 70-300, ale myślę o czymś nieco lepszym i zastanawiam się nad wspomnianymi przez Was Sigmą 100-300/4, czy też 135-400. Czuję, że ta Sigma o stałej przysłonie jest lepsza od tej drugiej, ale czy znacie zdjęcia porównawcze wykonane wymienionymi przeze mnie obiektywami? Czy ktoś miał te obiektywy w łapie i ma rzetelne porównanie jakości (ostrość, szybkość). A może jeszcze jakiś pominąłem w wyborze? Zakładam, że jeśli nie będę przekonany, to kupię tanią Sigmę 70-300, a potem będę myślał co dalej...
    Mam nadzieję, że nie dubluję podobnego tematu .

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Henryk
    Czuję, że ta Sigma o stałej przysłonie jest lepsza od tej drugiej, ale czy znacie zdjęcia porównawcze wykonane wymienionymi przeze mnie obiektywami?
    co do sampli to wyracznia jest pbase.com

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Sigma 100-300 4.0 ma wszędzie świetne opinie (fredmiranda.com), wszędzie powtarza się jeden przymiotnik - bardzo ostra. Głęboko się nad nią zastanawiałem, ale wybrałem inne szkło. Jeśli chcesz mieć zakres 300mm, - bierz sigmę. I koniecznie podziel się wrażeniami.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Strona 9 z 9 PierwszyPierwszy ... 789

Uprawnienia umieszczania postów