No ale przeciez niedawno to samo opisyuwalem. Moje 5D okazalo sie miec BF co wyszlo dopiero przy uzyciu 50 1.4 i 85 1.8
Umowilem sie z serwisem ze mi na poczekaniu zrobia. Pojechalem do wawy, zostawiel sprzet , zgodzilem sie na regulacje szkiel jesli bylaby taka potrzeba - tylko dlatego bo chcialem w tym samym dniu odebrac sprzet, i nie miec wiecej dylematu- kalibrowac-nie kalibrowac. Po odebraniu sprzetu powiedziano mi ze aparat mial BF jak sugerowalem ale ze 4 na 5 szkiel musieli wykalibrowac (na 2 mialem gwarancje). Nie wiem czy wykalibrowali szkla czy w ogole ich nie ruszyli, zaplacilem 200 pare zloty za kalibracje 50 1.4 85 1.8 i 70-200 4 IS.
Nie udowodnie im ze ruszali czy nie ruszali ale wiecie co? Wali mnie juz to. Zaplacilem - trudno. Za to moj aparat smiga jak powinien, szkla z ktorymi mialem BF w ogole jak reka odjal, 1.4 w pelni uzywalne, 1.8 na 85 w pelni uzywalne, wszystko gra i buczy.
Ktos powie ze glupi bo zaplacilem za nic (co dziwne szkla dobrze ostrzyly na 40D i teraz nadal ostrza ok wiec wychodzi ze ich jednak nie ruszali) tylko, ja w ciagu dnia dostalem naprawiony sprzet, a Wy macie dylemat i znow trzeba wysylac i znow trzeba czekac i znow bedzie nie tak i znow bedzie odsylanie.
(marekb ponad pol roku walczyl z nimi o kalibracje)
Dlatego powiem tyle... jesli stac was na oplacenie kalibracji, (50 1.4, 85 1.8 kosztuja po 61 zl, najdrozsza kalibracja to 150 zl za np 70-200 4 IS czy 2.8) to zaplaccie i spijcie spokojnie a nie sie szarpcie bo to nie zawsze warto.
Ja za szkla z US i tak zaplacilem 50% ceny PL wiec placac za kalibracje nadal jestem na plus.....
A to ze body za 6 kawalkow ma problemu? Ja za mojego 5D dawalem jeszcze 9 tys! A co maja powiedziec ci ktorzy za 1Ds Mark III dali ponad 20 kawalkow i wtopa z AF? Przy masowkach niestety beda niedorobki i tyle
Jesli Canon PL praktykuje pobieranie kasy za nic, to i tak nie zdzialacie wiele i tylko nerwy stracicie. Warto?
Nie zgodze sie z tym zupelnie. Po to kupuje obiektyw 1.4 czy 1.8 zeby korzystac z tych przyslon a nie , jak to mi mowila babka w sklepie - niech pan przymyka do 4 i bedzie ok. Do tego celu kupie o ponad polowe tanszy obiektyw o swietle 4. Ja na szczescie problem zazegnalem.Sprawdza się stara zasada, dla centymetrowego błędu fokusu lepiej sobie du*y nie zawracać i focić dalej.