Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: jaki szeroki kąt do 5D?

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Question jaki szeroki kąt do 5D?

"Nadejszła wiekopomna chwila..." i prawdopodobnie (o ile świat się nie zawali) za dni kilka stanę się posiadaczem długo oczekiwanej i wyśnionej puszeczki - piąteczki.
    Fotografuje głównie śluby i imprezy towarzyskie różnej wielkości. Do tego co mam w stopce chciałbym dokupić szeroką stałkę do piątki (seria L jest na razie poza moim zasięgiem). Ze statystyki moich fot (ich ogniskowych) wynika że ponad 60% fot z imprez które fotografuję robię na krótkim końcu tamronka (17*1.6) czyli niecałe 28mm i nie jest to dla mnie za wąsko. Myślałem o 28mm f1.8 ale poczytałem i ponoć mydło na dużej dziurze aż do 4-5.6 a to dla mnie dyskwalifikuje szkiełko. Co doradzicie w rozsądnych pieniążkach koledzy (i koleżanki) Canonierzy?
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Coś już napisał Awatar Melonpl
    Miasto
    Limanowa

Domyślnie

poszukaj w archiwum ... bylo to walkowane niedawno i to pewnie juz kilak razy
    pozdrawiam
    melON

www.melon.com.pl

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

szukałem i niczego sensownego nie znalazłem - ktoś kto chciał kupić 28f1.8 został od tego odwiedziony i tyle...

Maciek Toliński

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Dla mnie najlepszy obecnie szeroki kąt do 5d to 16-35/2.8LII wiem ,że pewnie nie o taką odpowiedź chodziło ;-) ( rozsądne pieniążki to nie są ) ale co fakt to fakt. Jeżeli miałbym polecać coś z niższej półki to pewnie tamron 17-35/2.8-4 dla którego ostatnio Cichy zrobił niezłą reklamę ... w centrum jest bardzo ok na brzegu już gorzej i to nie eLa oczywiście a focić można :wink: .

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

koraf: raczej myślałem o stałce jakiejś ze wzglęu na kolory,kontrast i bokeh, ale dzięki za sugestie - poczytam też o zoomach z tego przedziału

Maciek Toliński

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myst Zobacz posta
    koraf: raczej myślałem o stałce jakiejś ze wzglęu na kolory,kontrast i bokeh, ale dzięki za sugestie - poczytam też o zoomach z tego przedziału
    Jeżeli chodzi o stałki to canon nie oferuje czegoś bardzo super poza wg mnie w kolejności : 35/1.4L , 24/1.4L a z tańszych to chyba tylko 24/2.8 ale jak tu: http://the-digital-picture.com/Revie...0&LensComp=412
    widzisz jest gorsza od 16-35/2.8L II

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Coś cienko widzę tą sprawę... rzeczywiście ze stałkami z USMem ciężko coś będzie wykombinować ;/

Maciek Toliński

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja kiedyś też szukałem. Nie ma fajnej, szerokiej, taniej i jasnej stałki z USM pod pełną klatkę. Do tej pory najszerszym moim szkłem było 24 mm w canonowskim zoomie, w tym roku wszedłem w Tamrona 17-35 (wybierałem z 16-35 II i stwierdziłem, że w zoomie nie warto aż tyle dopłacać) , na 17mm radzi sobie całkiem przyzwoicie, żeby nie powiedzieć bardzo dobrze, jak za taką kasę.

Tu sampelek z sobotniego ślubu, 17mm 2.8 (PS. winietka wzmocniona na etapie obróbki)

http://img221.imageshack.us/img221/3295/17mmka4.jpg
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 06-02-2008 o 00:48
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Coś już napisał Awatar acekd
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A ja polecam sigmę 20/1.8. wiem, ze oceny tego obiektywu (również na niniejszym forum są zróżnicowane). Od pozytywnych – ogniskowa, światło, ostrość od 1,8, w miarę: kontrast, kolory, „przystępna” cena w porównaniu do elek; do skrajnie negatywnych - krzywi, wolny AF, chodzący jak traktor, „placek” z przodu (filtr 82 mm), mała rozdzielczość (wg testów)........
    Z mojego punktu widzenia obiektyw ten sprawdził się dopiero z 5d, wcześniej miałem 20d i sigma leżała w szafie. Obecnie na rodzinnych uroczystościach w ciasnym pokoju, na weselu w kościele lub restauracji, czyli wszędzie tam, gdzie brakuje światła, a na zdjęciu muszą zmieścić się WSZYSTKIE ważne persony, obiektyw ten sprawdza się wspaniale.
    Wcześniej miałem:
    1.sigmę 12-24 sprzedałem, bo za szeroko i bardzo winietuje,
    2.16-35 mk1 – jakoś nie „pasował mi” z 20 d, a i jakość (patrz ostrość, kolor) na brzegach niespecjalne.
    Oczywiście są to moje subiektywne wrażenia.
    Ostatnio edytowane przez acekd ; 06-02-2008 o 02:13

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

cichy: fota fajna kompozycyjnie, ale troche za duzo PS by ocenic szklo na niej. Jest ostro, duzo detali itp, ale 0 rozmycia ;/ nie wiem na jakiej przyslonie to robione ale stałka (tak mi sie wydaje - nigdy nie mialem nic stałęgo-szerszego niż 50/1.4 a on rozmywa ladnie) moze miec lepszy bokeh. Fajnie że nie zniekształca za bardzo - przyjemne zjawisko
    . Stad tez moja prośba do Ciebie
    acekd : o jakis sampelek z bliska (2-3m) z sigmy 20f1.8
    Ostatnio edytowane przez myst ; 06-02-2008 o 08:28

Maciek Toliński

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów