5D pojechał na serwis wraz z obiektywami.Niech regulują i wykażą się sie ''profesjonalizmem''.Piątka jest za dobrą puszką by się od razu poddawać...jak wróci na pewno opisze wyniki![]()
Marcinie - chciałbym, żeby tak było - chodzi o to, że niestety KRZYŻOWY jest tylko jeden - wspominasz o punktach assist AF - tych 6 niewidocznych (niewybieralnych) wykorzystywanych tylko w trybie AI SERVO - one też nie są krzyżowe... dwa umiejscowione bezpośrednio nad centralnym są czujnikami pionowymi, cztery pozostałe - poziomymi (patrz instrukcja str. 78![]()
No to instrukcja str. 78 mowi cos innego niz "Canon 5D white paper".
http://www.robgalbraith.com/public_f...hite_Paper.pdf
Zgodnie z rysunkiem tam, wszystkie 6 dodatkowych punktow jest czulych do 5.6, oraz ze "3 AF points work with f/2.8 or faster lenses for enhanced precision" wynika, ze
2 z nich, bezposrednio nad i pod srodkowym, maja zwiekszona precyzje przy F2.8 oraz z rysunku wynika, ze sa wlasnie krzyzowe.
No ale moze ja to zle interpretuje :/
Marcin
Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.
Nie ma sprzeczności między instrukcją a WHITE PAPER:
"The center AF point has a special hybrid design. With f/2.8 or faster lenses, focusing is
a two-step process. First, the f/5.6-sensitive cross-type sensor components are used to
focus. When focus is almost achieved, a switch is made to the f/2.8-sensitive vertical
line-sensitive sensors for high-precision focusing. Additionally, the center AF point’s
f/5.6-sensitive, horizontal line-sensitive sensors each have two lines with individual pixels
arranged in a zigzag pattern, making a total of four lines for horizontal line-sensitive
focusing at the center. With this improvement, the center AF point can now do a better
job of detecting difficult-to-read, low-contrast subjects, thus improving the overall
performance of the autofocusing system. All six Supplemental AF points are f/5.6-
sensitive. The two Supplemental AF points directly above and below the center are also
f/2.8-sensitive when a lens of f/2.8 or brighter is used."
EDIT: ...a że mogłoby to działać lepiej to wiedzą wszyscy używający 5D... moja 3 letnia biegająca po lesie córka jest dla tego aparatu (i np. 135L) często - zbyt często - za szybka (mam porównanie z D200 i F100 - gdzie tego problemu niemal nie zauważałem)
EDIT nr 2 :... i wiecie co Panowie - po lekturze tego wątku idę robić zdjęcia cegieł i pudełek (choć w życiu tego nie robiłem - to chore jest) - bo może narzekam na niecelność AF - a mam "po prostu" jakiś problem z FF/BF - podobnie jak trampek - przy używaniu 85L na pełnej dziurze obiektów oddalonych o kilka metrów nie mam nigdy 100% pewności, że ostrość będzie w punkt i często dubluje ujęcia. ... no cóż - mam tak samo blisko do Berlina jak do Warszawy - więc może pora na wycieczką...
Ostatnio edytowane przez adalbert ; 07-02-2008 o 15:49
No ja wlasnie tej czesci nie rozumiem i wyraznie potrzebuje rozjasnienia ;-).
Co to znaczy ze czujnik jest F5.6 sensitive. Po mojemu to znaczy ze jego granica dzialania jest szklo 5.6. Czyli oczywiscie dziala i przy F4, i przy F2.8, F2, F1.4 itd. Swiatla czujnikowi nigdy za duzo i jest wylaczonay gdy mu za cimno (F5.6), ale nie jest wylaczany gdy mu za jasno ;-)
W takim razie co oznacza stwierdzenie, ze dwa punkty sa "also F2.8 sensitive". Toz jak czujnik dziala przy F5.6 to dziala tez przy F2.8?? Czyz nie??
Marcin
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Potwierdzam. Ja probowalem np robic poznym popoludniem, choc na otwartej przestrzeni, malego i nadwyraz ruchliwego psiaka. 5D + 70-200 F4. Swiatla na tyle ze 1/500 to przy ISO1000-1600.
Nie wiem czy by bylo lepiej przy jasniejszym szkle (nie mam jak sprawdzic), ale uzysk ostrych zdjec mizerniutki :-(
Marcin
Ostatnio edytowane przez mjastrzebski ; 07-02-2008 o 16:35 Powód: Automerged Doublepost
Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.
Drodzy Państwo , czy czasem nie przesadzamy z tym narzekaniem na szybkość AF. Pomijam oczywiście fakt ff/bf ale przecież to już jest dosyć stary model aparatu jak na dzisiejsze warunki , nie przeznaczony raczej do reporterki. Ja tam jestem zadowolnony , jak kupowałem aparat rok temu to tylko same pochwały można było wyczytać - może większa liczba użytkowników powoduje większe narzekanie ?? .
Pozdrawiam wszystkich i życzę udanych zdjęć
5d + L plecak
Wiadomo, chciałoby się czegoś lepszego. Ja od 2 lat mam już bodaj piątą puszkę 5d i specjalnie nie narzekam, no może poza brakiem reakcji Canona na postępy u konkurencji. Ale nie przyszło mi do głowy jeszcze na szczęście, żeby w którejkolwiek z puszek sprawdzać, czy mam FF czy BF 1-2 cm.
O obiektywach wiem prawie wszystko