Przyszedł mi do głowy pomysł, aby dla przeciwwagi dla ostatnio nowopowstałych wątków:

Canon 85mm 1,8 USM - NAjładniejsze zdjęcia !!!
Canon 50/1,4 Najładniejsze zdjęcie KONKURS !!

utworzyć nowy, mniej onanistyczno-sprzętowy, bardziej skierowany na fotografie samą w sobie, wątek któremu ma przyświecać, w prawdzie ta sama idea:
"...za duzo na tym forum cegieł i linijek a za mało prawdziwych zdjęć" - zdjęć tych naprawdę dobrych pod którymi będziemy się z dumą podpisywać sowim nickiem - różniących się od sterty gniotów jakie można spotkać na stronach typu photobase.

ale nieważna jest puszka ani szkło, lecz ważny jest dystans, ogniskowa, wartość (f)przysłony i crop factor .
Konkurs ma być skoncentrowany na kreatywność fotografa w wykorzystaniu małej GO jako środka wyrazu ...

Na koniec miesiąca wystawimy ankietę i wyłonimy zwycięzców

Żaden prawdziwy konkurs nie może być bez nagród, wiec by zachęcić userów i podnieść nieco poziom prezentowanych prac postanowiłem ufundować następujące nagrody ...

I miejsce - nagroda główna:

Lexar 1GB Professional 133x CompactFlash Card with Write Acceleration (WA) Technology

oraz dwie nagrody pocieszenia:

II miejsce - banknot pięciodolarowy,

III miejsce - banknot jednodolarowy,

Oraz nagroda specjalna przyznawana przez głównego sponsora -czyli mnie (według mojego widzimisię) - banknot dwudziestodolarowy.

Zastrzegam sobie jednak prawo, do nie przyznania tej nagrody jeżeli żaden portret nie wciśnie mnie w fotel ...

Kilka dodatkowych warunków:
Poprzez portret rozumiem zdjęcie przedstawiające człowieka lub kilka osób, które zajmują większą część kadru, preferowane portrety z oczami patrzącymi w obiektyw, światło zastane - ewentualnie doświetlane blendą lub umiejętnie dobranym Flashem, tak żeby nie było go po prosu widać, odpadają zdjęcia z lampa walącą na wprost lub odbita od sufitu... zdjecia takie mają mz bardzo mała wartość artystyczną.
Materiał musi być świeży - tzn nigdzie wcześniej nie prezentowany, na żadnym blogu fotograficznym lub w galerii user'a na CB, najlepiej żeby szuflada z której zdjęcie pochodzi nie była zbyt głęboka
Chciał bym uniknać sytuacji w której pan MMM lub TOPOL wystawia zdjęcie, lub zdjęcie podobne, lub z tej samej serii co zdjecie tygodnia z obiektywnych z przed kilku miesięcy, lub fotkę pewniaka która dostała sto komentarzy i najwyższe oceny na oPh lub plphoto.com ...
minimalny rozmiar 800x600! jak ktoś chce podpiąć linka do zdjęcia w wyższej rozdzielczosći lub pliku RAW to jak najbardziej!
Komentarze i uwagi na temat zdjęć jak najbardziej mile widziane, bez wycieczek osobistych ewentualnie.

Limit zdjęć na uczestnika = 3,

Proponuje numeracje zdjęć dziesiątkową tzn user nr 1 (1-3), user nr 2 (10-13, user nr 12 (120-123).

Tyle ode mnie, liczę na wszelkie dodatkowe sugestie i ewentualna pomoc moderatorów! (chociażby w poprawieniu i sformatowaniu i poprawieniu interpunkcji powyższego tekstu)

Acha tydzień po rostrzygnieciu ankiety nagrody roześle pocztą.
w przypadku gdy choćby jedno z moich zdjeć znajdzie sie w pierwszej trójce - choć nie sadzę, mam raczej więcej wrogów na tym forum niż fan'ów - szcerosć i wylewność nie popłaca...
zrzeknę się dobrowolnie nagrody na rzecz następnego w kolejce...
zapraszam do wspólnej zabawy
z poważaniem
VanMurder

A oto moja pierwsza propozycja :

1. Peacock - dystans ok 40-50cm, ogniskowa 35mm, f1.8, crop 1.0