Strona 8 z 41 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 402

Wątek: 5D i walka z FF

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Hm... Gdzies mi się obiło o uszy, że Canon w puszkach z AF nie gwarantuje superprecyzyjnego ustawienia matówki.
    A to by znaczyło, że to co widzisz w matówce może się nijak mieć do tego co widzi AF, a jeszcze mniej do tego co wpadnie na matrycę... (a babki przestrzegały - nie gap się w lustro, bo zobaczysz diabła...).

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Wiesz.. ze 4 lata temu grzebaliśmy z kolegą takimi małymi kluczykami w jednym aparacie, żeby poprawić FF/BF. To było tak dawno, że prawie nie pamiętam, jaki to był aparat. Świta mi tylko, że miał żółty napis na pasku...
    Eeee, pewnie pasek leżał za szybą na słońcu i wyblakł...
    Inna sprawa, że trzeba mieć cojones, żeby "tam" grzebać...
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Eeee, pewnie pasek leżał za szybą na słońcu i wyblakł...
    To może niepotrzebnie myłem ręce po wszystkim?

Inna sprawa, że trzeba mieć cojones, żeby "tam" grzebać...
    Po co nam jaja, mieliśmy parę piw
    Zresztą aparat nie mój, w dodatku nikon.. Żadnego ryzyka, a jak się zepsuje to nam to kiedyś zostanie policzone za dobry uczynek.
    Jarek

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Po co nam jaja, mieliśmy parę piw
    Zresztą aparat nie mój, w dodatku nikon.. Żadnego ryzyka, a jak się zepsuje to nam to kiedyś zostanie policzone za dobry uczynek.
    W sumie - całkiem zdrowe podejście
    A wracając do tematu - sprawdzałeś jasne szkła z Mk III? Kalibrowałeś coś?
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez theremin Zobacz posta
    Oczywiście, zgadzam z Tobą. Dodam tylko, abstrahując już od elementów inercyjnych, że część puszek wykazuje BF/FF (niezależnie od szkieł) na skutek niedokładnie osadzonej matrycy (bądź elementów układu AF). W przeciwieństwie do kompaktów, w lustrzankach matryca i czujniki AF to dwa odrębne układy i różnica dróg optycznych między nimi, musi też być skorelowana (i oczywiście znana algorytmowi). W analogu położenie matówki też się regulowało.

Pozdrawiam.
    No, nie w każdym analogu się te matówki ustawiało, tylko w takim, którego technologia produkcji była kulawa a dokładność wykonania mocno umowna.
    W aparatach z wymienną matówką dokładność wykonania komory lustra od bagnetu po płaszczyznę podparcia matówki i montażu migawki musi być tip-top. Moje graty, tzn. EOS-650 i Olympusy (OM-1, 2n, 2SP, 4) mają wymienne matówki i tam nie ma żadnej regulacji ani problemów z jej położeniem. OM-10 też nie ma takich regulacji. Szlag mnie kiedyś trafił na Pentaxa ME-Super i przekląłem ten aparat ze względu właśnie na konstrukcję zamocowania matówki (niewymiennej).
    Jak wspomniałem wcześniej, układy AF starej generacji są mniej czułe i wolniej działające, ale całość konstrukcyjnie i pod względem dokładności wykonania jest chyba na wyższym poziomie, niż ta dzisiejsza chińszczyzna (EOS-650 i Olympusy OM od 1 do 4 jeszcze są Made in Japan). AF może się gubić ze względu na kiepskie światlo, niski kontrast, ale w sytuacjach odwrotnych jest OK i nie występuje stała tendencja od ustawiania ostrości przed lub za. Także starszej generacji obiektywy do Canona, nawet zupełnie amatorskie, nie wykazują żadnych fochów pod tym względem. Przez 18 lat mając tego EOS-a i sporo kolegów z takim lub podobnym sprzętem słyszałem tylko o takich przypadkach, że AF "zŁapał nie to, co trzeba", np. kamienicę widoczną pomiędzy łokciami młodej pary, 20 m za nią, albo jakiegoś ledwie widocznego, badyla 3 m przed nią.
    Robiąc sobie ostatnio, ze statywu, testy swojej starej optyki do EOS-a na pożyczonym 20d za każdym razem miałem inną nastawę odległości tym samym szkłem w tych samych warunkach i to każdorazowo z potwierdzeniem ostrości, a odjazdy były często katastrofalne. Tej samej optyki i swojej 650-tki jestem pewien, bo jakiś czas temu robiłem testy rozdzielczości wzorca kreskowego do 120 l/mm używając AF i wszystko grało. A z cyfrą- ****

Bywalec Awatar Maćko_Pń
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jasny gwint !!! ja tu chce na dniach kupować piątkę, myśląc że to pewne i super body, a tu taki wątek... Co robić ??

A tak między nami to czy ktoś nie mógłby skołować programu do kalibracji BF/FF, bo przeceiż to jest wszytsko programowo do ustawienia i wtedy każdy w domowym zaciszu problem by rozwiązał. Szkoda, że nie da się tak zrobic z obiektywami, jakiś magiczny kluczyk, czy cuś, żeby nie trzeba było wszystkiego rozbierać.
    5 D + 350 D + 17-40 L f4 + 70-200 L f4 + 50 f1,4 + 100 macro f2,8 + 430EX

Początki nałogu Awatar hofi66
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maćko_Pń Zobacz posta
    Jasny gwint !!! ja tu chce na dniach kupować piątkę, myśląc że to pewne i super body, a tu taki wątek... Co robić ??
    Kupuj i nie daj się zwariować Za chwilę doprowadzimy do "zagęszczenia" się wątku i 3/4 pozbędzie się sprzętu C a kupi ten z żółtymi paskami. Róbmy zdjęcia i szukajmy inspiracji. Błędy zdarzają się wszędzie ...
    Trzeba mieć odwagę, by milczeć ...

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A wracając do tematu - sprawdzałeś jasne szkła z Mk III? Kalibrowałeś coś?
    Sprawdzałem puchę przed pierwszym zleceniem. Wszystko było ok. Tak dokładnie przestrzeliłem tylko 35L na pełnej dziurze, grało jak ta lala.
    http://www.grabek.pl/chwilowa/IM__2100.jpg
    Tyle, że ja bateryjek czy kartonów po sokach nie pstrykam, więc może coś by tam jeszcze wyszło. Reszta szkieł w warunkach zleceń działała bardzo dobrze.

Cytat Zamieszczone przez Maćko_Pń Zobacz posta
    Nie przejmuj sie tym za bardzo. Ja miałem dwie 5tki, na żadnej nie było najmniejszych problemów z przeostrzaniem.
    Pamiętaj, że 100 zadowolonych użyszkodników siedzi cicho, jeden malkontent narobi szumu i po ptokach. A jak się kilku takich zbierze do kupy, to masz efekt jak wyżej :grin:
    Jarek

Początki nałogu Awatar hofi66
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Dla rozluźnienia tematu i FF - Polska prowadzi 2:0 z Czechami
    Trzeba mieć odwagę, by milczeć ...

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hofi66 Zobacz posta
    Kupuj i nie daj się zwariować Za chwilę doprowadzimy do "zagęszczenia" się wątku i 3/4 pozbędzie się sprzętu C a kupi ten z żółtymi paskami. Róbmy zdjęcia i szukajmy inspiracji. Błędy zdarzają się wszędzie ...
    Sluszna uwaga mimo wszystko co tu jest napisane w tym watku
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hofi66 Zobacz posta
    Dla rozluźnienia tematu i FF - Polska prowadzi 2:0 z Czechami
    Ale fco?
    I ile białych rurek naliczyłeś na trybunach?
    Jarek

Strona 8 z 41 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów