Strona 37 z 41 PierwszyPierwszy ... 273536373839 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 361 do 370 z 402

Wątek: 5D i walka z FF

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miklo Zobacz posta
    Za trzecim razem poprosiłem panią od obsługi, żeby zawołała kogoś technicznego, żeby mi wytłumaczył co i jak, bo nie rozumiem. Przyszedł pan koordynator techniczny. Miły facet. Poważnie. Spokojnie pogadaliśmy. Powiedział mi, że puszka jest cacy skalibrowana do wzorca i teraz muszę przynieść szkła, bo puszka ma ich pamięć i trzeba dokalibrować PUSZKĘ do każdego szkła z osobna. Za jedyne 122zł od szkła. No więc spokojnie sobie pogadaliśmy i przekonałem pana, że coś musi być nie tegez, że wszystkie szkła znajomych, moje oraz nówki w sklepie mają taki sam FF (pół metra). Przypomniałem, że dwa razy wykrywali BF (w tym za drugim razem BF był wynikiem ich wcześniejszej kalibracji). I skalibrowali podobno jeszcze raz do swojego wzorca. Ale sprawę nadzorował koordynator techniczny. Podejrzewam, że gdyby nie to, to nadal była by kiszka :-)
    Wynikałoby z tego, że potrafią dobrze zrobic. Powstaje teraz pytanie dlaczego w 90% knocą robotę? Może mają potem zwałe jak klient przychodzi któryś raz na poprawkę? Mają może jakiś ranking i robią zakłady po którym podejściu klient zrezygnuje albo zwyzywa kogoś w serwisie? To się w pale nie mieści, że to jest jedyny autoryzowany serwis w PL...
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Kurde....
    Po pierwsze: nie w 90% knocą robotę - skąd masz te dane?
    Wiesz co np mówili na szkoleniach w Kodaku? ..."Zadowolony klient - wspomni o tym 2,3 znajomym.Niezadowolony - poskarży się 10 i wiecej!"
    Mam cię przekonywać jaka tradycja i doświadczenie stoją za Kodakiem?
    Więc: no panic...
    Po drugie:
    Każdy prametr techniczny jest określany z tzw.tolerancją.KAŻDY - podkreślam!
    Parametr ustawienia ostrości - też!
    Krótko mówiąc: określa się dokładność +/- .I tę dokładność podaje się w procentach. Nikt wiarygodny nie podaje dokładności 100%.
    Proszę sobie wyliczyć teraz jakiego rodzaju błędem jest nieprecyzyjność ustawienia ostrości rzędu 3cm (wykrywalna dla użytkownika) na podawanych przykładach zdjęć: z uwzględnieniem odległości od aparatu....
    Czyli: ktoś pokazuje nam zdjęcie przedmiotu odległego o np 5m i przy powiększeniu kadru do max wielkości pokazuje że...AF spudłował o 3 czy 5 cm.Czyli - o ile procent?
    Ok - ale racja jest racją klienta. Czyli chcemy żeby mu było dobrze.
    Skoro w układzie są DWIE zmienne: aparat i obiektyw i każda z nich z konieczności obarczona jest granicą błędu - kogo dziwi że chcąc osiągnąć d o s k o n a ł o ś ć - należy zgrać dwa elementy?
    Mnie to nie dziwi - i nie zakładałbym przy tym "spiskowej teorii dziejów".
    Przy okazji:
    chciałbym by wypowiedział się któryś z użytkowników puszek z możliwością kalibracji - no - tych naj....
    Czy to operacja którą (jak to się mówi) można "nosem wciągnąć"?
    W sensie - pracochłonność? I - proszę tu o obiektywizm.
    Przy czym zwracam uwagę: użytkownik tych nowych "cacek" dostraja TYLKO swój aparat do swoich obiektywów mając ...gdzieś tzw. kompatybilność - czyli wcale się nie martwi jak to będzie u innych.
    Serwis - MUSI starać się osiągnąć i ten parametr - czyli - zmieścić się w tych (wspomnianych na początku) ramach niedoskonałości.
    Tak by sprzęt grał dla wszystkich.
    Bo wyobrażacie sobie aferę: facet sprzedał szkło po "tuningowaniu na Żytniej" które z jego aparatem chodziło super a z aparatem nabywcy....hmmm..:-(
    No - ta KOMPATYBILNOŚĆ jest cholernie ważna!
    "EF system" to nie tylko bagnet!
    Przyznam że i ja przeszedłem przez te testy:czasem to aż załamać się chciało!
    Ale - ani nie osiągnałem wystarczającej powtarzalności błędu (czyli nie zawsze udawało mi sie mieć identyczny BF czy FF)
    ani mi to w praktyce nie przeszkadza...
    No - wybieram się na Żytnią z "tobołem" - ale na razie: ani czasu a i priorytety kasowe mam inne...
    A zdjęcia?
    No - nie narzekam choć za "dziecko szczęścia" sie nie uważam... ;-)
    Ostatnio edytowane przez hekselman ; 12-04-2008 o 22:18

Początki nałogu Awatar BelYaal
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A ja zauwazylem taka rzecz u siebie, wiec tu prosba do zaawansowanych w foceniu i obsludze 5D.... otoz zauwazylem, ze w swietle zarowym wystepuje u mnie FF, na kazdym szkle... jest to niewielki FF i widac go przy przyslonach od 2,8 w dol (gdy GO staje sie cienka jak d... weza i wtedy zaczyna byc widac wady i nie mowi etu o testach), jest rzedu 0,5-1cm... drobnostka... ale i tak napedzilo mi stracha, ze pucha sie rozregulowala, nastepnego dnia focac w praktycznie kazdych innych warunkach wszystko bylo super i w punkt.. zatem jest pytanie:
    1. najwazniejsze... jak to ominac, aby przy portrecie strzal w oko byl w oko a nie brew.. to taki ogolny przyklad, bo na Zytnia z tym nie pojde, aby czegos bardziej nie skopsali, a zyc z tym mozna
    2. a drugie, czy jest to wada mojej puchy, czy ogolnie ukladu AF w seri 5d?

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BelYaal Zobacz posta
    A ja zauwazylem taka rzecz u siebie, wiec tu prosba do zaawansowanych w foceniu i obsludze 5D.... otoz zauwazylem, ze w swietle zarowym wystepuje u mnie FF, na kazdym szkle..

2. a drugie, czy jest to wada mojej puchy, czy ogolnie ukladu AF w seri 5d?
    Zauważyłem to dawno temu w 30D i w 5D chyba jest to samo. Po prostu Canon produkuje takie układy AF i oprogramowanie do nich.

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Zauważyłem to dawno temu w 30D i w 5D chyba jest to samo. Po prostu Canon produkuje takie układy AF i oprogramowanie do nich.
    40D też ma takie tendencje.

A tak nawiasem, wczoraj w ramach wieczornej nudy bawiłem się sposobem kolegi asdfasfd:

Cytat Zamieszczone przez asdfasfd Zobacz posta
    W dodatku używając Live View (x10) ostrości nie dało poprawić się w żaden sposób po ustawieniach automatyki.
    I muszę przyznać, że to całkiem ciekawy i prosty sposób na przetestowanie "trafności" AFu.
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tmaciak Zobacz posta
    I muszę przyznać, że to całkiem ciekawy i prosty sposób na przetestowanie "trafności" AFu.
    Tak samo sprawdzałem AF. Najpierw, podczas zwykłej pracy aparatu na statywie, ustawia się ostrość na dany przedmiot. Następnie włącza się LV i przy maksymalnym powiększeniu kręci pierścieniem ostrości w obiektywie trochę na +/-. Można również później powtórzyć obserwacje używając AF-ON.
    U mnie, w takiej sytuacji wychodzi, że 50 1.4 ucieka delikatnie w BF.
    .

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    U mnie, w takiej sytuacji wychodzi, że 50 1.4 ucieka delikatnie w BF.
    50/1.4 to ucieka gdzie się da Przy włączonym LV jak się wciśnie podgląd DOF to ładnie na ekranie widać jak się obraz wyostrza od f/2
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Potwierdzam, że 40D też tak ma. Kościół czy też sala weselna przy 2,8 i niżej trochę schodzą ale w świetle dziennym jest jak żyleta... Cóż da się z tym życ przy małych formatach(do 15x21) i w moim labie i tak ładnie wyostrzają na maszynie ;-) Ale muszę powiedziec, że miałem przez to paranoidalne lęki o FF w puszce :-P
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Domyślnie

Podobno pentax tez tak ma ( k10 ). na forum pentaxa bylo omawiane to zjawisko. Widocznie jest to cecha ukladow AF ( moze tych tanszych? ). Ciekawe czy w 1d tez tak jest ...

pozdrawiam

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

ciężko stwierdzić czego to wina (ja podejrzewam, że mogło by chodzić o długość fali i być może jakieś zjawiska związane z dyfrakcją, albo z inną reakcją układu-czujników AF na ciepłe światło). W każdym razie mnie moje 40D ostrzy z 50mm@1.4 tak, że po włączeniu LV podostrzyć już się nie udaje, a fota ostrzona manualnie na LV jest tak samo ostra jak ostrzona AF, więc nie mam chyba powodów do narzekania. Kiedyś pamiętam mierzyłem FF/BF na skali leżącej płasko na stole, z płaszczyzną pionową w 'zerze' i na środek tej płaszczyzny ostrzyłem. Wszystkim i zawsze wychodził FF - ostrość na skali była zawsze przed płaszczyzną, bo nie uwzględniałem tego że robie zdjęcia pod kątem do 'miarki' i skali. Potem wyleczyłem się z tego, a zająłem się nauką precyzyjnego ostrzenia w punkt, nawet na szybko ruszających się obiektach (np. typu dzieci ). To dużo trudniejsze niż zganić winę na AF, i pewnie dla tego mało kto się kłopocze korekcją elementu między wizjerem a spustem migawki...
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Strona 37 z 41 PierwszyPierwszy ... 273536373839 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów