Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: Canon EF 55-200 f/4.5-5.6 II ULTRASONIC

Uzależniony Awatar Chris_11
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nie namawiam Jej do zakupu tego akurat obiektywu, bo jak napisałem, sam wybrałem Tamrona.
    Chodziło mi tylko o to, żeby od razu nie skreślać najprostszych i najtańszych rozwiązań, ale jeśli Ty, jako użytkownik tego obiektywu, odradzasz zakup to ja to szanuję, gdyż sam miałem tylko krótką możliwość przetestowania go.

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Chris_11 Zobacz posta
    Nie namawiam Jej do zakupu tego akurat obiektywu, bo jak napisałem, sam wybrałem Tamrona.
    Chodziło mi tylko o to, żeby od razu nie skreślać najprostszych i najtańszych rozwiązań, ale jeśli Ty, jako użytkownik tego obiektywu, odradzasz zakup to ja to szanuję, gdyż sam miałem tylko krótką możliwość przetestowania go.
    Jest kilka produktów Canona - "najprostszych i najtańszych rozwiązań" (podobnie jak i u innych producentów), które właśnie należy skreślić od razu, bo po prostu szkoda na nie pieniędzy. Wymieniony obiektyw do tej grupy należy.
    Oczywiście istnieje również grupa "najprostszych i najtańszych rozwiązań" wartych polecenia.
    Ostatnio edytowane przez Viracocha ; 07-02-2008 o 11:01

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ale o Tamronie nie dam sobie tego powiedzieć.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Chodziło mi tylko o to, żeby od razu nie skreślać najprostszych i najtańszych rozwiązań...
    Widzisz, problem polega na tym że obecnie najtańsze produkty to zazwyczaj buble. Tamron 55-200, jakkolwiek po zsumowaniu wszystkich plusów i minusów jest najlepszym 55-200 do Canona to jednak ma bardzo słaby AF i do roli uniwersalnego teleobiektywu nadaje się średnio, bo w reporterkę już się nim nie pobawisz (choć oczywiście do portretu czy nieruchomej przyrody nada się całkiem dobrze).
    Kupowanie czegoś co nie spełni podstawowych oczekiwań tylko dlatego że mało kosztuje jest moim zdaniem bez sensu. Lepiej wstrzymać się z zakupem, odłożyć troszeczkę więcej pieniędzy i potem kupić coś lepszego. W przypadku obiektywów zdecydowanie korzystniej jest kupować używane starsze szkiełka o przyzwoitej jakości niż nowe plastikowe niskobudżetowe wydmuszki, Canon 70-210/3.5-4.5 USM jest tego najlepszym przykładem.
    I na koniec, nie twierdzę że nie da się kupić bardzo taniego tele dla amatora, z czystym sumieniem mogę polecić Canona 90-300/4.5-5.6 USM, który jakkolwiek jest ciemny, bardzo plastikowy i wymaga domykania przysłony, to jak na swoją cenę (używany około 500 zł) generuje bardzo ładne zdjęcia, posiadając jednocześnie znośnie działający AF.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Zgadzam się... Tanie zoomy są z reguły beznadziejne, ale też trzeba sobie odpowiedzieć, do czego go potrzebujemy. Do moich zastosowań Tamron się sprawdza, bo nie fotografuje piłki nożnej, sportów wodnych itd.
    Autorka też nie sprecyzowała, co chce fotografować i czy bardziej potrzebuje szybki AF, czy lepszy obraz.
    Zgodzę się również, że Tamron lubi sobie pokręcić gębą w tą i w tamtą stronę zanim złapie ostrość, co ogranicza jego zastosowanie, ale prawda jest taka, że w czasie jego użytkowania przekonałem się, iż zoom nie jest mi aż tak bardzo potrzebny, a dzięki temu zaoszczędziłem kilkaset złotych nie kupując jakiegoś droższego.
    Ale właśnie o tym wszystkim nie poinformowała nas Autorka, dlatego jeśli jest początkującą i chce się dopiero "sprawdzić" to lepiej niech kupi tańszy zoom - i tak nie zwróci uwagi na to, że rogi mydlą, 200mm to już w całości mydło, itd...

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Idąc tym tropem to lepiej kupić Canona 80-200, do nabycia już od dwóch stówek, tyle ze to moim zdaniem dalej jest bezsensu, bo zdjęć zmarnowanych przez lipny obiektyw nigdy się już nie odzyska.

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nie popadajmy ze skrajności w skrajność... Dla mnie rozsądnym rozwiązaniem między kosztem a jakością (WTEDY!) okazał się Tamron, takiego wyboru dokonałem i dziś nie żałuję.

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ale właśnie o tym wszystkim nie poinformowała nas Autorka, dlatego jeśli jest początkującą i chce się dopiero "sprawdzić" to lepiej niech kupi tańszy zoom - i tak nie zwróci uwagi na to, że rogi mydlą, 200mm to już w całości mydło, itd...
    Kupić oczywiście sobie go może, ale niech od nikogo nie wymaga, żeby jej zakup tego właśnie produktu polecił...

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Nie popadajmy ze skrajności w skrajność...
    A dlaczego tak to traktujesz ? Optycznie 80-200 i 55-200 są porównywalne.

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    A dlaczego tak to traktujesz ? Optycznie 80-200 i 55-200 są porównywalne.
    Porównywalne z czym? Tamronem czy Canonem?

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów