Strona 7 z 41 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 402

Wątek: 5D i walka z FF

theremin
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    (...) W ogóle nie wiem, na czym to polega, ale mam wrażenie, że chodzi o oblicznia momentu wyłączenia silnika po potwierdzeniu złapania ostrości przez czujnik w korpusie (zmiana transmitancji układu). Im szybsze te obiektywy, tym dalej przeostrzają zanim się silnik zatrzyma, a im wolniejsze, tym wcześniej się zatrzymują, zanim czujnik złapie ostrość (...)
    Oj... i ta "zmiana transmitancji układu", ała, to nie tak ;-) ... Swego czasu dostępny był wniosek patentowy (+opis, w pdf) Canona dotyczący układu AF, tam jest całe algo opisane, schemat blokowy też. W telegraficznym skrócie: jeśli za pomocą czujnika af można określić rożnicę w odległości - body wysyła stosowne info ("o ile i w którą stronę przesunąć") do serwonapędu w obiektywie. Jeśli nie - "przejeżdza cały zakres", aż będzie można określić odległość. Tylko układ w obiektywie pracuje w zamkniętej pętli sterowania. Piszę z pamięci i zdaję sobie sprawę, że powyższy opis bardzo uprościłem, dociekliwych odsyłam do dokumentacji technicznej.

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Napisałem do Canon Polska w sprawie problemów z autoryzowanytm serwisem tej firmy.
    Powiedziałem o przydakach z trudnościami oraz z problemami jakie powstają w owym serwisem itp.. co otrzymałem świadczy dokładnie że Canon Polska ma chyba wszyskich użytkowników głęboko w.....

Witam,

CSI Foto i Video przy ul. Żytniej w Warszawie jest profesjonalnym serwisem urządzeń Foto i Video firmy Canon.

Nie czytam for internetowych.

Pozdrawiam

Jxxxxxk Kxxxxxxi

CCI Service Coordinator

Canon Poland

02-127 Warszawa

Ul. Mołdawska 9

Tel. 22 572-30-71

Fax. 22 572-30-39

E_mail xxxxx.kxxxxx@canon.pl
    T-90, T-70, FTb i trochę FD szkieł oraz Canonetka

Domyślnie

Bomberp ten tamron do testow na poprawnie dzialajacy AF slabo sie nadaje....

Wczesniej mialem Nd50 i nie wiedzialem co to ff i bf po przesiadce na 40D poczulem to na wlasnej skórze...ogolnie strasznie zniechecilem sie do marki Canon :P
    Swojego tamrona musialem wybierac z 5.....i moge powiedziec ,ze jest prawie idealnie...ale ogolnie to chora sprawa i tego typu zakupy za duzo staraconych nerwow i czasu...
    Nastepnym szklem jakie chce kupic jest 85 1.8.
    Mam nadzieje ,ze bedzie dobrze ostrzyc ,jak nie to migruje jak najszybciej spowrotem do nikona,poniewaz chce robic zdj i mam juz dosc ciaglych testow

Pozdrawiam kolegow Canonierow i lacze sie w bolu.....

p.s odpowiedz pana Jxxxxxk Kxxxxxxi dobila mnie calkowicie
    Ostatnio edytowane przez fotobronx ; 06-02-2008 o 20:28

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

No dobra, byly juz setki nieudanycha akcji zbierajacych podpisy do petycji dla canon jp i eu. Moze wreszcie znajdzie sie jakis webmaster ktory na szybko zrobi prosta strone z prostym formularzem dzieki ktoremu bedzie mozna te opinie i petycje skladac w jedym, czytelnym miejscu?

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez theremin Zobacz posta
    Oj... i ta "zmiana transmitancji układu", ała, to nie tak ;-) ... Swego czasu dostępny był wniosek patentowy (+opis, w pdf) Canona dotyczący układu AF, tam jest całe algo opisane, schemat blokowy też. W telegraficznym skrócie: jeśli za pomocą czujnika af można określić rożnicę w odległości - body wysyła stosowne info ("o ile i w którą stronę przesunąć") do serwonapędu w obiektywie. Jeśli nie - "przejeżdza cały zakres", aż będzie można określić odległość. Tylko układ w obiektywie pracuje w zamkniętej pętli sterowania. Piszę z pamięci i zdaję sobie sprawę, że powyższy opis bardzo uprościłem, dociekliwych odsyłam do dokumentacji technicznej.
    Piszesz o tym samym, tylko inaczej. Transmitancja układu to jest funkcja matematyczna wiążąca sygnał wejściowy z sygnałem wyjściowym, czyli co otrzymamy na wyjściu, jak na wejściu będzie wartość x. W układach dynamicznych (np. przeniesienie napędu) występują zjawiska wynikające z bezwładności elementów. Układ detekcji fazowej musi odczytać zmiany sygnału przy przejściu przez punkt ostrości (czyli osiągnąć maksimum kontrastu i zacząć go tracić) i cofnąć lub popchnąć szkła dając sygnał do zatrzymania silnika z wyprzedzeniem, bo jest to, po pierwsze, element posiadający bezwładność, a po drugie wielkość przesunięcia jest funkcją logarytmiczną zależną od odległości, na której się ostrzy. Jeżeli soczewki są przestawiane nie o taką wartość, jaką wyliczył układ detekcji fazowej w korpusie, to wynika to z niewłaściwej reakcji obiektywu na sygnał z korpusu i ruch elementów obiektywu zostaje albo powstrzymany za wcześnie, albo za późno. Kalibracja układu napędu AF w obiektywie jest więc zmianą transmitancji układu: tej samej wartości na wejściu będzie odpowiadała inna wartość na wyjściu, niż poprzednio.

theremin
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Piszesz o tym samym, tylko inaczej. Transmitancja układu to jest funkcja matematyczna wiążąca sygnał wejściowy z sygnałem wyjściowym(...)
    Oczywiście, zgadzam z Tobą. Dodam tylko, abstrahując już od elementów inercyjnych, że część puszek wykazuje BF/FF (niezależnie od szkieł) na skutek niedokładnie osadzonej matrycy (bądź elementów układu AF). W przeciwieństwie do kompaktów, w lustrzankach matryca i czujniki AF to dwa odrębne układy i różnica dróg optycznych między nimi, musi też być skorelowana (i oczywiście znana algorytmowi). W analogu położenie matówki też się regulowało.

Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    A więc dla wyjąsnienia problem BF i FF polega na tym ze obraz widziany na matówce nie jest taki sam jak ten zapisywany na matrycy.
    Hm... Gdzies mi się obiło o uszy, że Canon w puszkach z AF nie gwarantuje superprecyzyjnego ustawienia matówki.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Domyślnie

nie no ludzie blagam was.... tego typu jaja to regula w canonach? zamierzam ulokowac fundusze w 40D dlatego pytam

gdybym wydal tyle kasy na ta klase sprzetu co 5D i mial takie przygody z serwisem jak autor tematu, powiem szczerze ja bym ich tam doslownie zajebal, na moich oczach dokonywali by naprawy...

licza na lamusow, ktos kogo stac na wydatek rzedu kilku tysiecy na body stac go bedzie kilkaset zl na naprawe - nie dyskutowac tylko stanowczo i twardo stawiac warunki a jak nie to postraszyc rzeczoznawca i skargami do wszystkich mozliwych instytucji na takich kretaczy pewnosc siebie dziala bardziej niz jakiekolwiek dyskusje...

Początki nałogu Awatar SdoubleU
    Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thedoc Zobacz posta
    Poproszę namiary na serwis canon w Berlinie, bo jestem ze Szczecina i jakoś mam bliżej (1h w aucie) do stolicy Niemiec
    jak czytam o problemach z BF i FF na 5d to mi ręce opadają... bo właśnie z tego powodu pozbywam się 350d
    Rüdiger März GmbH********************************
    Kurfürstendamm 102
    10711 Berlin
    Tel.: 0 30 / 3 41 69 93
    Fax: 0 30 / 34 70 98 18
    to autoryzowany serwis w Berlinie

to cytat z jakiegoś postu - włącz szukajkę
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oxeno Zobacz posta
    CSI Foto i Video przy ul. Żytniej w Warszawie jest profesjonalnym serwisem urządzeń Foto i Video firmy Canon.
    Nie czytam for internetowych.
    Ręce opadają. I niewielkim pocieszeniem jest, że w nikonie mają podobnie.

Cytat Zamieszczone przez fotobronx Zobacz posta
    Wczesniej mialem Nd50 i nie wiedzialem co to ff i bf po przesiadce na 40D poczulem to na wlasnej skórze...ogolnie strasznie zniechecilem sie do marki Canon :P
    Wiesz.. ze 4 lata temu grzebaliśmy z kolegą takimi małymi kluczykami w jednym aparacie, żeby poprawić FF/BF. To było tak dawno, że prawie nie pamiętam, jaki to był aparat. Świta mi tylko, że miał żółty napis na pasku...
    Jarek

Strona 7 z 41 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów