Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Nowości KODAK-a

Pełne uzależnienie

Domyślnie Nowości KODAK-a

http://www.dpreview.com/news/0802/08...ktruesense.asp - KODAK proponuje "zwykłą szybkę" zamiast drugiego zielonego filtra w klasycznym CFA - ma to pewnie poprawić czułość i trochę zaczyna przypominać nasze pręciki i czopki.
    EOS - conditio sine Kwanon...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    http://www.dpreview.com/news/0802/08...ktruesense.asp - KODAK proponuje "zwykłą szybkę" zamiast drugiego zielonego filtra w klasycznym CFA - ma to pewnie poprawić czułość i trochę zaczyna przypominać nasze pręciki i czopki.
    Pytanie jak to będzie działało w praktyce, bo rozwiązań które miały zastąpić Bayera było już sporo, a póki co Bayer wiecznie żywy - prawie jak Lenin .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Teoretycznie w praktyce to działa całkiem dobrze (i mówię jako użytkownik - choć przyznaję, że prawy sensor trochę już niedomaga ).
    Oczywiście kluczem do sukcesu jest tutaj algorytm odmozaikowania, ale na rozum patrząc - piksel bez kolorowej szybki widzi więcej (w szczególności, to co ten nad nim, i obok niego - łatwiej będzie krawędzie prowadzić i "wyostrzać").

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Dodam jeszcze, że "pracuje się" nad monitorami RGBW (i ten ostatni właśnie świeci na biało) - można będzie Kodakowe RAW-y oglądać 1:1 - technologia wymarzona wprost do zastosowania OLED-ów.

Domyślnie

to ma sens

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

W każdym razie widać, że Kodak walczy .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uprawnienia umieszczania postów