Strona 36 z 41 PierwszyPierwszy ... 263435363738 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 351 do 360 z 402

Wątek: 5D i walka z FF

Początki nałogu

Domyślnie

Normalnie FF/BF horror
    Wydaje mi sie nieprawdopodobne zeby tyle sprzetu wychodzilo z fabryki z wadami. Nie moze byc tak, ze dwa rozne 5d schodzace z tej samej lini maja inaczej dzialajacy AF. Podobnie obiektywy. Przeciez kazdy wracajacy sprzet do serwisu do kalibracji, to dodatkowy koszt dla Canona. A wiec gdzie przyczyna ? Tolerancje ? Ktos wpadl na jakies dokladniejsze analizy przyczyn takiego stanu rzeczy ?
    Widzialem gdzies oswiadczenie Sigmy, ze kazdy obiektyw jest sprawdzany i nie posiada BF/FF wychodzac z fabryki, a ewentualne problemy sa wynikiem niedostrojenia do body.
    Hmmm... Moze czas na jakas rewolucje w ukladach AF ?

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fotos Zobacz posta
    Wydaje mi sie nieprawdopodobne zeby tyle sprzetu wychodzilo z fabryki z wadami. Nie moze byc tak, ze dwa rozne 5d schodzace z tej samej lini maja inaczej dzialajacy AF. Podobnie obiektywy. Przeciez kazdy wracajacy sprzet do serwisu do kalibracji, to dodatkowy koszt dla Canona.
    Jak pokręcili wszystkie obiektywy do źle wyregulowanej puszki, to po zmianie puszki na nową obiektywy będą ponownie do kalibracji, tyle że już po gwarancji czyli za kasę. BTW serwis to na tym zarabia w obu przypadkach bo Canon im płaci za każdą regulację na gwarancji, więc w interesie serwisu jest kalibrować wszystko co się da.

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No i Żytnia dała mi odpowiedź. Jeszcze raz dokalibrowali do swojego wzorca (już 3 - pewnie jeszcze większy FF). Żebym im **** nie zawracał, to sprawdzili działanie z obiektywem... 17-85IS Podobno jest malina Z moją 50-ką z bliskich planów jest ok z dalszych rozmazane, ale to wina luzu na pierścieniu ostrości

MMM szykuj się. Jadę ;-)

Początki nałogu

Domyślnie

>>Canon im płaci za każdą regulację na gwarancji

A my Canonowi ze ten sprzet :-)
    Ciekawe, jakie zdanie ma o Zytniej Canon Polska :-)
    Chyba dobre, skoro ich ciagle zywia.

Bywalec Awatar mtata
    Miasto
    Warszawa/Bielsk Podl.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BelYaal Zobacz posta
    20D moze i przy okazji ma rozregulowane, ale nie koniecznie, napewno to co opisane to zwykly przyklad, ze jak sie oddaje body i to body dobrze ostrzy, to krzyczec, ze niech nie ruszaja, a jesli body jest walniete, to sie upierac aby wyostrzyli pod jakies szklo, ktore sie ma pewnosc, ze dobrze lazi na innych puszkach.
    Ale ja krzyczałem pani w serwisie (tzn. mega grzecznie jej tłumaczyłem), że BF jest na wszystkich szkłach. Średnio rozgarnięty szympans wydedukowałby: sprawdźmy to body. Ale pani, widoczonie zaprawiona w takich dyskusjach przez stałych klientów serwisu :-?, powtarzała jak mantrę teskt o procedurze strojenia, że najpierw body do wzorca, a potem koniecznie trzeba wszystkie szkła do body.
    Ja tylko robię zdjęcia - nie znam się na tym, jak to wszystko w środku tika. Idąc do serwisu oczekuję, że kompetentne osoby będą wiedziały to, czego ja nie wiem i będą w stanie mi sprawnie pomóc. W takich sytuacjach nie mam innego wyjścia jak zaufać ludziom, w których ręce oddaję swój sprzęt.
    Teraz efekt jest taki, że z moich dosyć pobieżnych testów wynika, że 20d mam BF zbliżony do tego, jaki wcześniej miało 5d, co wskazywałoby, że nie tknęli mojego 5d tylko pogmerali przy szkłach kasując za to kasę... Mimo naprawdę bardzo pozytywnego mojego podejścia do wizyty w CSI, ciężko mi teraz mieć nadzieję, żę będę mógł znowu bez problemów robić zdjęcia...

Mozesz jeszcze zrobic kombinacje alpejska... wziasc sprawdzone szklo, ktore dobrze ostrzy na innych puszkach i uprzec sia aby wyregulowali body pod nie...
    Tyle, że jedynym nie tkniętym i "sprawdzonym" szkłem został mi kit od 20d... :-|

nie zaplacisz za to bo masz ichnia gwarancje za poprzednia regulacje na pol roku.
    Potrwa to pewnie troszke takie rozwiazanie i moze nie od razu dobrze zrobia wszystkie szkla... ale moze warto
    Oj, i tu pan wydający mi sprzęt po "regulacji" nie był tak pewien jak Ty. Na moje niewygodne pytania o gwarancję potwierdził, że istnieje, ale tylko jak przyjdę "w przeciągu kilku dni od odebrania sprzętu, bo później to sprzęt się rozregulowuje i tego gwarancja nie obejmuje"!!!

Czytałem w innych wątkach przejścia, jakie miały z Żytnią inne osoby (m.in. MMM). Mi też się nóż w kieszeni otwiera, i gdybym miał w tej chwili pod ręką karabin, to na pewno zrobiłbym z niego użytek. Ale zapytam pragmatycznie: co można teraz z tym zrobić, żeby możliwie szybko mieć z powrotem W PEŁNI SPRAWNY sprzęt? Czy jest tam jakaś kompetenta osoba, z którą można gadać?

Bywalec

Domyślnie

Przetestujcie serwis w Berlinie. Podobno jest dużo lepszy niż ten na Żytniej.

Dobrze by było, aby ktoś, kto ma już dosyć partaczy z Żytniej wysłał uprzednio kalibrowany u nich sprzęt do Berlina i poprosił niemiecki serwis o pisemną ekspertyzę.

Można by było takie pismo przekazać do Canon Polska i do samego serwisu w Warszawie, aby uświadomić im co wyprawiają i zażądać nawet zwrotu gotówki za źle wykonaną usługę - oczywiście jeżeli ekspertyza niemieckiego serwisu wykaże niechlujstwo serwisantów z Warszawy.

A tak na marginesie, to Mam nadzieję, że następna piątka będzie miała regulację autofocusa taką samą jak nowe jedynki i problem Bf/FF zniknie.

Początki nałogu Awatar BelYaal
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mtata Zobacz posta
    Oj, i tu pan wydający mi sprzęt po "regulacji" nie był tak pewien jak Ty. Na moje niewygodne pytania o gwarancję potwierdził, że istnieje, ale tylko jak przyjdę "w przeciągu kilku dni od odebrania sprzętu, bo później to sprzęt się rozregulowuje i tego gwarancja nie obejmuje"!!!
    Przeciez daja Ci papier, na ktorym jak wol widnieje, ze masz pol roku gwarancji na ta usluge, wiec nawet gdyby szklo zaczelo robic foty nawet do gory nogami, dzien przed koncem tego okresu, to powinni to wyregulowac w ramach ich gwarancji.

Swoja droga... jakie sa czynniki powodujace, ze pucha/szklo same sie rozreguluja?

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No i sam nie wierzę w to, co piszę, ale... Odebrałem wczoraj sprzęt i trafia praktycznie w punkt! Nie robiłem zdjęć linijek, ale na normalnych zdjęciach jest chyba wszystko ok! Postrzelam sobie jeszcze, ale wygląda na to, że jest po kłopotach :-)

http://www.pbase.com/mikloign/inbox - sami zobaczcie. Pełne dziury z bliska i 4m. Wcześniej miałem z kilku metrów pół metra FF. Teraz jest git malina :-)

Swoją drogą nie wiem, jak można 3 razy kalibrować do tego samego wzorca i mieć zupełnie różne rezultaty. No nie kumam tego nic a nic.

Bywalec Awatar mtata
    Miasto
    Warszawa/Bielsk Podl.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miklo Zobacz posta
    No i sam nie wierzę w to, co piszę, ale... Odebrałem wczoraj sprzęt i trafia praktycznie w punkt! Nie robiłem zdjęć linijek, ale na normalnych zdjęciach jest chyba wszystko ok! Postrzelam sobie jeszcze, ale wygląda na to, że jest po kłopotach :-)
    Jak Ci się udało tego dokonać? Za każdym razem oddawałeś mówiąc "poprawcie" czy dokładnie poinstruowałeś, np. poproszę 5 cm BF? Domyślam się, że masz tylko jedno body...?

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Za trzecim razem poprosiłem panią od obsługi, żeby zawołała kogoś technicznego, żeby mi wytłumaczył co i jak, bo nie rozumiem. Przyszedł pan koordynator techniczny. Miły facet. Poważnie. Spokojnie pogadaliśmy. Powiedział mi, że puszka jest cacy skalibrowana do wzorca i teraz muszę przynieść szkła, bo puszka ma ich pamięć i trzeba dokalibrować PUSZKĘ do każdego szkła z osobna. Za jedyne 122zł od szkła. No więc spokojnie sobie pogadaliśmy i przekonałem pana, że coś musi być nie tegez, że wszystkie szkła znajomych, moje oraz nówki w sklepie mają taki sam FF (pół metra). Przypomniałem, że dwa razy wykrywali BF (w tym za drugim razem BF był wynikiem ich wcześniejszej kalibracji). I skalibrowali podobno jeszcze raz do swojego wzorca. Ale sprawę nadzorował koordynator techniczny. Podejrzewam, że gdyby nie to, to nadal była by kiszka :-)

Strona 36 z 41 PierwszyPierwszy ... 263435363738 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów