Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: Grip a jakość zdjęć ...?

Mieszany widok

Question Grip a jakość zdjęć ...?

Mam nadzieje że temat nie był poruszany.
    Dziś na prędce natknąłem się na artykuł lutowego DIGITAL FOTO VIDEO gdzie autor opisuje ten problem wykonując te same ujęcia z poziomu statywu twierdząc że korzystanie z GRIPA (BG-E3 i DELTY) ma niekorzystny wpływ na ostateczna jakość zdjęć. Czy ktoś z Was miał/ma podobne problemy ze swoim Gripem?

W tej chwili pracuję na 5D z podpiętym BG-E4, faktycznie na jednej z pierwszych sesji (z gripem) zauważyłem że nie mogłem trafić idealnie z ostrością, jednak zwaliłem to na przyzwyczajenia robienia "bez"
    W moim przypadku to raczej nie jest wina szkła (135 f2.0L - ostra jak ...)

jak jest u Was?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

grip nie ma żadnego wpływu na działanie AF.

Uważam, iż jedyne co mogło im z fotografowaniem ze statywu się nie podobać, to mniejsza sztywność pomiędzy głowicą statywu, a body, która to mogła mieć wpływ na drgania aparatu, ewentualnie zwiększyć podatność zestawu na podmuchy wiatru. Mogłoby to mieć wpływ na fotografowanie krajobrazów ze statywu. Może jestem jakiś ciemny i niedouczony, ale to trochę tak jakby napisali że zastosowanie zamiennika baterii, czy karty cf innej marki ma wpływ na jakość zdjęć. IMHO z gripem czy bez nie powinno być różnicy.

Pozdr.
    Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 05-02-2008 o 19:53
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Bywalec Awatar delaa
    Miasto
    EPPO

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez meian Zobacz posta
    autor opisuje ten problem wykonując te same ujęcia z poziomu statywu twierdząc że korzystanie z GRIPA (BG-E3 i DELTY) ma niekorzystny wpływ na ostateczna jakość zdjęć
    Za luźno miał pasek w spodniach - albo przed testem zjadł coś nieświeżego...
    Nie chce mi sie wierzyć że ktoś taki bzdet napisał w "gazetce" - nawet gdyby "podróba" kiwała sie na prawo i lewo - trudno w to uwierzyć.
    KIEV 60 NIKON N80 CANON 40D i szkieł kilka dobrych do zdjęć wilka...
    No Art Just FUN ! http://www.delaa.pl

Zablokowany

Domyślnie

Ja wierzę, że grip delty ma wpływ. Na mnie produkt delty działał tak, że na samą myśl o nim miałem atak zwieracza. Możliwe, że gdybym go używał, a nie wysłał po 20 minutowych oględzinach, dziś miałbym 70 procent nieudanych zdjęć.

Domyślnie

no właśnie też tak myślę, nie wierzyłem trochę co czytam, no ale są fachowcy ... byłem ciekaw i Waszych opinii

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

mimo iż nie czytam gazet typowo fotograficznych, wiem jakiej na bank nigdy nie kupie.

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    , wiem jakiej na bank nigdy nie kupie.
    Co za zbieżność tytułów, bo ja podobnie! :wink:
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

ja z oryginałem nie zauważyłem problemu...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    ja z oryginałem nie zauważyłem problemu...
    to chyba oznacza że jesteś zdrowy... w przeciwieństwie do autorów tego artykułu...

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ale zaraz. Ameryki przecież nie odkryli.
    Grip pogarsza sztywność całego układu, choćby przez to, że oddala się aparat od punktu podparcia. Nawet gdyby sam grip sztywno trzymał się body to uzyskamy efekt identyczny jak przy wysunięciu kolumny o parę centymetrów więcej. Oczywiste jest, że zdjęcie MOŻE wyjść gorsze w takim przypadku bo będzie poruszone.
    Dodając do tego (podobno) kłopoty Delty z pasowaniem do spodniej ścianki body mamy już niemal oczywistość nie wymagającą testowania.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów