Pokaż wyniki od 1 do 10 z 402

Wątek: 5D i walka z FF

Mieszany widok

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Wystarczy więc że pan technik ustawi statyw na innej wysokości niż ten odstający prostokącik i wtedy na polach z 'linijką' będzie FF lub BF przy idealnie ustawionym aparacie / obiektywie.
    Co należy wziąć też pod uwagę podczas domowych testów, o czym się przekonałem "własnoręcznie" Co więcej polecam matowe, kontrastowe powierzchnie, karton po soku czy też inne błyszczące kartoniki są słabym pomysłem...

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Moim zdaniem taki 30D trochę inaczej ustawia ostrość w świetle żarowym niż dziennym tzn. ja widziałem że jest przesunięcie punktu ostrzenia w zależności od tego w jakim świetle robione zdjęcie.
    Ja bym nawet wysnuł tezę, że światło dzienne też nie jest "równe". W ostrym południowym świetle też mam wrażenie, że gorzej ostrzy. A może to też kwesta odblasków, przekontrastowienia w takim oświetleniu.
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Richie Zobacz posta
    stwierdziłem Front Focus ok 1cm (ostrze na oko żonki a ostrość w okolicy nosa).
    Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    To bardzo zalezy od spectrum dziłania danej osoby - dla portrecisty ( szczególnie z zamiłowaniem do headshot'ów ) taka usterka wg mnie to koszmar. Ostatnio na watku o 85 1,8 dwóch kolegów spierało sie gdzie powinna być ostrość na oczach czy na ustach ( czyli dokładnie o 1 cm )
    możliwe jest też co innego - gdy oceniamy tylko zdjęcia portretowe, a nie testowe - np bateryjki
    punkt AF jest całkiem spory, większy niz pokazuje na matówce. Mozliwe, że ostrość jest łapana na brew, a nie na oko.

Cytat Zamieszczone przez Leone Zobacz posta
    Potwierdzam. Też to zauważyłem. Inaczej jest przy świetle sztucznym i przy dziennym
    to też jest jakaś mozliwość. Czerwony ogniskuje juz w mocno innym miejscu, więc i tu jest chyba pole do pomyłek.
    Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    to też jest jakaś mozliwość. Czerwony ogniskuje juz w mocno innym miejscu, więc i tu jest chyba pole do pomyłek.
    Myślisz, że soczewki układu AF nie są (nawet częsciowo) korygowane na CA?
    Z jednej strony - nie wiadomo ile korygować (bo nie wiadomo, co na ile zniekształcony jest obraz z obiektywu), ale z drugiej wystarczy, żeby sam układ AF był poprawnie korygowany (i będziemy mieli lepszy AF z lepszymi pod tym względem obiektywami).
    Inna rzecz, że nikt się nie chwali takim 'ficzerem' - ale może niedługo...
    EOS - conditio sine Kwanon...

Uprawnienia umieszczania postów