Ok, chyba załapałem o co chodzi. Z tego co piszesz to wynika że błąd pomiaru wynika z faktu że odległość wyznaczona przez oś optyczną od aparatu do środka szachowniczki (zakładając że trafi idealnie w jej środek) jest mniejsza niż wyznaczona przez linię od aparatu do styku tablicy z szachowniczką. Z tego jak rozumiem wynika twoje wcześniejsze twierdzenie że idealne byłoby celowanie w linię (jak rozumiem znajdującą się na tablicy) a nie na płaszczyznę.
No ok, ale przecież serwis na Żytniej nie zrobił sobie sam tej tablicy i oprogramowania tylko otrzymał je od Canona więc wniosek jest taki że źle tego w serwisie używają.
EDIT: Prostym sposobem na zminimalizowanie delta błędu jest zwiększenie odległości z jakiej celujemy w szachowniczkę. Niestety nie można w nieskończoność bo czujnik AF wyjdzie poza jej obszar i będzie celował w tablicę. Z tego co wiem to w serwisie mają zalecenie aby regulować AF z odległości równej 40-krotnej długości ogniskowej. Być może problem wynika właśnie z faktu że nie trzymają się tego zalecenia, ale ja tego nie jestem w stanie stwierdzić bo przecież tam z nimi nie siedzę i nie wiem jak ustawiają statyw do tablicy.