Jest cos czego nie kumam, czujniki 40d sa krzyzowe do max 5.6 , a 1d do 2.8 w jaki sposob wiec auklad w 1d dziala lepiej pomijajac oczywiscie gestosc rozmieszczenia punktow AF.
Pozdro.
Jest cos czego nie kumam, czujniki 40d sa krzyzowe do max 5.6 , a 1d do 2.8 w jaki sposob wiec auklad w 1d dziala lepiej pomijajac oczywiscie gestosc rozmieszczenia punktow AF.
Pozdro.
nie wiem jak to jest dokładnie więc jeśli bzdury pisze to proszę o sprostowanie. :smile: z tego co napisałeś wynika że czujniki krzyżowe 40d działają do max 5.6 a 1d do 2.8, to znaczy że w 1d jest jaśniej stąd większa dokładność - przynajmniej tak mi się wydaje.
bardzo dużo zależy czy miałeś te same szkła podpięte do body.
Dziś kupiłem 40d, wczoraj sprzedałem jedynkę więc mogę realnie ocenić oba systemy AF.
AF w jedynce jest rewelacyjny, ale 40d miło mnie zaskoczył. Na moich szkłach 4.0 działają punkty krzyżowe w bardzo trudnych warunkach. Jedynce ustępuje jednak liczbą punktów AF i to jedyny minus. Poza tym w 40d jest naprawdę nieźle.
W 1d Mk III powyżej f 2.8 do f 5.6 czujniki AF działają tylko jako liniowe. Oprócz centralnego punktu, który działa jako krzyżowy do f 4, a powyżej f 4 do f 8 działa jako liniowy.