A może jest jakaś wtyczka która pomaga??? (do PSa)
A może jest jakaś wtyczka która pomaga??? (do PSa)
Ma byc, wlasnie ACR 3.1 - obecnie jest 3.0 - w najnowszym PS CS2, ktory rawow 350ki nie oblsuguje. Ponoc niebawem Adobe ma wypuscic update do wersji 3.1, ktoren bedzie otwierał rawy 350ki. Jezeli masz starszego PS-a, to zdaje mi sie, ze jedynym sposobem na otworzenie rawow 350ki bedzie konwersja do formatu DNG - jako ze Adobe nie przewiduje obslugi tychze rawow w starszych wersjach ACR (znaczy sie tych < 3)
a ja mam takie pytania:
- w czym sa lepsze programy konwertujace RAW'y od tego standardowego dostarczanego z aparatem ?
- czy jest jakis plugin do GIMP'a ?
Canon 350D | Sigma 15-30 3.5-4.5 EX Asp IF | Sigma 75-300 4-5.6 DL Super Macro | Tamron SP AF 28-75 XR Di
Fotografie: obiektywni.pl gorski.cba.pl
Plugin do Gimpa jest. Musisz sciagnąć dcraw (jest kompilacja pod winde). Na tej stronie znajdziesz też pluginy do gimpa. Nie wiem, czy chodzą pod win.
Tomasz Goliński,
ten plugin otwiera też rawy z 350-tki?
Edit na stronce 350-tka tez jest wymieniona, więc chyba tak
Ostatnio edytowane przez marekbp ; 04-05-2005 o 15:02
marekbp
350D
Wlasnie ukazal sie ACR w wersji 3.1 - mozna sciagac http://photoshopnews.com/2005/05/04/...raw-31-posted/
dla mnie to co dają z aparatem to jest zabawka a nie konwerter, testowałem mrowie progsów i zostałem przy PS...choć ostatnio RAW używam wyłącznie w sytuacjach, kiedy podejrzewam problemy z balansem bieli, inaczej walę jpegi bo ordynarnie nie chce mi się ślęczeć nad wywoływaniem RAWów, jeżeli nie ma potrzeby korekcji balansu bieli, czy powiedzmy eliminacji aberracji (choć działa to średnio) to szkoda mi jednak zachodu zabawy z RAWZamieszczone przez AGO
20Dset
maj łeb...
Zamieszczone przez wkamil
Ale on dziala tylko z CS2
Pozdrawiam
Riccardo
--
Fuji & Ricoh
Witam.
Ale jest również update do DNG Converter i wtedy można bawić się pod starym PSem.Zamieszczone przez Riccardo