Pokaż wyniki od 1 do 10 z 402

Wątek: 5D i walka z FF

Widok wątkowy

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz.P Zobacz posta
    Widzę że zaczynacie się lekko naśmiewać więc kończę swoją wizytę w tym poście i życzę powodzenia z serwisem , tak na marginesie to napisałem do nich mail z moim punktem widzenia odnośnie regulacji, ciekawe czy przeczytają . Pozdrawiam cześć.
    Szkoda, bo właśnie zacząłem analizować Twoją teorię i się z nią nie zgadzam, ale być może jestem w błędzie.
    Przyjmuję bowiem założenie, że producenci obiektywów walczą z różnymi aberracjami, między innymi próbują ograniczyć wpływ aberracji sferycznej, komatycznej jak i niwelują astgmatyzm. To pozwala uzyskać rzutowany przez obiektyw obraz płaskiej powierzchni ustawionej prostopadle do osi obiektywu, w każdym punkcie rzutu ostrym. Nie jest to oczywiście ideał, ale na pewno nie jest to taki efekt jak przedstawiłeś na przykładzie testu obiektywu 17-40L, który ma niestety BF.
    Jeśli moje założenie jest prawdziwe, to rozkład GO za jak i przed powierzchnią na którą ostrzymy powinien być niemal identyczny we wszystkich punktach tej powierzchni, a przynajmniej tych najbliżej centrum kadru. W związku z tym ostrzenie na szachowniczkę jest jak najbardziej poprawnym testem.
    Taki efekt o którym piszesz można uzyskać obiektywami z tilt'em...

Pozdrawiam,
    kmleon
    Ostatnio edytowane przez kmleon ; 21-02-2008 o 22:46 Powód: Załączyłem mój szkic

Uprawnienia umieszczania postów