Ja znalazłem idealny sposób na idealne ustawienie AF w aparacie. Miałem 400D z dużym BF. Serwis na Żytniej skalibrował mój ob. 85/1.8 wg swojej maszyny i k...a znowu to samo. Jak słyszałem że u nich jest ok . ( i potwierdzały to jakieś wydruki ) a ja wykonuję zdjęcie przy 1.8 i ostrość jest sporo za punktem w którym miała być - to mnie trafiło ..
Powiedziałem gościowi z serwisu aby po prostu skalibrował jak uważa i później wykonał zdjęcie linijki pod kątem 45 stopni i zobaczył jak ostrzy w rzeczywistości .. Nie pomogło...
Ale pomogło ( i to polecam ) inne ustalenie z tym panem. Oceniłem BF na ok. 1 cm. I poprosiłem tego aby ustawił ostrość wg swojej maszyny tak, aby mój kpl (400D + 85/1.8) miał 1 cm FF. Efekt był taki, że ob. został skalibrowany centymetr wcześniej dzięki temu w rzeczywistości ostrość była ustawiana idealnie w punkt. Po prostu rewelacja !!!! Lecz 400D oddałem bo nie mogłem patrzeć na szumy w moim byłym 400D.
Bo przecież mi nie chodziło o to aby wydruk pokazywał że mój obiektyw jest idealnie ustawiony tylko o to że idealnie ostrzy.
Pzdr. Kuba.
Dzien dobry.
Prosze mi "rozkalibrowac" aparat na 3cm BF ;-)