Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: Grip a jakość zdjęć ...?

Domyślnie

Witam
    Miałem okazję przetestować jakość zdjęć 350D z podpiętym Gripem Delty oraz samym body. Testowałem w różnych warunkach przy użyciu wysokich ISO i długich czasów naświetlania. Wnioski z testów są taki że grip Delty testowany nie ma żadnego wpływu na jakość zdjęć i na pracę AF. Zdjęcia są identyczne. Faktem jest to że gdy używamy jakiegokolwiek dodatkowego uchwytu czy to oryginalnego czy zamienniki to na statywie zmniejszą one sztywność całego zestawu al. To jest logiczne i nie trzeba tego testować . Swoją drogą przestałem czytać „polską prasę fotograficzną” po przeczytaniu artykułu o teście Olimpusa gdzie autor napisał że matryca tego aparatu ma wiele większy zakres tonalny i mniejsze szumy od Nikona i Canona. Dla mnie tego typu prasa to folder reklamowy nic więcej.

Domyślnie

Przepraszam za literówkę oczywiście chodziło mi o markę Olympus

Początki nałogu Awatar werek
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

mariusz.p - niczego nowego nie odkryles, prasa zawsze byla stosowana to mniej lub bardziej wyszukanej promocji (tak ad. olympusa). kwestia tylko czy jestes w target grupie (lub czy jestes na tyle glupi zeby uwierzyc), wiem bo pracowalem w wydawnictwie.

tak odnosnie tematu to dobrze spasowany grip i dobrze spasowana glowica oraz mechanizm mocujacy nie wprowadzi znaczacych roznic w obrazie wobec zestawu bez gripa (ale jakby na 300% crop ogladac to roznice da sie zauwazyc )
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Domyślnie

Przetestuję jaszcze raz ale teraz tak by czas ekspozycji nie miał wpływu na poruszenie co wyeliminuje czynnik ewentualnych luzów mocowania , sprawdzę oczywiści przy powiększeniu 300%. Kiedyś wyczytałem, że podpięty grip powoduje większe szumy na zdjęciach i dla tego wykonałem test, który rozwiał mit o większych szumach. Werek w temacie prasy oczywiście, że nie odkryłem nowości ale ty jesteś potwierdzeniem tego co napisałem.

Początki nałogu Awatar Soul_Man
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A może stworzymy nowy wątek: "pogromcy mitów"?
    Każdy kilogram obywatela z wyższym wykształceniem szczególnym dobrem narodu!

Domyślnie

Wykonałem test. W tych samych warunkach i przy użyciu takich samych parametrów body z deltagripem i bez. Aparat na statywie obiektyw 100-300 USM ustawiony na 105mm Av 4,5 Tv 1/400 ISO 400. Wykonałem po 4 zdjęcia każde z ostrzeniem AF. Zdjęcia powiększone na dobrym monitorze 19" nawet 300% wyglądają identycznie, ostrość, szumy, kolory nie do odróżnienia. Wniosek Delta grip nie wpływa na jakość zdjęć. Jeszcze nie wiem jak wkleić zdjęcia np. z testów .Dodatkowo powiem, że delta którą posiadam dobrze jest spasowana z body , nie ma luzów nie trzeszczy i nie rozpada się - a sprzętu nie oszczędzam fotograficznie.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ale czego chcesz dowieść? Przecież tego nikt nie kwestionuje.
    Grip pogarszać może sytuacje w której statyw jest użyty statyw po to aby nie poruszyć zdjęcia.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Domyślnie

heheh a u mnie wychodza bardziej ostre kadry pionowe przy dluzszych czasach
    duzo stabilniej sie trzyma aparat

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów